Az, hogy a szülők vegyenek lakást a fiataloknak kelet-európai szokás?
Nem.
Először is fogalmam isncs, milyen szokás ez, mert alig ismerek fiatalt, akinek a szülője egy az egyben megvett egy ingatlant.
"USA-ban meg pláne nem, ott az is a mentalitás, hogy mindenki a saját szerencséjének a kovácsa"
Eszerint a fiatalok negyedének anyagi támogatásra volt szükség a családtól, hohy megvegyék első ingatlanukat.
Ez messze van attól a hollywody képtől, amit felvázoltál.
Nekem már van szerencsére, megdolgoztam érte, teljesen egyedül sikerült vennem, de 30 évesen, az már nem tudom mennyire számít fiatalnak.
Én inkább csak arra értem, hogy maga a mentalitás is kicsit fura volt nekem. Nagyszüleim is sokat beszélték ezt, hogy xy a rokonságból "el van rendezve", mert a szülők vettek neki lakást. És ez az, amivel nem tudtam azonosulni. Mi az, hogy "el van rendezve", mindenki a saját életéért felel, nem arra kell alapozni, hogy más segít rajtad.
A szülei segítettek a gyereknek nem "más".
Ami teljesen természetes egy szerető, normális családban.
Ez nem európai vagy amerikai, avagy nyugati vagy keleti szokás. Ez egyedül azon múlik, hogy az adott család anyagilag megteheti-e, illetve van-e olyan szoros viszony a rokonok között. Természetes, hogy a szülők amiben tudják, támogatják a gyereküket és ez nem korhoz kötött.
A saját életemért tényleg én vagyok a felelős, nem vártam el soha, hogy fizessenek nekem mindent. Viszont ha felajánlottak valamit, azt elfogadtam. Ők fizették a nyelvvizsgáimat, mert látták, hogy tanulok. Ugyanilyen logika alapján fizették annak az apartmannak a felét, ahol a párommak élek (a másik felét az ő szülei fizették). Nem kértük, pláne nem követeltük, ajándékba kaptuk. (Csak mert a kérdésedben szóvá tetted: az én szüleim magyarok, az övéi olasz-skótok, a lakás Olaszországban van.)
25/N
Te kérdező, mennyire figyelgetted a mai ingatlanpiacot, mondjuk úgy 2015 óta? Nekem van saját lakásom, de eszembe se lenne ennyire nagyképű kijelentéseket tennem, pontosan azért mert képben vagyok a valósággal. Meg az ingatlanlufival, amit szándékosan fújt ekkorára a fidesz. Az megvan hogy kb 15 óta 4Xeződtek a lakásárak? Pesten 1 milliós m2 alatt már nem is igen kapsz semmit, onnan indul. És mivel évről évre kitalálnak kormányon valami új árdrágító baromságot (csok volt a kezdet, de jövőre is várható, már el van rendezve), így aki még a kevés pénzéből félre is rakott lakásra hogy nem bulizik vagy ilyenek, az is kitörölheti vele, olyan szinten növekedett.
Egyébként meg az a különbség, hogy nyugaton azért bérlakásokban laknak, mert van elég bérlakás, és rendezett is az egésznek a jogi háttere. Nálunk szintén nagyon más a helyzet, lehetett volna így is alakítani, de minden más fontosabb volt, meg vhol szándékos is ez a fajta kiszolgáltatottságban, nyomorban tartás a kormány részéről.
Tavaly vettem lakást egy külső kerületben, szóval tisztában vagyok az árakkal. Elismerem, hogy átlag feletti fizetésem van és így könnyebb volt hitelmentesen is, 25 éves koromban esetleg hitellel tudtam volna csak. Én nem tartok szoros kapcsolatot a családommal, ebből indultam ki.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!