Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért kell ítélkezni, ha azt...

Miért kell ítélkezni, ha azt mondom, utálom Ady költészetét?

Figyelt kérdés

Én nem bírom Ady verseit, de ha ezt valakinek elmondom, rögtön olyan válaszokat kapok, hogy

- akkor rosszul tanították (fantasztikus magyartanárom volt)

- akkor nem értesz hozzá (de hát nem egzakt tudományról beszélünk, hanem ízlésről)

- nem szereted a költészetet (magyar szakos vagyok)

- de hát ő (az egyik) legnagyobb költőnk, akkor Te hülye, stb. vagy.

Értem, hogy vannak emberek, akiket illik tisztelni, de szeretni nem kötelező őket, ugye? Az idegesít, hogy megmondom, hogy nem szeretem, akkor rögtön nem jól tanították, nem értettem meg stb., mintha mindennek, aki megérti, és akinek megtanítják, annak szeretnie kell, mert különben nem tud valamit. Az ízlés amúgy sem mérce, szóval nem értem, mért kell így beszélni.

2013. okt. 18. 15:10
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
63%
Ady köztudottan egy nemibeteg alkoholista volt a magánéletében,ezt nem lehet példaként állítani egyetlen fiatal elé sem véleményem szerint.Lehet,hogy vannak jól megírt versei.
2013. okt. 18. 15:15
 2/19 anonim ***** válasza:
Csak az idióták ítélkeznek ilyesmi felett,vagy azok,akik nagyon oda vannak érte,és nem bírják,ha valaki nem,mert van valami stikkjük. Egyébként én is utálom,és sokan teljesen mást vonnak le a verseiből,szóval jóformán ők sem tudhatják biztosan,hogy miről szól.
2013. okt. 18. 15:15
 3/19 anonim ***** válasza:
Ne mondd akkor azt, hogy utálod, azt mondd helyette, hogy kinek a verseit szereted.
2013. okt. 18. 15:16
 4/19 A kérdező kommentje:
Köszi. "Ady köztudottan egy nemibeteg alkoholista volt a magánéletében,ezt nem lehet példaként állítani egyetlen fiatal elé sem véleményem szerint." Senki nem beszélt itt példaképekről, csak versekről. Egyetlen költő sem a példaképem, még azok sem, akik nem voltak nemi betegek, stb. Nem a magánélete miatt került be az irodalomkönyvbe. Örülök, hogy páran egyetértetek velem, de a gyakorlatban sosem ezt látom.
2013. okt. 18. 15:18
 5/19 A kérdező kommentje:
Utolsó, jó persze, csak bizonyos szituációkban úgy alakul, és mért kell így reagálni?
2013. okt. 18. 15:20
 6/19 anonim ***** válasza:
Ady rohadt nehezen élvezhető, így egyáltalán nem meglepő a reakciód ... a többiek meg sznobok ... József Attila a király :)
2013. okt. 18. 15:22
 7/19 A kérdező kommentje:
De nem azért nem szeretem, mert nem értem, nem tartalmi okokból. A formai részével nem vagyok megbarátkozva, bár a tartalma sem fog meg különösebben.
2013. okt. 18. 15:25
 8/19 anonim ***** válasza:
nem is azt írtam, hogy nem érted, hanem nem élvezhető ... formailag, tartalmilag nehéz és nem fülbemászó ...
2013. okt. 18. 15:28
 9/19 anonim ***** válasza:
Én sem vagyok oda érte, egy-két verse kivételével. Nekem Vajda János és Juhász Gyula a kedvencem, biztosan én sem értek a költészethez. :-)
2013. okt. 18. 15:28
 10/19 anonim ***** válasza:

Ilyen dolog az egyéni vélemény, mindenkinek lehet, és mindenki leszólhatja a másikét.

De lehet a te közlésmódod is rossz, próbáld meg hozzátenni, hogy nem szeretem mert... és ha kifejted a véleményed akkor kevesebben szólnak be. Meg alapból egy határozott véleménytől megfutamodnak azok akik nem értenek a témához, a másik meg érvelni fog h szerinte ezért vagy azért jó.

2013. okt. 18. 15:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!