Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Mi lehet a megoldás a fiatal...

Mi lehet a megoldás a fiatal kollégák fluktuációjára?

Figyelt kérdés

Fejlesztőként dolgozom lassan 10 éve. Azt látom, hogy a fiatal kollégák alig több, felvétel után mint egy év múlva már váltanak.

Ami kicsit aggasztó, hogy jelét nem mutatják annak, hogy elégedetlenek lennének. Minden simán megy. Rengeteget foglalkozunk velük, tanítunk nekik egy csomó mindent és egyszer csak bejelentik, hogy egy nagyszerű lehetőséggel kereste meg őket xy cég és elmennek.

Engem is keresnek naponta több tucatszor csak én már eljutottam arra szintre, hogy szívesebben maradok ott, ahol már megvan a kémia a management és köztünk és sokkal simábban elrendezhetők a konfliktusok.

Ez a probláma nem csak a hr-t aggasztja, hanem már pl engem is, mert rengeteg effortot bele kell ölni egy új alkalmazottba.

Tudom, hogy ez egy millió dolláros kérdés, de ti hogy látjátok, mi lehet a megoldás?

(Az biztos nem, hogy akkor mi tapasztaltabbak nem foglalkozunk velük, mert akkor annál kevésbé lesznek hasznosak és a tudás átadás eleve egy alapelvárás az újoncoknál is. Magam is megszenvedtem az első munkahelyemen azt, hogy már 10-15 éve fejlesztő kollégák zéró érzelmi intelligenciával és empátiával álltak a friss diplomásokhoz. Jellemzően nagyképű, arrogáns, gőgös stílusban épp hogy ki nem ég az ember.)

2021. jún. 29. 06:28
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
86%

Mi a munka, mennyit kell dolgozni, milyenek a körülmények és mennyit kapnak érte nettó?

Ezek fényében tudsz érdemi választ kapni.

2021. jún. 29. 07:18
 12/42 anonim ***** válasza:
99%

En is fejlesztot vagyok. En peldaul azert szoktam valtani, mert az eddigi munkahelyeimen esze agaban sem volt a vezetosegnek megbecsulnie a munkamat es mig az inflacio novekszik, a berem realerteke csokken. Maguktol nem emelnenek bert, hogy az a szaktudasommal aranyosan piackepes maradjon.

Mostani valtasom peldaul ugy tortent, hogye februarban kaptam ajanlatot, mondtam a fonokomnek, hogye valtanek, de o meggyozott, hogy emel, csak maradjak. Belementem es a burokratikus higfos cegfelepites miatt honapokog allt az ugyvezeto asztalan alairatlanul a papirom. Hiaba szoktam nekik, hogy mi a helyzet, "alairasa bar" volt a valasz. Meguntam es kerestem helyette masik munkahelyet, ahol az elozo 500 brutto helyett adnak 700 bruttot lassan 3 ev tapasztalatra. Itt pl. eves ber felulvozsgalas benne van a szerzodesemben is, szoval mar most korreltebbnek tunnek ilyen szempontbol.

Szerintem ha szakmailag van eleg kihivas, nem unja meg a fiatal fejleszto az adott cegnel a munkat es boven van tanulaso, fejlodesi lehetosege es aranyosan kapja a piaci araknak megfelelo emelest ahogy novekszik a szaktudasa, meg emellett jol is erzi magat a csapatnal / cegnel (ez eddig 4 pont) akkor nem lenne oka a valtasra.

Sajnos sokan ugy vannak vele, hogy had mennem valaki, ha akar. Majd keresnek a helyette ujat, ugyanolyan olcson. Azt mar nem nezok, hogye egy uj kollega betanitasa legjobb esetben is legalabb egy ott dolgozo kollega idejet viszi, ami egy csapat produktivitasanak a rovasara megy. Vezetok altalaban csak a penzben es a szamokban gondolkodnek, melyebben nem erdekli oket, hogy mivel jar egy uj kollega.

De ha megfigyeled, a munkaero megbecsulese nem csak ebben a szakmamban, hanem a legtobb magyar munkaltatonal komoly problema.

2021. jún. 29. 07:27
 13/42 anonim ***** válasza:
94%

A fizu...mármint kezdő fejlesztőként ált az ember alacsonyabb fizut kap, aztán ez cégen belül nem nagyon nő.

Én a negyedik cégnél vagyok úgy, hogy minden váltás minimum 30% pluszt hozott és most tartok ott, hogy nem érdemes már váltani, mert máshol se kapnék nagyságrendekkel többet.

2021. jún. 29. 07:36
 14/42 anonim ***** válasza:
100%
Pénz, rugalmasság (home office), képzések, előrelépési lehetőség...
2021. jún. 29. 07:38
 15/42 anonim ***** válasza:
100%
Túlóra, stressz? Ezzel hogy áll a cég? A fiatalok ÉLNI is akarnak. Meg kb mindenki, és ha túlórás, stresszes a cég, akkor aki teheti, az elmegy.
2021. jún. 29. 07:52
 16/42 anonim ***** válasza:
98%

Általában kezdöként nem túl jó fizetés, de tapasztalat nélkül nem is elvárható a sok.

Ha váltalnak, a második-harmadik helyen már nem kezdök, hivatalosan is van munkatapasztalatuk, és mindenhol valamivel több fizetést kapnak.

Meg ha más helyet keresnek idövel, akkor is jobban mutat a CV-ben, ha több cégnél, több területen van szakmai tapasztalatuk is.

2021. jún. 29. 07:53
 17/42 anonim ***** válasza:
100%
Informatikában ez a jellemző. Az első munkahelyen tapasztalatot gyűjt, hogy legyen mit beírni a CV-be és amint talál számára szimpatikusabb munkát már megy is tovább, ráadásul magasabb bérért. Meg van aki több területen is szeretné kipróbálni magát, mire rájön mit is szeretne igazán, azt pár váltás után ők is megtalálják a helyüket, ahol már a pénz is jó, a munka is, meg a "kémia" is.
2021. jún. 29. 08:32
 18/42 anonim ***** válasza:
100%
Én nem informatikában dolgozom, de fiatal pályakezdő vagyok. Nekem pl. a pénz, amit sokan írtak, egyáltalán nem szempont. Nekem inkább az a fontos, hogy tanulhassak, fejlődhessek, változatos munkát végezhessek, belelátassak különböző folyamatokba, több fronton kipróbálhassam magam és tapasztalatot szerezhessek. Ha túlóráznom kell túlórázok stb., én a munkára tanulási lehetőségként tekintek. Ha emellé még jó a közeg, rendesek a kollégák stb., akkor annak csak külön örül. Viszont, ha nem érzem úgy, hogy haladnék valamerre és tanulnék és fejlődnék, ha semmibe veszik a munkám, ha tartom szakmailag kielégítőnek stb., akkor én is váltok, ha találok jobb lehetőséget. A fiatalok sokkal rugalmasabbak, bátran mernek munkahelyet váltani és szerintem az csak egy sokadik szempont, hogy milyenek a munkahelyi viszonyok, a főnökség, a kollégák.
2021. jún. 29. 09:18
 19/42 anonim ***** válasza:
97%
Több fizu, pluszjuttatások. Nem mindenki ilyen szuperhű jellem, meg te azért 8 éve ott vagy, ők meg csak 1. Azért nem alakul ki egy munkahelyen ált. ennyi idő alatt olyan kapocs, hogy ne érje meg nekik egy sokkal jobb fizuért, vagy ha a fizu nincs, akkor más juttatásokért (ingyenes orvosi vizsgálatok, több home office, céges kocsi stb.).
2021. jún. 29. 09:42
 20/42 anonim ***** válasza:
76%

Hiába a változatos munka meg a fejlődés, ha ott állsz 5 év múlva egy szál gatyában, lyukas zsebbel, és nem fogsz tudni lépni semerre sem, mert nem lesz miből.

Egy fiatalnak kocsi kell, lakás kell, stb., ehhez pedig pénz kell, nem is kevés.

Arról nem is beszélve, hogy sok fiatalnak még a szülei eltartását is kell segítenie.

2021. jún. 29. 09:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!