Egy munkahely kötelezhet olyan munkára amihez se képesítésem, se a szerződésben munkaköri leírásban nincs benne?
Munkahely, adott munkát X (volt) kolléga végzett. Megvolt hozzá a végzettsége, benne volt a szerződésében.
Felmondott.
A főnök közli: a munkáját ezen túl (a saját munkámon túlmenően persze) én végzem.
Mondom, álljunk meg, nekem ehhez se végzettségem, se tapasztalatom, se a szerződésben se a munkaköri leírásban nincs benne. (Úgy kell elképzelni a szitut, mintha kertészként dolgoznék és odahoznának egy oroszlánt mondván idomítsd!)
Mondom, nem vállalom, nem csinálom.
Erre közli a főnök, nem kérés volt, utasítás. Vagyis, ha csinálom csinálom, ha nem ki vagyok rúgva és ennyi.
Ilyenkor mi van?
Jogilag arra kötelezhet ami a munkaszerződésedben benne van. Ha ez nincs akkor így járt (gyakran van benn olyan, hogy ez és ez a feladatod illetve amivel a főnök megbíz, erre figyelj) De ha korrekt a munkaszerződésed akkor nem kötelezhet semmire. Ha mégis akkor mondd meg neki, hogy ha kirúg akkor munkaügyi bíróságra mész a dologgal. NE ÍRJ ALÁ új munkaszerződést! Mert ha megteszed abba benn lesz ez is és csinálhatod.
A szitu vége ilyenkor háromesélyes, de jól nem nagyon jössz ki belőle. Ha vállalod akkor azért szívsz, ha nem vállalod és felvesznek valakit akkor a főnök bögyében leszel, ha kirúgnak akkor meg kereshetsz másik melót...
A munkaügyi bíróságot érdemes bepróbálni. Illetve ha olyan cégnél dolgozol ahol neki is van főnöke akkor lépd át és menj az ő főnökéhez a dologgal.
Nem érted a szitut.
Nem kérdezi senki vállalom-e.
Amint a felmondási idő letelik, a régi kolléga (képletesen szólva) kezembe nyomja a lapátját, és ennyi.
És választhatok, vagy elveszem a lapátot, vagy nem és akkor ki vagyok rúgva.
>>>Képesítés nélkül NEM vállalhatod el!
Hivatalosan nem. De kirúgni kirúghat.
Szóval vagy csinálod vagy nem.
Nem rúghat ki, indokolnia kell, az pedig hogy a képesítésednek nem megfelelő munkát visszautasítod, nem lehet az ő indoka.
Ellenben tiéd lehet egy azonnali hatályú felmondásánál, és ebben az esetben azonnal megszűnik a munkaviszonyod, de jogosult leszel a felmondási időnek megfelelő távolléti díjra és végkielégítésre is.
Épen most volt ilyen munkaügyi per az egyik egyik általunk számfejtett cégnél.
"Nem rúghat ki, indokolnia kell,"
Fogadjunk, hogy tudja indokolni! Bármit kitalálhat indokként. Pl. többször megtagadta a munkavégzést vagy nem tartotta a szünetrendet, sokat volt táppénzen, a munkája nem elfogadható, stb
ezekkel nem tudja kirúgni, mert tudnia kell bizonyítani, ahogy azt is, hogy ezek miatt fel lett szólítva.
A sokat volt tp-n meg pláne nem áll meg egy munkaügyi perben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!