Sütéssel készíthető sajttortát szeretnék készíteni. A krémhez csak annyit írtak (egyik) hozzávalóként, hogy tejszín. Ez most habtejszínt vagy főzőtejszínt takar maga mögött?
Főzőt.
(A tejszínhabnak nevezett flakonos dolognak egyébként semmi köze a valódi tejszínhez, valami növényi alapú löttyből készítik.)
Ez mindig, minden ételnél habtejszínt jelöl.
A habtejszín tiszta 30%-os tejszín, míg a főzőtejszín ennek a hulladéka, felhígított melléktermék eladhatóvá téve. Levesekbe, ételekbe is normális habtejszínt érdemes használni egyébként.
A bolti főzőtejszínek ált. 10%-os zsírtartalmúak, néha 20, magyarán pontosan 10-20% hiányzik ahhoz, hogy tejszínnek nevezhetőek legyenek. Mindemellett egyéb származékokkal bővítettek. Ezért találták fel a főzőtejszín kifejezést, hogy eladhatóak legyenek.
Külföldön nincs főzőtejszín és a nagyanyád sem tudta mi az, sőt kb. 20 évvel ezelőttig a jó édes anyukád sem, ugyanis nem létezett, mindenki habtejszínnel főzött.
A főzőtejszínt stabilizátorokkal és savanyúságot szabályozó anyagokkal, keményítőkkel (guargumi, karragén pl.) teszik fogyasztható, tejszínszerű állagúvá, míg mint említettem a habtejszín 30%-os tejszín, és semmi más.
De ez az eszmefuttatás azon nem változtat, hogy a konyhában a TEJSZÍN alatt MINDIG HABTEJSZÍNT értünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!