Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Az, hogy a szülők vegyenek...

Az, hogy a szülők vegyenek lakást a fiataloknak kelet-európai szokás?

Figyelt kérdés
Nálunk ez eléggé gyakori, persze azoknál, akiknek van rá forrásuk. Rokonságomban is többnek így lett lakása, hogy a szülők vették vagy legalább az önerőt ők tették bele, esetleg, ha házasodtak, akkor mindkét család összepótolt. Viszont úgy látom nyugaton ennek nincs annyira meg a kultúrája, akár német nyelvterületen is a legtöbb ember maga is bérlakásban él, az USA-ban meg pláne nem, ott az is a mentalitás, hogy mindenki a saját szerencséjének a kovácsa, ha egy gyerek otthon marad felnőtt korában a szüleinél, akkor lakbért fizettetnek vele.

dec. 7. 13:47
1 2 3 4 5
 41/47 anonim ***** válasza:
16%

Hm, volt itt néhány érdekes válasz.

Nem tudom, hogy mikorra lett volna saját lakásom, ha a szüleim nem támogatnak. Talán öt éven belül, talán soha. Igazából most is csak egy fél lakásom van a párom miatt, no nem mintha egyedül laknék. Nem is lenne rosszabb, mint hazamenni egy üres lakásba, házba. Ha nem lenne közös lakásom a párommal, néhány barátnőmmel laknék együtt, olcsóbban kijönnék, ellenben jobb lenne a mindennapi hangulat.

Mindenkinek mások a prioritásai. Nekem sose volt kitűzött célom, hogy legyen saját ingatlanom. Nekem ennél fontosabb, hogy utazhassak, hogy foglalkozhassak a szeretteimmel és a hobbijaimmal. Van pénzem autóra, mégse veszek, mert felesleges. Ha kell, bérlek egyet. A lakhatáshoz is ez volt az alapvető hozzáállásom.

Sok időt töltöttem (vagyis töltök) tanulással. Idén februárban szerzem meg a mesterdiplomámat, három nyelvből van felsőfokú nyelvvizsgám, több nívós helyen dolgoztam és önkénteskedtem (valahol még most is, nyilván). Mégis nekem ezeknél mindig fontosabb volt, hogy éljek. Egy barátnős szülinapozás fontosabb, mint egy dolgozatra való felkészülés. Egy koncert édesapámmal fontosabb, mint egy vizsga. Lehettem volna akár éltanuló is, de nem volt célom. Nem szerettem volna erre pocsékolni az életemet, hiába szeretem azt, amivel foglalkozok.

Rengeteg minden múlik az adott ember körülményein. A legokosabb, legszorgalmasabb, legtalpraesettebb ember is kerülhet olyan helyzetbe, amiből magától nem feltétlenül tud kimászni. Nem csak akarat kérdése, hogy ki és mit ér el.

Van megtakarított pénzem (nem is kevés), de még az ajándék lakás előtt sem merült fel, hogy vegyünk egyet. Félretesszük a pénzt, de a saját ingatlan csak egy jövendőbeli elképzelés volt, ami a gyerekvállalás része lett volna. (Mondjuk bérelt lakásban is fel lehet nevelni egy családot, szóval ez is személyes preferencia lett volna.)

Ha jó szülő voltál és jól nevelted fel a gyerekedet, akkor nem fogja készpénznek venni, hogy kap egy lakást, nem fogja úgy megélni, hogy ő elvárhat mindent, úgyis megkapja. Hálás lesz érte és a helyén fogja kezelni a dolgot. Számomra az a természetes, hogy egy szerető szülő ott támogatja a gyerekét, ahol tudja. Akár azzal, hogy ingyen lakhat nála, akár azzal, hogy lakást vesz neki. (Nyilván más embereknek másra van lehetősége és háttere.)

25/N

dec. 10. 14:55
 42/47 anonim ***** válasza:
53%

Annyit szólnék bele, hogy túl van misztifikálva ez az informatikus dolog meg sok kérdés van az 1 millió forintos nettó bérre. Ma eljutottunk oda, hogy kb senki se tud lakást venni önerőből, 1 milliós bérrel se. Számoljatok utána. Ha 1 milliót keresel, az valószínű Budapesten van, mert máshol ennyire nem fizetnek meg. Azt hagyjuk, hogy külföldre dolgozol vagy vidékről HO, mert nekem bármilyen ajánlatom volt, kötelező volt a bejárás, heti 3x és az osztrákok nagyon szigorúan vették, vidékről meg 200 km-ről én nem szívesen járnék be. Persze mindenkinek más a prio, de én már szakadtam meg ingázás miatt, egész napjaim mentek el, én ebből nem kérek, három évet csináltam és kiégtem. Szóval akkor BP ha szerencsés vagy szüleiddel laksz, de ha nem ! akkor albira stb megy el a pénz. Tegyük fel, félre tudsz tenni 5-600ezer forintot, albira kajára költesz meg egy kis szórakozás. Egy év alatt összeraksz kb 6 millió forintot. Pesten jobb helyen egy panel 50 millió forint, vagy veszel egy kis lakást 35-40 millió körül, ami le van lakva, még rendbe is kell tenni. Bárhogy is, 30-45 millió forint hitelt kell felvenned, és a havi törlesztő 350-400ezer forint körül áll meg. Ha többről álmodsz, kb hitelt se adnak, egy újépítésű kis lakás 70 millió, ha családra gondolsz, akkor 90-100, de ha nem új, akkor is kb 70 (egy barátunk most vett 3 szobás lelakott panelt 70 millióért, még 5-6-ot minimum rá is kell költeni, plusz az illeték). Ehhez több önerő kell, amit mondhatsz, hogy várok még egy évet, de idén is 10 % drágulás volt, minél drágább egy lakás, a kevés százalék is nagy drágulást hoz, ergo évente 7-8 millió forintot tisztán félre kéne raknod.

Szóval, kb annyi járható út maradt, hogy vesztek egy pici, lelakott lakást, majd ha esetleg úgy jön ki, mentek tovább, de ilyen árak mellett egyre jobban árazódnak ki az emberek a piacról. Mi most vagyunk ott, hogy a kis lakásunk kb 35 millióért el tudnánk adni és a 2 esetleg 3 szobás lakásokat 70 milliért árulják.. meg szeretnénk még egy gyereket, de a lakást se tudjuk megvenni 35 millió hitelt vállalva, nemhogy a gyereket eltartani. De legalább nekünk van beugrónk, másnak az se, viszont nincs milliós informatikus bér, hogy havi 300ezreket fizessünk törlesztőre...

dec. 10. 16:12
 43/47 anonim ***** válasza:

Ha 1 év alatt valaki össze tud rakni 6 milliót, akkor gyűjtsön még pár évig, és után tud venni egy lakást, úgy, hogy az aktuális hitel törlesztője nem lesz több az elbérletnél.

Itt sokan minden azonnal, ingyen, kp-ra, sok kedvezménnyel akarnak.

dec. 10. 16:49
 44/47 anonim ***** válasza:

Hogy rakna össze 1 év alatt átlagember 6 milliót? Az megvan, hogy a magyar háztartások nagyobbik felének még egy pár tízezres extra kiadás, pl egy tartós termék szervizelése vagy cseréje is megugorhatatlan teherré vált mostanra? Hogy a többség a több éves extrém infláció miatt felélte a kevés tartalékát is? Az meg külön rossz tanács, hogy gyűjtsön még pár évet. Ezt azoknak mondd, akik már 5-10 éve gyűjtögetnek, de pár évente a kormány mindig kitalál valamit, amivel spekulatív célból jól felhajtja az ingatlanok árát. Na ők olyankor jól megszívták, biztos nagyon boldogok hogy gyűjtögettek, aztán kenhették a hajukra. Ilyen árdrágítással amit a kormány szándékosan és teljesen kiszámíthatatlan módon az ingatlanokkal űz, semmiféle gyűjtögetés nem versenyezhet. És akkor ehhez jön még hozzá az uccsó pár év rekordinflációja, ha esetleg forintban gyűjtögettél.

Egyesek mintha valami alternatív univerzumban élnének... Azért illene már legkésőbb 2024 végére felébredni a propagandából!

dec. 10. 17:07
 45/47 A kérdező kommentje:
Én is, mint mondtam egyik külső kerületben vettem lakást, kétszobás, 50 nm, kb 35 millió volt, tudtam kicsit alkudni, mert készpénzes vásárló voltam. Elég jó állapotban volt, nem kellett sokat ráköltenem. Persze ez még nem lenne elég egy családnak, max egy gyerekkel, de ha később úgy alakul az életem, tovább tudok lépni. Azóta egy év alatt kb 8 milliót tudtam félretenni állampapírba, de jövőre akarom diverzifikálni kicsit a befektetési portfólió és veszek Etf-eket is. Biztos, hogy egy nagyobb megvásárlása több éves projekt lesz.
dec. 10. 17:20
 46/47 anonim ***** válasza:
75%
#44: Ezt arra irtam, hogy valaki irta, hogy kb csak informatikusok tudnak ma lakást venni, de még egy magas keresettel, ha milliókat tennél félre ia valami nagyon kompromisszumos megoldás működhet. Azt meg jól látod, hogy gyűjtögetni se érdemes, mert egy év alatt el is inflálódik. Mi idén néztük folyamatosan családi házakat. Ami év elején 70 millió volt, év közepén 75, most 80… ennyi pénzt nem termelsz ki egy év alatt, ráadásul minél magasabb az ár, a kis % emelkedés is annál többet növel rajta…
dec. 10. 19:52
 47/47 anonim ***** válasza:

De, ha valaki nem is kezdi el a gyűjtést, akkor nem is lesz neki meg az önereje! Az évi 6 milliós példát te találtad ki, hogy még az is kevés. Persze lehetne több is, biztos akadnak olyan családok akiknek ez is apró pénz. Gyűjteni kell 4-5 évig aztán kiderül mire elég. De nem úgy, hogy kicsit spórólgatunk, hanem kőkeményen költség megfogás van minden téren, rengeteg munkával kiegészítve!

Majd ez után jön képbe az, mikor mérlegelni kell, mit szeretnél, mit engedhetsz meg magadnak, és milyen kompromisszumokat vagy hajlandó megkötni. Mint írtam áprilisban lesz 2 éves a házam, durván 1 évig épült. Hamar ki tudja számolni mindenki, hogy bizony 2022ben, ennél nagyobb szopást jelentő év talán csak 2008as válság volt, költségvetés szempontjából.

Én is szívesen építettem volna házat Budai hegyekbe, vagy gyökötvonva az igényekből a mellettem lévő nagyváros kertvárosi részén, de ott egy telek annyiba került, mint a komplett költségvetésem!

Majd jött a következő csapás, nem jött ki a keretből kertkapcsolatos lakás, de egy 50 m2es új építésű igen. Végül osztottam szoroztam és agglomerációba építkeztem, ahol a városi 50 m2 árából felépült egy 90 m2es családi ház. Húztam a számat, mert 15kmel messzebb van, mint a kertváros. De ez még mindig jobb kompromisszum, mint várni a csodára, vagy megpróbálni kpra venni valamit, mert a hitel rossz...

Az új ingatlan mindig is jó befektetés lesz, ki tudja lehet 10 év múlva lesz pénzem egy kertvárosi házra. A földön maradva, meg be kell látnom, amit elértem egymagam az a maximum volt.

Ha pedig olyan párom lesz aki rendelkezik szintén ingatlannal lehet a 2ből 1et csinálni.

A csend fura volt előszőr, a tiszta levegő szintén, most már nem igen tudnék megmaradni egy lakásba. De nem egy család menekült innen vissza a városba.

dec. 10. 21:46
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!