A munkahely kötelezhet-e saját telefon munkaidőn kívüli felvételére? Saját laptop saját net munkaidőn kívüli használatára?
Tehát: saját mobiltelefon, én fizetem a számlát is, a cég egy fillért se ad hozzá, és kapom a lecseszést, hogy „tegnap 8-kor hívtalak, mi az hogy nem vetted fel?” munkaidő: 16h-ig.
Vagy: átküldenek egy excel táblát, nézzem át, javítsam, és küldjem vissza neten. Mindez munkaidő után.
Excel tábla? Visszaküldés? Számítógépet adnak hozzá? Nem. Netet adnak hozzá? Nem. Használjam csak szépen a sajátomat ugye.
Köteles vagyok én erre? Jogilag és etikailag?
Vagy a képlet olyan egyszerű, mint a kollegám megfogalmazta: nem vagyok köteles felvenni a telefont, ők meg nem kötelesek engem alkalmazni. Ennyi.
Ilyen egyszerű lenne? Fogjam be a szám, vagy keresnek mást?
Kérdésedben a válasz.
Nem kötelező, megtagadhatod, elzárkózhatsz előle, a munkaadó meg nem köteles foglalkoztatni.
Ha nem tetszik mondj fel, ha a főnöknek nem tetszel, ő mond fel Neked.
Az egyik oldalról a választás joga a Tied.
Elvileg nem vagy köteles, de sajnos gyakorlatilag más a helyzet.
Milyen gyakran keresnek? Mert ha rendszeres, akkor annyit tudsz tenni, hogy keresel egy másik munkahelyet ahol normálisabb a főnök, ezekre meg rácsapod az ajtót.
Addig meg kitalálhatsz mindenfélét, pl. nem voltál otthon netközelben hanem rokonlátogatáson, vendégeid voltak, lefeküdtél aludni, nem működött a neted (közben ne posztolj a facebookra), lemerült a telefonod, stb.
sajnos az én gyomrom nem veszi be azt hogy a saját telefonom kapcsán hazudoznom kelljen.
meg is mondtam a főnöknek már 1x (volt is balhé) azért nem vettem fel, mert a munkaidőm 16h ig tart, és este 6 volt. ennyi.
de ha nem tetszik fizesse a számlámat és akkor el lehet várni a mobilozást máskor is.
persze azt már nem... fizetni egy fillért se. ugatni azt tud mert az ingyen van, de ha már 5 ft-ot ki kéne adni, na azt már nem.
Addig meg kitalálhatsz mindenfélét, pl. nem voltál otthon netközelben hanem rokonlátogatáson
Kollégádnak teljesen igaza van, jogilag nem kötelező felvenned a telefont, de főnöködnek sem kötelező téged alkalmaznia.
Ha új munka után nézel lehet hogy ott is fognak munkaidő után zaklatni.
Amikor engem kolléga hív, hogy épp bajban van és tanácsot kér szoktam segíteni munkaidőn kívül is, ha valami feladatot adnak azt elég ráérős tempóban(4-5óra múlva) megcsinálom, ha valaki kérdezi hogy miért nem értem rá azt mondom hogy programom volt(ez egy sokkal diplomatikusabb válasz mint kijelenteni, hogy munkaidő után 0rugalmasságra számíthatnak tőled)
ja. ők meg mosolyogva közlik, hogy "pakold össze az íróasztalod...."
és ezt mosolyogva kell közölni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!