Magyarországon aki lustább a munkájában, ha kikerül külföldre,"megtáltosodik"?
Nem mindegy hogy itthon 200ezerért végeztetik el ugyanazt a munkát, amit kint 500-600ért is csinálhatnád.
Szerinted egy fiatal burkoló akinek senkije nincsen, egyéb kelendő ágazat szakija miért fog mindenféleképp 2-3 éven belül kimenni, némi tapasztalattal.
Akinek kertes ház kell, jó autó, nagy megtakarítás annak csak kint megvalósíthatóak ezek, kivétel ha itthon vállalkozásban csinálja.
Meséljetek már erről a külföldi más mentalitásról mert amikről csak én tudok: franciaországban simán leléptek minden pénteken a munkások a déli ebédszünet után, hétfőn kilencre jártak(...) ok ez dél-franciaország, mediterránabb rész, németországban a német főnök simán hozott sört meg rövidet, hogy igyanak...angliában simán csak nem járt be néha a mosogató "fiú"(harmincas fekete emberke) mert : "elaludt", "elfelejtette"(?) :D, lehetne sorolni napestig
A gazdasági-társadalmi rendszer jobb amiben élnek...ott is van korrupció, persze van nem kevés gond Magyarországon ettől függetlenül de ettől a bezzeg nyugattól falra mászok...
Egyrészt a nyugati országokban - a legalja munkák kivételével - nem tapossák ki az embernek még a lelkét is, mint Magyarországon, ahol a kormány is támogatja a rabszolgatartást. A fejlettebb országokban sokkal több becsülettel, méltósággal állnak a dolgozó emberhez, nem dolgoztatják túl, tiszteletben tartják hogy van magánélete, tehát eleve kevesebb az elvárás szorgalom téren. Ennek ellenére a munkateljesítmény észrevételem szerint nem rosszabb, mert az embereknek jobb a munka-magánélet egyensúlya és jobb kedvvel dolgoznak.
A másik ok pedig valóban az lehet, hogy míg Magyarországon európai viszonylatban nevetséges fizetésért szúrják ki az ember szemét, addig ugyanazért máshol a többszörösét kapja, és ott az ember motiváltabb ettől, jobban meg akarja tartani azt a helyet, amelyik jobb körülményeket biztosított, ezért többet tesz.
Nyugaton nem divat a magyar "munkamoral".
A magyar imad dolgozni, foleg keves penzert.
A nyugat pont az ellenkezo, minel kevesebbet, minel produktivatlanul, minel tobb penzert.
Nezd meg a hollandokat, nemeteket, angolok, belgak, stb...
Csak keletebbre meno az, hogy a munkad az eleted.
"Észrevettem, hogy aki itthon tipikus magyar mentalitással(sumákolás, nekem-minden-jár-hozzáállás) áll a munkához, külföldi munka során valahogy levetkőzi ezeket a szokásokat. Ez a külföldi más mentalitás miatt van, vagy az egyéni hozzáállás változik meg?"
Ez nem ennnyire egyszerű. Ez a "sumákolás, nekem-minden-jár" hozzáállás abból ered, hogy a rossz bérek és a kilátástalanság miatt ez a jellemző morál sok munkahelyen. Te lehetsz totálisan becsületes, meg korrekt, de ha a munkahelyeden a vezetők sem azok, akkor kitörölheted a morállal a hátsódat.
Amikor kiköltözik valaki Nyugatra, akkor a levegő változással, az attitűd is változik mert "probáljuk meg milyen". Ha azt látja valaki, hogy becsületes munkával is lehet érvényesülni, akkor ez a "nekem-minden-jár-hozzállás" alábbhagy. De ne idealizáld a "nyugati" munkamorált. Életem Spanyolországban és Belgiumban is. Mind a helyi, mind a bevándorló kollégák is volt hogy nem pontban értek be a munkahelyre vagy pénteken 2-3 körül leléptek, utóbbi már főleg spanyoloknál volt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!