Miért riogatják a gyerekeket hogy "mehetsz mosogatni", "mehetsz WC pucolónak" meg "mész a gyártósorra"? Titeket is riogattak így, meg ti riogatjátok ilyennel a gyereketeket?
A férjem pl. régen mosogatott, még mielőtt megismerkedtünk, és persze utálta, de nyilván nem kell egy életen át csinálni, kibírta, átmenetileg jól jött neki. Most programozóként dolgozik.
Én meg jelenleg dolgozom gyárban, pár hete kezdtem. Nem tudom a "gyártósor" az másabb-e, mert én nem soron ülök vagy ilyesmi, hanem gépekhez asszisztálok. Még eddig nem dolgoztam 2 nap ugyanazt, és azt kell mondjam nem is rossz, az kollégák kedvesek, tűrhetően megy az idő. Meg eddig sokat ültem, most legalább használom a testem minden nap, fiatal vagyok még, 28 éves. Tudom, nem kell majd egy életen át csinálnom, de most jó egyelőre teljesen.
Meg említettem még a WC pucolót, hát azzal nincs tapasztalatom max otthonról, de pl. férjem családjából többen is végeztek már átmenetileg takarítói munkát, és ők se éltek meg tőle világvégét.
(A végén megjegyzem hogy az összes fenti példa Németországban van/volt, és lehet, hogy Magyarországon másabb a helyzet, de nem hiszem, hogy annyira. Max azt tudom elképzelni, hogy régebben más volt, mint napjainkban.)
"A szerződésben amit aláírsz a munkavállaláskor bele kell legyen írva, hogy a munkaadó és a munkavállaló között milyen megállapodás van. Milyen bérigényt ismer el."
Jó, elfelejtettem, hogy van aki csak mutyicégekben gondolkodik.
Nyilván nem arról beszéltem, hogy nem tartják be, ami a szerzödésen van, hanem hogy nem lesz annyi azon a szerzödésen.
Nem egy cégnél láttam magyarországon is, de azóta pár némtnél is megfordultam, hogy ha nincs papír, van aki nem áll szóba veled, aki meg igen, az azért mert olyan pofátlanul olcsón alkalmaz.
Ha meg mész, hogy eltelt 5 év, szeretnél többet kapni, simán leoltanak, hogy örülj, hogy kapod.
Pont a múlt héten hisztzett be az egyik kolléga, hogy diploma nélkül nem lesz azonnal fejlesztö, hisz már volt az is, viszont mindehol leoltják, mert nem diplomás.
Nálunk mondjuk pont azt a választ kapta, hogy nem feltétel, csak neki tovább tart elérni az a szintet, mint másnak szakirányú diplomával.
Azért Németországban egész más a megélhetési helyzet - ismerek olyan embert, aki szociális munkásként dolgozik, a párja fizikai munkásként, és mellette simán költ mindenféle luxusdologra úgy, hogy nem kopik fel az álla és még spórolni is tud (luxus sminktermékek, középkategóriás "beginner luxus" táskák és napszemüvegek, bútorból simán meg tudja venni a legszebbet / legjobbat, nem kell néznie, hogy jaj, mi az, ami IKEA árkategóriában még okés).
Magyarországon ez nem így megy sajnos. Takarító / WC-pucoló, kukásautó-vezeti, alsó szintű sori munkás fizetésekből megélni sem lehet, ha az ember nem kap vmi rokonától vagy nem örököl lakást (max. olyan falun oké ez a fizetés, ahol az a jobb munkalehetőségek között van helyben, mert azon kívül van kb. a közmunka). Csomóan el vannak adósodva, az életminőségük meg egyenesen borzalmas... persze, attól is függ, kinek mire van igénye, de én nem neveznék jó életnek meg kényelmesen megélésnek olyan életet, ahol rossz minőségű, "de legalább óccccsó" élelmiszereket esznek, nem esznek elég rostot és fehérjét, és a szabadidőtöltés kimerül a tévébámulásban. Egyszerűen olyanok az árak, hogy szó szerint az éhenhaláshoz elég, akármennyire tisztességes munka.
És azért egy szülő a legjobbat akarja a gyerekének - főleg ha annak a gyereknek megvannak a képességei ahhoz, hogy ennél jobban fizető és kevésbé fizikailag megterhelő és testet amortizáló munkát találjon, és a tudásanyag is a rendelkezésére áll... akkor nyilván vmivel kell motiválni a gyereket. Csak ennél egy fokkal jobban el kell magyarázni nekik, hogy miért nem jó, ha lazsálnak és nem tanulnak. Itt azért kitérnék arra, hogy vannak esetek, amikor nem korrekt ez a fajta noszogatás, pl. ha a gyerek sajátos nevelési igényű, a szülő meg b..ik keresni neki olyan sulit vagy tanárt, ahol tudnak neki segíteni tanulni... akkor nem lesz attól hirtelen okosabb vagy jobb odafigyelő, hogy cs.egetjük.
Illetve azért ma Magyarországon nem úgy működik a dolog, hogy "jaj, jó lesz ez a WC-puci munka, úgysem fogom ezt csinálni életem végéig"... hát sajnos nagy eséllyel de, igen, ha nincs az illetőnek más tapasztalata és képzettsége. A legtöbb cég jobban fizető munkára olyan embert keres, aki majdhogynem garantáltan el tudja végezni a feladatot, nem olyat, aki "hát, látszik, hogy milyen nehéz munkát el tudott végezni x éven át, milyen kis szorgalmas". Ott inkább a képzettség, szakirányú tapasztalat lesz a mérvadó. Persze, van olyan is, aki mázlista, és felverekszi magát takarítóból magasabb pozícióba a munkahelyén, de ez ritkaság és kell hozzá egy jó nagy adag szerencse.
"Azért Németországban egész más a megélhetési helyzet"
Igen, becsületes dolgozó emberként, netán németként lehútták rólad a 7. bört is.
Szerinted az ilyen mémek honnan születnek?
"most nézeget egy új autót"
Ez németeknél nem olyan státusszimbólum ám mint magyaroknál.
Ök lízingelnek. Még csak az autó kilincse sem lesz sosem az övék. Fizetgetik a 300-400 eurókat, 3 évekre, majd az autót kiárulja a lízingcég, és lehet másikat lízingelni.
Cserébe benne van a szerzödésben, hogy megetsz mondjuk évente 15 ezer km-t, és ha túléped, fizetsz mint a köles.
Ismertem én is olyat, aki mérnök létére elkezdett járni a felesége kocsijával, mert hogy abba is menjen a kilométer, mert a másikkal szüküs lesz.
"aki Németországban sz.t lapátol az öregek otthonában"
Hát én mindenhol azt olvasom, hogy az öregpesztrálásból csak éhenhalni lehet, pont ezért van abban a szegmensben munkaeröhiány.
"minőségi bútorra,"
Egy konyha 8000 eurónál kezdödik. Egy minöségi sofa 2000. Egy ikea nappali szekránysor is 2000 felett van tippem szerint, de lehet alulbecsülöm.
Nehéz elhinni, hogy 2400-as bruttóból (1707 netto, ennyi egy krankenpfleger fizu) ez kijön. Plusz ugye az 1707-böl alsó hangon lemegy a 700 albi + rezsi, ha az ember 30 nm-en nyomorog, vagy valami gettoban lakik.
Ez 12-13 ezer évente, és még nem evett.
Jó, nyilván úgy könnyebb, hogy van egy párja, akivel együtt élnek és aki fizikai munkát dolgozik.
Na de azért a mémben is van autója a 46 éves németnek, nem is rossz (tehát nem a szétesőben levő 20 éves Suzuki, amit hasonló helyzetben levő magyar meg tudna venni).
36 mondjuk tányleg 1 emberrel számoltam, 2-nek könnyebb valamivel.
Egyébként tényleg néha bicskanyitogató, amikor az ember látja jellemzöen a törököket a nagy viszonylag új BMW/Mecikkel, vagy mostanában az ukránok jönnek SUV-kkal, Jürgen meg jön az elektromos up-jával.
Akinek meg tényleg kellene a segítség, az meg a fronton van.
38 ebböl a szempontból szeintem annyira nincs is különbség.
Kint is annak megy jól, aki ügyeskedik, vagy tanul.
Ha már hasonlítjuk, szerintem a kinti rendszer haszonélvezöi egyértelmüen a tartós munkanélküliek, akik ugye kapnak egy 500 eur körüli juttatást, magyarul hívhatjuk alapjövedelemnek (bürgergeld), plusz ingyen kapják a lakhatást, rezsit stb.
Nem kívánom senkinek, hogy szüksége legyen rá, de rettentöen sokan ki is használják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!