Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Hogy zajlik a valóságban a...

Hogy zajlik a valóságban a munkaviszony megszüntetése, ha a munkavállaló kezdeményezi?

Figyelt kérdés

Tanultam róla, de a valóságban nem tudom, hogy zajlik.

Vegyük az egyik legáltalánosabb példát:

Határozatlan idejű munkaszerződés, a munkavállaló más hova szeretne menni dolgozni, és meg szeretné szüntetni a jelenlegi munkaviszonyát.

1.Mitől függ, hogy közös megegyezés vagy munkavállalói felmondás?

2.Be kell menni a főnökhöz/feletteshez és megmondani, hogy ez a helyzet és ő ad valami papírt, amit ki kell tölteni vagy már azzal kell menni?

3.Ha igen akkor honnan tudjam, hogy közös megegyezéses papírt kell kitölteni vagy felmondásost?

Vagy milyen papírt kell leadni, amivel jelzem, hogy szeretném megszüntetni a munkaviszonyt?

4.Hogy alakul a felmondási idő? Úgy tanultam, hogy munkavállalói felmondásnál a 30 napos felmondási időt mindig le kell dolgozni. Közös megegyezésnél, általában mennyi időt kell ledolgozni még? Mondjuk gondolom, hogy ez nagyban helyzet függő, de ki mivel találkozott már?

2021. jún. 30. 13:46
 1/6 anonim ***** válasza:
73%
Papíron kell beadni a főnöködnek, és kérheted azt is hogy abban a pillanatban szüntessék meg a munkaviszonyt, de erre joguk van azt válaszolni, hogy a 30 napos felmondási időt ki kell töltened.
2021. jún. 30. 13:50
 2/6 anonim ***** válasza:
2 példányban beadod a felmondásodat. Dolgoztam olyan helyen, ahol a cégnek volt erre külön nyomtatványa, így azt odaadták, hogy töltsem ki azt inkább. A felmondási idő hossz a munkaszerződésben le van írva, hacsak nincs valami durván nagy eltérés az ott leírtakhoz képest, akkor sima munkavállalói felmondás szokott lenni. Nekem volt, hogy elengedtek pár napot a felmondási időből, hogy tudjak az új helyen kezdeni, a páromnál pedig olyan is előfordult egyszer, hogy eltekintettek a 2 hónapos felmondási időre a munkavégzéstől, és csak a fizuját kapta, munka nélkül.
2021. jún. 30. 14:00
 3/6 anonim ***** válasza:
Papiron kell beadni.Ragaszkodik a felmondási idöhöz már pedig most ragaszkodnak hozzá. 3hét táppénz 1 hét szabi. És fuck.
2021. jún. 30. 14:11
 4/6 anonim ***** válasza:

Papíron kell leadni ahogy mondták. Inkább készülj 2 példánnyal Te, max az ő verziójukat is ki kell tölteni. Mindkét példányt írja alá a főnököd hogy tudomásul veszi, és adja vissza az egyiket.

A felmondási idő szerzdésben kötött. Ha kevesebbet szeretnél, írd bele a felmondásba, hogy kéred hogy tekintsenek el tőle x nap erejéig. Ritka, hogy az egésztől eltekintenek, hisz le kell adnod a jelenleg kezelt munkád. Táppénzre valóban el lehet menni mint alternatíva, de addig úgyse kapod meg a kilépő papírjaid + meg is orrolnak ami a jövőre nézve nem feltétlen jó ha felhívják őket referencia miatt.

Nekem egyszer elengedtek 2 hetet a 30 napból, de az elég speciális helyzet volt. Amúgy 1-2 héttel érdemes bepróbálkozni, persze bármit meg lehet próbálni, de legyen B opciód. Ja és figyelj arra nehogy nagyon hosszú felmondási időd legyen a szerződés szerint (2 hónap pld.)

2021. jún. 30. 14:25
 5/6 anonim ***** válasza:
A felmondási idő alatt nem mehet táppénzre,mert ha a munkáltató felül bírálja,már pedig felül bírálhatja ha olyan ,akkor még rosszabbul jössz ki belőle. A kérdésedre meg van rendes felmondás aminél a a munkában töltött idődtől függ a felmomdási idő,az alap felmondási idő 30nap ,ez minden 3évvel nő ,de max 90nap lehet. Van a munkáltatói rendes felmondás itt a munkáltatónak a felmondási idő felére mentesitenie kell téged a munka végzés alól. Azonnali hatályal meg csak alapos indokkal lehet felmondani amit bizonyítani kell. A közösmegegyezés az kb olyan hogy mind a ketten felmondottok egymásnak,de az ha mondjuk te felmondasz akkor ha a munkáltató elfogadja ő is kitölt egy felmondásos papírt és akkor az közös megegyezés.
2021. jún. 30. 14:27
 6/6 anonim ***** válasza:
Másik verzio nem mégy be 3 napig automatice kirugás.
2021. jún. 30. 14:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!