Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért kell ítélkezni, ha azt...

Miért kell ítélkezni, ha azt mondom, utálom Ady költészetét?

Figyelt kérdés

Én nem bírom Ady verseit, de ha ezt valakinek elmondom, rögtön olyan válaszokat kapok, hogy

- akkor rosszul tanították (fantasztikus magyartanárom volt)

- akkor nem értesz hozzá (de hát nem egzakt tudományról beszélünk, hanem ízlésről)

- nem szereted a költészetet (magyar szakos vagyok)

- de hát ő (az egyik) legnagyobb költőnk, akkor Te hülye, stb. vagy.

Értem, hogy vannak emberek, akiket illik tisztelni, de szeretni nem kötelező őket, ugye? Az idegesít, hogy megmondom, hogy nem szeretem, akkor rögtön nem jól tanították, nem értettem meg stb., mintha mindennek, aki megérti, és akinek megtanítják, annak szeretnie kell, mert különben nem tud valamit. Az ízlés amúgy sem mérce, szóval nem értem, mért kell így beszélni.

2013. okt. 18. 15:10
1 2
 11/19 Andizsuzsi ***** válasza:
Én például szeretem Adyt, még középiskolás koromban "fertőzött" meg, de nem tudnám megmagyarázni, hogy mit szeretek benne. Voszont nagyon prímán el tudom fogadni, hogy másnak nem tetszik. Hiszen az irodalom olyan sokszínű, annyi formája van, annyi költő és író, hogy lehetetlen, hogy minden mindenkinek egyformán tetszen. Nincs ezzel semmi baj. Valóban, ha olyan társaságban vagy, legfeljebb lágyíts a dolgon, "kevésbé kedvelem, nem tartozik a kedvenceim közé", bár szerintem nyugodtan fel lehet vállalni a véleményedet is. Nincs abban semmi elítélendő.
2013. okt. 18. 15:37
 12/19 anonim ***** válasza:

Én pont szeretem Ady költészetét. Ja, hogy te meg nem? Nagy kunszt! Legfeljebb, ha jól ismernénk egymást, nem vennék neked Ady-kötetet ajándékba. :D

Én sem értem, miért lenne kötelező XY költőt szeretni. Aki sok verset olvas, biztosan megvannak a kedvenc költői, meg akiket nem kedvel.

13/19 Vörösnefelejcs ***** válasza:

Azért ítélkeznek, mert ez a szokás.

Ezer másikért is kaphatsz, biztos, hogy kötelező Lisztet, Bartókot szeretni, vagy nem szokta jól kivenni magát, ha a Himnusz nem tetszik valakinek.

Ami még érdekes, hogy nekem régebben egyáltalán nem tetszett Ady, és olyan harminc után meg igen. De lehet, hogy húsz év múlva megint nem fog. Attól is függ sztem egy vers fogadtatása, hogy mennyiben érdekel a témája, vagy milyen hangulatban van az olvasó. Milyen élettapasztalata van, milyen beállítottságú. Ugye, ezért is nem kéne ítélkezni, de hát valamiért ez a közjog.

14/19 zabmester ***** válasza:

Fogj kezet a párommal, ma reggel pont ezen vitatkoztunk :D

Egyébként nem kell emiatt lenézni senkit, csak korrekt módon kell fogalmazni. Azt lehet mondani Ady verseire, hogy nem tetszik, azt viszont nem illik mondani, hogy egy sz*r :) Tudom, nem ezt írtad, csak gondoltam megemlítem, mert nálunk pl. ez volt a vita tárgya.

2013. okt. 18. 15:42
 15/19 A kérdező kommentje:

"nem is azt írtam, hogy nem érted, hanem nem élvezhető"

Bocs, úgy olvastam, hogy nehezen érthető.

2013. okt. 18. 15:46
 16/19 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy nem illik, de biztos van, aki ezt gondolja. :)

Amúgy 1-2 versét szeretem, de a többit egyáltalán nem, és egészen hosszú ideig foglalkoztunk vele annak idején a gimnáziumban, már nagyon untam, emlékszem. (De előtte sem szerettem.)

"De lehet a te közlésmódod is rossz, próbáld meg hozzátenni, hogy nem szeretem mert... és ha kifejted a véleményed akkor kevesebben szólnak be. Meg alapból egy határozott véleménytől megfutamodnak azok akik nem értenek a témához, a másik meg érvelni fog h szerinte ezért vagy azért jó."

Neked lehet, hogy igazad van.

Igazából csak az zavar, hogy egyes embereket úgy illik szeretni, és kész. Magyar szakosként ez olyan, mintha egy zeneakadémiás nem kedvelné Mozartot, vagy egy pszichológus nem tartaná sokra Fraudot (megjegyzem, utóbbiból egyre több van pszichológus körökben).

2013. okt. 18. 15:51
 17/19 A kérdező kommentje:
* Freud, bocs.
2013. okt. 18. 15:51
 18/19 A kérdező kommentje:
Amúgy nem vagyok meggyőződve róla, hogy sokan, akik bizonyos embereket kötelességből szeretnek, tényleg ismerik is őket.
2013. okt. 18. 15:52
 19/19 anonim ***** válasza:

Én valósággal szerelmes vagyok Adyba, de meg tudom érteni azokat is, akik utálják. Mert tényleg, olyan szinten önimádó és arrogáns, hogy néha még én is röhögők kínomban ("Áldott csodáknak tükre a szemed, mert engem nézett" pff). És a versei sem szépek nyelvezetileg, legalábbis nem úgy, mint pl. Arany versei. De talán pont a nyersesége miatt olyan hatásos, nem tudom.

Én Koszolányival vagyok úgy, mint te. Szélsőségesen utálom, az Esti-novellákkal az élen, és engem se értenek meg :)

2015. ápr. 1. 02:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!