Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Mi lehet a megoldás a fiatal...

Mi lehet a megoldás a fiatal kollégák fluktuációjára?

Figyelt kérdés

Fejlesztőként dolgozom lassan 10 éve. Azt látom, hogy a fiatal kollégák alig több, felvétel után mint egy év múlva már váltanak.

Ami kicsit aggasztó, hogy jelét nem mutatják annak, hogy elégedetlenek lennének. Minden simán megy. Rengeteget foglalkozunk velük, tanítunk nekik egy csomó mindent és egyszer csak bejelentik, hogy egy nagyszerű lehetőséggel kereste meg őket xy cég és elmennek.

Engem is keresnek naponta több tucatszor csak én már eljutottam arra szintre, hogy szívesebben maradok ott, ahol már megvan a kémia a management és köztünk és sokkal simábban elrendezhetők a konfliktusok.

Ez a probláma nem csak a hr-t aggasztja, hanem már pl engem is, mert rengeteg effortot bele kell ölni egy új alkalmazottba.

Tudom, hogy ez egy millió dolláros kérdés, de ti hogy látjátok, mi lehet a megoldás?

(Az biztos nem, hogy akkor mi tapasztaltabbak nem foglalkozunk velük, mert akkor annál kevésbé lesznek hasznosak és a tudás átadás eleve egy alapelvárás az újoncoknál is. Magam is megszenvedtem az első munkahelyemen azt, hogy már 10-15 éve fejlesztő kollégák zéró érzelmi intelligenciával és empátiával álltak a friss diplomásokhoz. Jellemzően nagyképű, arrogáns, gőgös stílusban épp hogy ki nem ég az ember.)

2021. jún. 29. 06:28
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
9%
20as Ez egyéni kérdés is szerintem. Nekem nem kell se kocsi, se lakás, nekem ezek a dolgok soha nem voltak fontosak az életemben. Én pályakezdőként még önkéntesként, ingyen is dolgoztam, amiért sokan elmondtak mindenféle hülyének, de én úgy éreztem a tudásért és tapasztalatért megéri. Fiatalkorban pedig szerintem inkább fordítva jellemző a dolog, hogy inkább max. a szülők támogatják a gyerekeiket.
2021. jún. 29. 09:47
 22/42 anonim ***** válasza:
100%
21: te azért a kivétel vagy. Azért a fiatalok többsége manapság pont, hogy meg akarja alapozni az életét, mert nem akarják a szüleiket a végtelenségig kihasználni. Meg ma már szerintem nagy szerencsére, egyre inkább dívik az a szemlélet, hogy az egy dolog, hogy tapasztalatot szerzek a munkámban, ha pl. gyakornoknak megyek, de attól még, basszus, dolgozom, és igenis kötelessége lenne ezt rendesen kifizetni a munkáltatónak. Én pl. anno kulturális közegben dolgoztam egy évet ingyen azzal a jeligével, hogy "hát most még nyugaton sem fizetnek ilyenért"... nem érte meg az a tapasztalat azt, hogy az alatt kereshettem volna pénzt is és el tudtam volna előbb költözni otthonról.
2021. jún. 29. 09:50
 23/42 anonim ***** válasza:
100%

Hrs ként tudni kéne,de igazából fontos mások véleménye is ezért segítek.

-Fixen jó fizetés + egyébb juttatások:szép kártya,napi minimum 1x étkezési támogatás pl ebédet, aki jól dolgozik hónap végén valami kisebb ajándék,év végi jutalom pénz és valami karácsonyi ajándék.

Mint felénk Ausztriában 13-14 havi fizetés sem ártana.

-Munkában járási támogatás,céges autó bár lehet hogy az már nálatok túlzás.

-Jó körülmények,amitől az ember otthon tudja magát érezni,berendezések próbáljanak meg haladni a 21.szászaddal.

-Ha valami már régi vagy nem jól működik legyen le cserélve, ha szól az alkalmazott hogy már tényleg nem jó akkor ne hónapok múlva cseréljék le azt.

-Stressz mentes munka,körülmények,legalább is meg kell próbálni minél stressz mentesebbre alakítani a dolgokat,szeressen az ember be járni dolgozni.

-Ingyen kávé,egy kis süti,fánk,pékárú reggelre.

-Jó főnökség,vegyenek emberszámban,legyenek segítőkészek és kedvesek,ha valami probléma van bátran lehessen hozzájuk fordulni,pozitív hozzáállás a dolgokhoz és emberekhez.

-Csapatépítő tréning,évi 3x, valamelyik egy délutános,másik egy egész napos,harmadik pedig 2 vagy több napos is akár.

-Havi 1x pl pénteken haza mehetnek az emberek hamarabb,vagy pénteken kevesebb munka óra,hétfőtől-csütörtökig pedig + 30 perc vagy 1 órával több meló,így pénteken csak 6 vagy 4 órát kell melózni.

Ausztriában,Németországban pl a 4 napos munka nap sokkal jobban működik, 4.napX10.óra = 40 óra ugyan úgy,így az embernek jobb lesz a közérzete,jobban fog teljesíteni,jobban szeretni fogja a munkahelyét mert csak heti 4x kell be járnia.

-Reggel 6-tól egészen 21-ig lehessen dolgozni,az az minden ember ki választhatja mikorra szeretne be járni dolgozni?

Pl van aki csak éjszaka szeretne dolgozni,ha megoldható lenne akkor estére megy csak,úgyis az a lényeg hogy el legyen végezze a munka.

Remélem segítettem, majd írd meg hogy nálatok is be váltak e ezek a dolgok?

Sok sikert. 🙂

2021. jún. 29. 09:53
 24/42 anonim ***** válasza:
11%
22 Abban egyetértek és az valóban egy támogatandó dolog, amiről a válaszod másik felében írsz, hogy “basszus dolgozom, és igenis kötelessége lenne ezt rendesen kifizetni a munkáltatónak”. Én inkább a motivációkkal nem értek egyet annyira, szerintem a lakás, autó stb. inkább az idősebb generációk amolyan check listája és a fiataloknak, pláne a pályakezdőknek, a karrierjük elején még nem az a fontos, hogy sokat keressenek, megalapozzák a jövőjüket, megteremtsék az egzisztenciájukat. Valamint szerintem a szülők is egyre inkább úgy gondolkodnak, hogy a lehetőségeikhez mérten segítik a gyerekeiket, anyagilag is és egyfajta befektetésként tekintenek erre. Én legalábbis ezt látom a környezetemben.
2021. jún. 29. 09:58
 25/42 anonim ***** válasza:
98%
24: az egy dolog, hogy segítik, de szerintem egy egészséges lelkületű fiatal nem akarja kihasználni a szüleit végtelenségig. Ahhoz meg igenis kell a pénz, hogy tudjon függetlenedni. Ha nem lakást vesz, jó, akkor albérlet, de ahhoz is kell pénz.
2021. jún. 29. 10:02
 26/42 anonim ***** válasza:
98%
Igazándiból csak le kell tárgyalni velük, hogy mennyiért hajlandóak maradni.
2021. jún. 29. 10:03
 27/42 anonim ***** válasza:
97%

#23, végre valaki, aki szuper ötletekkel jön, ebből párat nálunk is lehetne hasznosítani.

Nálunk miért nincs ilyen munkaerő a cégnél? 😭

2021. jún. 29. 10:05
 28/42 anonim ***** válasza:
Esetleg csinálhatnátok egy céges felmérést, hogy ki mennyire elégedett a munkájával, a körülményekkel (természetesen anonim formában).
2021. jún. 29. 10:09
 29/42 anonim ***** válasza:
0%
25 Épp ezt mondom, hogy ez ma már nem számít kihasználásnak egyik fél szemében sem.
2021. jún. 29. 10:40
 30/42 anonim ***** válasza:
93%
29: én úgy tartom, hogy egy egészséges lelkű fiatal szemében annak számít egy idő után, meg parazitáskodásnak, még akkor is, ha a szülő tényleg jó szívvel teszi és nem azért, mert muszáj. Meg azért önállósodni sem 40 évesen kellene elkezdeni, ha mondjuk szeretne egy egészséges párkapcsolatot.
2021. jún. 29. 10:45
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!