A felmondás hogy történik, mi a menete?
Jelenleg egy iskolában dolgozok, gondnokként.
Már két éve vagyok itt, diákként több szakmát elvégeztem itt, aztán felvettek dolgozni határozott idejű munkaszerződéssel.
Nemrég kaptam egy sokkal jobb munkaajánlatot.
Időben, pénzben, mindenben jobb mint ez.
Márciustól tudnának felvenni oda dolgozni.
Még nem mondtam senkinek semmit erről.
Mikor lenne érdemes bejelentenem, hogy megyek?
Felmondásnál milyen megoldások vannak?
Mi a menete ennek a dolognak?
Minél korrektebben szeretném ezt az egészet csinálni.
Nem akarom őket haraggal vagy sértődöttséggel itthagyni.
Hogy csináljam?
#11: és gondolod, hogy én, aki iskolában dolgozott, ezzel nincs tisztában...
Szerinted a fenntartót hol érdekli, hogy egy iskolában munkaerőhiány van?
"Azt olvasom több helyen, hogy közös megeggyezéssel is történhet a munkaviszony megszűnése."
Természetesen, ennek semmi akadálya nincsen, ha a munkáltatód is belemegy.
Közös megegyezéses munkaviszony megszűntetésnél az van, amiben a két fél írásban megegyezik. Teljesen korlátlan lehetőséget biztosít mindkét fél számára.
Határozott idejű szerződésből, mint kötelemből azért nehezebb szabadulni, mert X időre kötelezettséget vállaltál. Ha a vállalt kötelezettséget (X ideig dolgozol) nem teljesíted, akkor szankciója lehet ->
Szabály:
A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna. Az nem megfelelő indok, hogy "találtam egy jobb állást".
Ha az indok megfelelő is lenne, van felmondási idő, ami a határozott időn nem nyúlhat túl.
A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen (nem megfelelő az indok stb.), a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb 3 havi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni a munkáltatónak.
A munkáltató követelheti az előbbi meghatározott mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló 12 havi távolléti díjának összegét.
Az előbbiek miatt ajánlott a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!