Ha én bemegyek a farkasok közé báránynak öltözve csodálkozhatok-e azon ha a farkasok széttépnek? Ha én megyek a negrók közé egy gyűlölöm a negrókat táblával a nyakamban, csodálkozhatok-e azon ha bevert pofával jövök ki?
Nos, van, aki csodálkozik.
De van, akinek ott terem Clarence Gilyard Jr. és segít kijönni a csávából.
Elvileg nem kéne, hogy fizikai megtorlás érje az embert azért, mert gyűlölet keltő szövegekkel mászkál, hanem fel kéne jelenteni a rendőrségen és abból lenne egy marha nagy idézőjelekbe rakott """"független"""" bíróság, aki majd eldönti, hogy mit érdemel.
Sokan spórolnak az idővel és a szabad erőforrásokkal és beverik az ilyenek képét. Ezt a törvény """"független"""" önbíráskodásnak fogja hívni, és hirtelen áldozat válik a támadóból.
Ilyen az élet :)
Én egész másra gondoltam.
Most volt egy hatalmas(mű) felháborodás azon, hogy a nemi erőszak áldozatainak (potenciális áldozatainak) azt javasolták: te is tehetsz érte. te is tehetsz ellene.
és jött a nagy kamu felháborodás: az áldozat sosem bűnös. csak az elkövető.
szerintem meg ha egy tizenéves csak szinte pucéran a bájait mutogatva magát riszálva végigvonaglik egy szórakozóhelyen egy csomó bepiált bedrogozott kanos izomagy között, nde csodálkozzon ha valaki megb**ssza.
Nem az áldozat a bűnös? Dehogynem. Ő IS.
Hiszen mi történt? Mézet csöpögtetett és csodálkozott hogy jönnek rá a darazsak.
Hát még jó hogy jönnek. Józan ember darázsfészek közelében nem kezd el édes szagos dolgokkal szórakozni mert kiröppenek a darazsak és halálra csípik.
Aztán lejhet utólag szemforgató műlfelháborodást játszani hoigy "az áldotat nem bűnös"
Nem bűnös csak épp segghülye.
Erről szólt volna a farkas - bárány hasonlatom.
A válaszom pontosan értelmezhető afféle képen, ahogy átfordítottad valóságos kérdésre a film idézetedet.
De az első válaszadó is jól beszélt. Igen, vannak, akik tartanak ettől, ezért nem csinálják ezt egyedül, hanem mennek le társasággal és figyelnek egymásra. Vagy akad egy igazi Ember, aki megakadályozza a bajt, mint Die Hard-ban a néger fószer.
De látom, nem volt elég, ezért kifejtem bővebben, aztán lehet diskurálni róla.
~~~~ ~~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~ ~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~~~~ ~~~~ ~~ ~~~ ~~~
Részben értem, amit mondasz, mert a józan ész azt diktálja, hogy védjük meg saját magunkat olyan bajoktól is, ami ellen a törvény nem tud védeni, csak utólag tudja a bűnösöket elítélni.
Egy másik példával élve:
Ezért nem ugrunk az autó elé a zebrán, hiába mondja nekik a törvény, hogy ha gyalogos jelzi a zebrán való átmeneteli szándékát, akkor meg kell állni, már nem hiszünk az emberekben, csak abban, hogy el fog ütni az a autós és utána el is fog hajtani, ha nem vigyázok.
Ettől még a gázoló lesz, aki elüti a másikat. Bocsi! Ez van. Nem tetszik? Pontozz le! Attól még ez lesz :)
Igen, a temető tele van olyan emberekkel, akiknek igazuk volt, és az utca meg tele van gyilkosokkal. Tudom. De nem így kéne lennie!
~~~~ ~~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~~ ~~~~~ ~~~ ~~~ ~~~~~ ~~~~ ~~~~~~ ~~~~ ~~ ~~~ ~~~
Amit írsz, hadd fordítsam ki egy kicsit, hogy jobban átérezd a helyzetet. OK?
Te nem mennél be ilyen helyre és kelletnéd magad, majd ha egyik pillanatról a másikra arra ébredsz, hogy se tárcád, se telefonod, se ruhád, és nagyon égető és fájdalmas érzést érzel odalentről, mert megerőszakolnak, valószínű nem tennél feljelentést sem.
Ugye? Ezt mondod?
Mert ez jön le belőle.
Az áldozat attól még áldozat marad, bármennyire szeretnék egyesek bűnösként beállítani.
Kulturált ember nem fog megerőszakolni senkit, még ha merev a dákója, mint egy beton oszlop, akkor sem.
A victim blaming mindig is divatos volt. Ha akarsz nyugodtan olvass utána.
Leegyszerűsítem, hogy mindenki megértse:
Ha kiveszünk egy, azaz 1, egyetlen egy elemet a történetből és attól az erőszak elkerülhetővé válik, akkor megvan az erőszak oka. Ezt el lehet fogadni?
No mi is az az egy elem?
1) Flörtölés -> Máshol is láttam már flörtölést, nem lett erőszak a vége. Ha a történetből kiveszem, attól még az erőszak megtörténik. Tehát ezt kizárom.
2) Kihívó öltözködés -> Máshol is láttam már kilógó idomokat, nem lett erőszak a vége. Ha a történetből kiveszem, attól még az erőszak megtörténik. Tehát ezt is kizárom.
3) Sokat ivott az, akit megerőszakoltak? -> Máshol is láttam már, hogy valaki sokat ivott, nem lett erőszak a vége. Ha a történetből kiveszem, attól még az erőszak megtörténik. Tehát ezt kizárom.
4) Az erőszakoló ember -> Még sosem láttam olyan erőszak elkövetőt, aki ne követett volna el erőszakot. Azt hiszem megvan, hogy mitől történt az erőszak.
Ettől még a saját környezetedben lehet, SŐT! kell is mondani, hogy hé Lányok! Eszetek be ne jusson egyedül lemenni egy diszkóba, legalább 2-3 kísérőt vigyetek magatokkal, és EGYSZERRE távozzatok, különben titeket is megtalálhat egy olyan ember, aki erőszakot fog rajtatok elkövetni.
Igen, ezt megteheted. Ez nemes gesztus, és sokat segíthet.
Ha meg látsz valakit, aki erőszakot követ el, kihívod rá a zsarukat, hogy végre tegyék azt, amiért fizetik őket. És nem szemet hunysz az eset felett. Mert akkor te is elkövetővel fogsz egyenrangú lenni.
Mit nem tehetsz meg?
Ha mégis megtörténik az erőszak, nem állíthatsz olyat, ami valótlanság. Nem állíthatod, hogy a lány tehet arról, hogy megerőszakolták. Hiszen erőszaknak számít, ha nem egyezik bele a közösülésbe, de valaki mégis közösül vele.
Nem mondhatod azt az erőszak elkövetőről, hogy nem tehet róla. Nem mondhatod, hogy provokálták és ezért amit tett, nem jár következményekkel.
Tudod mi a baj az egésszel, hogy a média meg a sok ál-intelligens ember azt mondja, hogy az erőszak elkövető az áldozat. Hát ÁLLJON MEG A MENET! Azért ez undorító! :)
Vagy nem? Mond, hogy nem undorító felmenteni az erőszak elkövetőt azzal, hogy az áldozatát kiáltod ki bűnösnek. Egy szavadba kerül és már itt sem vagyok! :)
Nem nevezném primitívnek. Sőt!
Valamilyen szinten érthető, mert mindenhonnan ezt az elméletet hallja. A rádióból, meg a médiából is ez csöpög, mint egy jó kis nemibetegség, ami fertőz...
Egyszerűen csak más a látásmódja. Ha elkezded sértegetni, nem is fogod felnyitni a szemét, és ez a primitív módszer. Szidni azt, akiről nem tudsz semmit. Az a kérdés, amit feltett, végülis az egyszerű túlélésről szól.
Az erőszakolás, az primitív. Abban egyet tudok érteni.
Ahhoz nem kell sok agy.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!