Mi lehet a megoldás a fiatal kollégák fluktuációjára?
Fejlesztőként dolgozom lassan 10 éve. Azt látom, hogy a fiatal kollégák alig több, felvétel után mint egy év múlva már váltanak.
Ami kicsit aggasztó, hogy jelét nem mutatják annak, hogy elégedetlenek lennének. Minden simán megy. Rengeteget foglalkozunk velük, tanítunk nekik egy csomó mindent és egyszer csak bejelentik, hogy egy nagyszerű lehetőséggel kereste meg őket xy cég és elmennek.
Engem is keresnek naponta több tucatszor csak én már eljutottam arra szintre, hogy szívesebben maradok ott, ahol már megvan a kémia a management és köztünk és sokkal simábban elrendezhetők a konfliktusok.
Ez a probláma nem csak a hr-t aggasztja, hanem már pl engem is, mert rengeteg effortot bele kell ölni egy új alkalmazottba.
Tudom, hogy ez egy millió dolláros kérdés, de ti hogy látjátok, mi lehet a megoldás?
(Az biztos nem, hogy akkor mi tapasztaltabbak nem foglalkozunk velük, mert akkor annál kevésbé lesznek hasznosak és a tudás átadás eleve egy alapelvárás az újoncoknál is. Magam is megszenvedtem az első munkahelyemen azt, hogy már 10-15 éve fejlesztő kollégák zéró érzelmi intelligenciával és empátiával álltak a friss diplomásokhoz. Jellemzően nagyképű, arrogáns, gőgös stílusban épp hogy ki nem ég az ember.)
Már tényleg minden baromságot kitalálnak a munkáltatók, csak ne kelljen fizetni?
Komolyan?
Éljünk anyánk nyakán 30 éves korunkig, csak mert 3 kilónál nem hajlandó többet fizetni senki???
Akkor inkább lesz az ember "hontalan" külföldön, kiköltözik, megél..
31: na de az a kérdés, hogy mikortól érdemes erre elkezdeni felkészülni, és hogy ha vki az első időszakban henyél meg pusziért vállal ezt meg ezt, időben el tud-e költözni abból a pénzből, amit később kezd el megkeresni, mint a kortársai.
Amúgy sajnos a cégvezetés önzősége miatt van az gyakran, hogy kevés a fizu. Azért nemcsak a dolgozók fizetése viszi a bevételt. Mondok olyan példákat, amiket konkrétan meséltek / hallottam megbízható forrásból:
- brutál drága, ár-érték arányban nem is jó irodát bérelt a cég z Árpád hídtól nem messze; többen szóltak nekik, hogy mit p...ognak azon, hogy szarul megy a cégnek, akkor menjenek kicsit kijjebb Pesten, ott jobbak az árak... jaj, az nem jó, mert a menedzsmentből 2-3 ember túl messze lakna, és ők nem akarnának annyit autózni reggelente (de az nem gáz, hogy metrófelújítás miatt a "kulisabb" kolléga Budapestről másfél óra alatt tudott bemászni autó nélkül... de negyedórával-félórával több autózás a világvége a menedzsernek)
- le lehetett volna faragni a céges autók áraiból, de "hát az hogy néz már ki, ha a menedzser nem prémium autót vezet, cöh"
- drága, és egyébként nem is olyan hasznos repiajéndékok karácsonykor az ügyfeleknek (muszáj az extrabőrkötéses határidőnaplót adni logóstul - és ez csak egy példa -... mikor valszeg nem fogja használni, mert ki használ más cég által márkázott határidőnaplót... miközben egy üveg jobb bor, ha nagyker áron veszi, olcsóbban kijön)
A titkos fogalom: motiváció.
Azt nektek kell kitalálnotok, hogy mivel lehet motiválni egy olyan társadalmi réteget, amelyik szeret(ne) élni és minden célját "tegnap előttre" szeretne elérni. Versenyképes jövedelem. Szerződés, amely kikényszeríti, hogy annyi idő előtt csak kártérítés ellenében léphet tovább egy ott kiképzett ember, mint amennyi idő alatt legalább nullszaldósra hozza ki az ottlétét az illető. Amíg a képzésekkel foglalkoztok, addig ti sem tudtok teljes mellszélessággel az érdemi feladataitokra koncentrálni, - és ez is kiesés, még ha hihetetlen is, ha másért nem, azért, mert a többi kollégára hárul az, amire egyébként akár juthatna is időtök, de a képzés elviszi. Én is számolatlan embert képeztem ki - nem is akármilyen szinten - csak azért, hogy szinte egytől-egyig lelépjenek, - pontosan tudom, mit érzel, ill. éreztek, akik részt vesznek ebben. Jeleztem is a főnökömnek, hogy kezd elfogyni az erőm, amit bele tudok, bele szeretnék ölni ebbe a sziszifuszi munkába a jövőben, de ő másként nem tudja elképzelni az oktatást, csak a bevonásommal. Az egyik szemem sírt, a másik pedig nevetett, - gondolom, nincs mit magyarázni ezen!
#27 Köszönöm szépen,nagyon kedves vagy. 🙂
Szívesen el megyek hozzátok dolgozni és adok tippeket,esetleg segítek is megvalósítani őket.
"Fejlesztőként dolgozom lassan 10 éve. Azt látom, hogy a fiatal kollégák alig több, felvétel után mint egy év múlva már váltanak."
Talán mert ugrodeszka kell nekik és mennek máshova? Hát ez van, amíg fiatal valaki váltogassa is - észzel - a munkahelyet. Mert éveken keresztül rossz helyen megragadni a legrosszabb.
"Ami kicsit aggasztó, hogy jelét nem mutatják annak, hogy elégedetlenek lennének. Minden simán megy. Rengeteget foglalkozunk velük, tanítunk nekik egy csomó mindent és egyszer csak bejelentik, hogy egy nagyszerű lehetőséggel kereste meg őket xy cég és elmennek."
Ti lehetettek akármilyen jófejek, sosem fogják megmondani hogy elégedetlenek, mert bennetek nem a havert látják. Az élet ilyen, ahol jobb a lehetőség oda kell menni.
"Engem is keresnek naponta több tucatszor csak én már eljutottam arra szintre, hogy szívesebben maradok ott, ahol már megvan a kémia a management és köztünk és sokkal simábban elrendezhetők a konfliktusok."
Ez nem inkább arról szól, hogy te már nem mersz váltani?
"Ez a probláma nem csak a hr-t aggasztja, hanem már pl engem is, mert rengeteg effortot bele kell ölni egy új alkalmazottba."
Lát lehet hogy azt az effortot (erőfeszítés magyarul) nem érzi az alkalmazott. A munkahely nem hála kategória, ha jobbat talál valaki akkor lelép, ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!