Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Az, hogy a szülők vegyenek...

Az, hogy a szülők vegyenek lakást a fiataloknak kelet-európai szokás?

Figyelt kérdés
Nálunk ez eléggé gyakori, persze azoknál, akiknek van rá forrásuk. Rokonságomban is többnek így lett lakása, hogy a szülők vették vagy legalább az önerőt ők tették bele, esetleg, ha házasodtak, akkor mindkét család összepótolt. Viszont úgy látom nyugaton ennek nincs annyira meg a kultúrája, akár német nyelvterületen is a legtöbb ember maga is bérlakásban él, az USA-ban meg pláne nem, ott az is a mentalitás, hogy mindenki a saját szerencséjének a kovácsa, ha egy gyerek otthon marad felnőtt korában a szüleinél, akkor lakbért fizettetnek vele.

dec. 7. 13:47
1 2 3 4 5
 31/47 anonim ***** válasza:
24%

Elég szomorú, holott egy tanár munkája annyival többet ér, mint egy szoftverfejlesztőé. Nem véletlen, hogy az egyik legrégebbi hivatás, amit már az ókorban is dicsőitettek. Nem véletlen, hogy minden más szakma kitanulásához ott kell lennie egy tanárnak, aki vezeti és támogatja a fejlődésében. Az orvoslás mellett az egyik legtöbb tiszteletet érdemlő szakma, aztán mégis el van hanyagolva.

Nem te oldanád meg helyette a problémát, hanem támogatnád.

dec. 10. 13:03
 32/47 Kései Sirató ***** válasza:
48%
Kérdező! Nem csak a tanárokra igaz, hogy nem tudnak lakást venni fiatalon önerőből, hanem mindenki másra is az informatikusokat és orvosokat kivéve.
dec. 10. 13:17
 33/47 anonim ***** válasza:
38%

Semmi közöm egyik szakmához sem, egyszerű műszakvezető vagyok, és még is lett önerőből új építésű házam. Gépipari technikusi végzettségem van, nem beszélek nyelveket sem! Nem volt semmim, csak az elhatározásom, és a kitartásom. Lehet 7 évem ráment a spórolással, és a rengeteg túlórával, de meg van! A lakás hitel törlesztőm rezsivel meg jóval kevesebb, mint a legközelebbi városban egy 45m2 panel bérleti díja.

Csak akarat kérdése az egész, 4x váltottam munkahelyet, mindig sikerült sokkal több fizetést elérni, mint egy jó éves fizetés emelés.

Ami a lényeg, áprilisban lesz 2 éves a ház, tehát nem akkor építkeztem, mikor olcsó volt minden!

Szóval aki megteszi az általam fent említett dolgokat, annak lesz saját. Bár ezekre nagyon sokan nem hajlandóak...

18-19 évesen középiskola vége

19-21 évesen technikusi bizonyítvány. Nekem 2 éves volt a képzés.

7 év összesen, de abból 5 után már bent laktam, és azóta is ennek befejezésére spórolok, de belül minden kész.

Így aki tudja mit akar, munkahelyet váltogatja 1-2 évente a több fizetésért az 26-28 évesen ott tarthat ahol én is. Persze, ha valaki elsőre bejut egy jól fizető helyre annak nem kell váltogatni.

Bár nincs felsőfokú végzettségem, de 24 beosztottam van, kb 1/3 huszon éves. A legtöbbjüknek semmi életcéljuk, nem gyűjtenek, nem akarnak túlórázni (nehogy már jót tegyenek a cégnek, vagy ők ennyi pénzért nem dolgoznak /de hétköznap fele annyiért igen/, ők pihenni akarnak, stb). Nekik van egzisztenciájuk, ők megérdemlik, hogy arra költsék a pénzüket amihez kedvük van, ők élni akarnak, stb.

Az ilyen hozzá állású huszonévesekből, ugyan ilyen hozzá állás negyvenesek leszek. Persze van a kit a párja majd terelget (ha tudja, vagy hagyja).

Aki egyetemet végzett annak még adjatok hozzá 4 évet a dolgokhoz, de ők is 30-33 éves korukra eljutnak ide. De valószínűleg ők többet keresnek tehát, lehet sokkal előbb is.

dec. 10. 14:04
 34/47 A kérdező kommentje:

Gratulálok, ez a lényeg szerintem is a motiváció, ha van egy célod, teszel érte, áldozatot hozol, nem csak várod a sült galambot. Az USA-ban is hány embernek van másodállása vagy túlórázik, hogy előbbre jusson, ráadásul ott még szép kis adóssággal is kezdi az életét, ha egyetemre járt a magas tandíjak miatt. Nálunk kvázi ingyen lehet tanulni, de azt is sokan csak alibiből csinálják. Az nem megoldás, hogy mástól várni a segítséget mindig.

dec. 10. 14:13
 35/47 anonim ***** válasza:
0%
Kérdező, az a baj, hogy szélsőségekben gondolkozol. Maradjunk a tanáros példának. A tanárok jelenleg alapvetően túl vannak terhelve (túl sok óra, túl sok diák, túl sok tananyag), de van mondjuk egy nyelvtanár, aki a gimnáziumi munkája mellette tart magánórákat. Ha így sem tud saját ingatlanhoz jutni (mert a főállása nem fizet eleget, ellenben rengeteg időt felemészt), mert jelenleg katasztrófális a helyzet ilyen téren, akkor miért ő a hibás? Miért írsz úgy ezekről az emberekről, mintha lusták vagy céltalanok lennének?
dec. 10. 14:17
 36/47 anonim ***** válasza:
0%

33#+

És még valami: Rövid életem nagy részét tanulással töltöttem, azután meg rengeteg munkával! Én nem akarok még a leendő gyerekemnek vagy gyerekeimnek is spórolni. Azért, mert én azután akarok élni miután megteremtettem azt amit akartam. Ez 90% megtörtént! Így már látom a végét, még 2-3 év és kész lesz teljesen az udvar is, de most már csak lazán gyűjtök, mert elkezdtem "élni" is. Vissza gondolva is jó döntést hoztam, legalább is szerinem. 25 éves lakás hitelem van, de jobb ezt fizetni, mint 25 évig albérletet.

Így az gyerekeknek maximum az itthon lakás lehetőségét adom, amíg gyűjtenek a sajátra, én is ennyit kaptam. Sőt kiegészítem azzal, nem kell beszállniuk a költségekbe, ez idő alatt. Ez most jelenleg kb 300-350000 ft, mert 180-200000 az albérlet + 30-50000 a reszi + kaja. Persze nekem ez inkább csak a kaja költség. Így, ha keresne most 500000 nettót, abból 300-350000-et simán félre tudna rakni. Ami évi 4,2 millió. Aki szerint ez ne segítség, az nem tudom hol él...

dec. 10. 14:19
 37/47 anonim ***** válasza:
0%
Aztán holnap lebénulsz és ennyit arról, hogy éltél. XD
dec. 10. 14:29
 38/47 A kérdező kommentje:

Én nem azt mondom, hogy a tanárok lusták vagy céltalanok lennének, de az elvárásaik közeledjenek a realitáshoz. Nyugaton sem alap, hogy egy tanár házat építsen az iskolai fizetésből, nálunk sem lehet az. Ezért is leginkább nők a pedagógusok manapság, akik legtöbbször hozzámennek mondjuk egy mérnökhöz és úgy lesz családjuk. Én sem értek egyet azzal, hogy ennyire alulfinanszírozott az oktatás, támogatom a tanárok bérfejlesztését, de a minőség és a hozzáállás is javulhat ezzel párhuzamosan. De ez egy másik messzire vezető kérdés, úgysem tudjuk mi megoldani.

dec. 10. 14:30
 39/47 anonim ***** válasza:
75%
Nagyon úgy teszel, mintha csak hozzáállás kérdése lenne. ("Ezért is leginkább nők a pedagógusok manapság, akik legtöbbször hozzámennek mondjuk egy mérnökhöz és úgy lesz családjuk." Valahogy valami nők elleni, finom kis szexizmust mindig belevisznek a témába.)
dec. 10. 14:34
 40/47 anonim ***** válasza:
23%

#37, lehet, de könnyeb a sajátot mozgássérülté alakítani, mint találni egy mozgássérülteknek is alkalmas lakást.

Az értékelésemiből nem is tudom mire gondoljak:

1. Irigység talán, mert egy egyszerű gyári munkás sok munkával és kitartással elérte amit akart?

2. Rohadjak meg, mert most nem kezdek el gyűjteni a nem létező gyerekemnek saját lakásra?

dec. 10. 14:39
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!