Tényleg léteznek olyan munkahelyek, ahol az embert nem engedik el egyszerre több hét szabadságra?
Mert hallottam már emberektől, meg itt a GYK-n is olvastam kérdéseknél. Hogy max. csak 1 hetet vehetnek ki egyszerre, és azért is könyörögniük kell, meg ilyenek. Elég kizsákmányoló dolog, ha tényleg van ilyen. Véleményem szerint 1 évben egyszer megilleti a dolgozót 3 hét egybefüggő szabadság, számomra enélkül elképzelhetetlen lenne egy munkaviszony. Olyan helyen már tényleg dolgoztam, ahol az volt a szerződésben, hogy a szabadság nem tarthat tovább 3 hétnél. Ez így méltányos. Na de hogy még annyi se lehessen, az nonszensz.
Tudom, Magyarországon a szocializmusból megmaradt törvény szerint a dolgozó csak 7 nappal rendelkezik, de normális munkahelyeken normális felettesek teljesen áttekintenek ezen, és bármikor kiadják a többit is, amikor kéri.
Nálatok hogy van?
Én gyárban dolgozom. Nekem engedik hogy akár egyben is kivegyem.
Viszont akkor kB majdnem oda van az egész évi szabim 🤣
Úgyhogy egy egybefüggő 3 hét nekem nem éri meg.
Ha tehetem mindig úgy intézem a szabadnapokat hogy ünnep legyen benne, vagy kiveszek egy péntek és hétfői napot. Így hosszú hétvégém van és csak 2 nap szabim megy el
Én szeretem ezt kiokoskodni inkább
"Véleményem szerint 1 évben egyszer megilleti a dolgozót 3 hét egybefüggő szabadság,"
Tévedsz. Ha még rajtad kívül 3 másik ember akar ugyanakkor elmenni szabira? A munka nem állhat meg.
De mondok jobbat, párom maszek barkácsboltban dolgozik, ő még szabadságra se mehet el.
Mi akkor vesszük ki a szabinkat, amikor akarjuk, viszont mindig legyen bent valaki, mivel mi szolgáltatószférához tartozunk.
Nem ezért tartanak leállást.
Mondjuk nekem meg az az elképzelhetetlen, hogy olyan helyen dolgozzak, ahol 3 hétre elmegyek szabira és a kutya se keres, pedig van helyettesem is. Azért a legtöbbünknek ennél komolyabb munkája van
Az, hogy a te véleményed szerint mi illeti meg a munkavállalót, a lőtéri kutyát sem érdekli.
"Magyarországon a szocializmusból megmaradt törvény szerint"
A munka törvénykönyve rendelkezik erről, ami nem a szocializmusból maradt meg, mert 2012-ben teljesen új MT-t adtak ki és helyeztek hatályba:
2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről
Ennek része: 60. A szabadság kiadása
A kérdéshez vágó rész a 122. §.
Megnézném hogy állna a szád, ha egybefüggő 3 hétre elmenne szabadságra (nyilván nyáron, mert nekik is vannak gyerekeik) szinte mindenki a tömegközlekedésből, rendőrségtől, tűzoltóságtól, mentősöktől, kórházakból.
Ja, bocsi, szabin van az állomány nagy része, ezért nem megyünk ki a tömegbalesethez, se a zsaruk, se a tűzoltók, hogy kiszabadítsák a sérülteket, se a mentősök, hogy ellássák és kórházba szállítsák őket. Habár minek is, mert az ápolók és orvosok is szabin lennének, annak a párnak aki meg bent lenne, nem lenne kapacitása ennyi embert ellátni.
4: Általában egy soklétszámú munkahelyen különféle munkakörök vannak, nem mindenki ugyanazt végzi. Egy adott munkakörben jó eséllyel ki lehet úgy szelektálni egy évre fejenként 3 hét szabit úgy, hogy ne legyen ütközés.
Most ez olyan dolog: Én étteremben mosogatok, 3-an dolgozunk ebben a körben. A szakácsok, a pincérek, és a pultosok abszolúte függetlenek tőlünk szabadság és hiányzás tekintetében, és mi is tőlük.
6: Látom, levágtad a kérdésem lényegét. Szerintem olvasd el még egyszer! Mellesleg sehol nem írtam olyat, hogy feltétlenül nyári szabinak kell lennie. Egy rendőrörsön vagy tűzoltólaktanyában is el lehet organizálni egész évre úgy, hogy mindenkinek jusson 3 hét.
Persze, elengeded 3 hétre, az éves 20-24 napjából egyben ellő 15 napot, bejön még 2-3 áthelyezett munkanap, hosszú hétvége és már szeptemberben megy a sírás, hogy kevés a szabadság. Nem olyan egyszerűe ez, hogy persze, menjen 3 hétre amikor akar, aztán kész. A többit megoldja más.
Akit 3 hétig minden gond nélkül lehet pótolni, azt gyakorlatilag bármeddig, nincs is rá szükség.
(Ettől függetlenül nálunk működik, aki akar és tud előre egyeztetni azt elengedem ilyen hosszan is)
A szabadság egy részéről a munkavállaló renxelkezik a nagyobb részéről meg a munkáltató dönt. Ez a munkatörvénykönyvben benne van.
Egy cég sokszor nem tudja megoldani a dolgozóinak az egybefüggő 3 hetes hiányzást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!