Miért nem hajlandóak sokan akkor sem lemondani az autóról, ha nem létszükséglet és megterhelő is nekik anyagilag? Ennyire lustak?
Mind látjuk, hogy elszálltak az árak, szóval mindent összeszámolva, hónapra lebontva azért baromi draga lett kocsit fenntartani. Egyrészt meg kell venni, lecserélni (ez legyen havi 45 ezer, amit félre kellene folyamatosan tenni rá), szerelés (havi 20), tankolás (havi 30), biztositas, súlyadó, klímatisztítás, takarítas, egyéb aprósagok néha (havi 15 ezer).
Ez havi 105 ezer forint hosszútavon és akkor szerintem meg keveset is mondtam.
A lényeg, hogy akiknek gondot okoz már anyagilag fenntartani egy kocsit, és járhatnának busszal is dolgozni emberi időn belül, azok miért nem teszik le? Merthogy akk messziről ingazik vagy meg a gyereket is le kel adni oviba és nem akar napi 3 órat tömegközlekedni, megertem, de varoson belül 5 km-es tavokra is autóval megy kb. mindenki. Söt, még 4 utcaval arrébb a kisboltba is egy kiló kenyérért.
De mi ennek az oka, hogy inkábn dobálnak ki havi 100-150 ezret, minthogy autó helyett 25 percet buszozzanak reggel a munkahelyre? Ennyire lusták? Ciki, ha valakinek nincs kocsija?
Mondjuk annyiban akartam megvédeni a kocsisokat, hogy messziről ingáznak, de te ezt megtetted a kérdésedben.
Talán büdös nekik a buszozás, a tömegközlekedés.
Annyira hozzászoktak, hogy alapszükségletként tekintenek rá, ami nélkül nem lehet létezni. Ennek a jelenségnek van neve is a pszichológiában: hedonikus adaptáció.
Ez az egész magyar társadalom lelki nyomorának egyik alapja: a nyugati országok életszínvonalát tekintik nulla pontnak, amiatt lélekben a -2 eléréséért pusztulnak meg a robotolásban.
Mert kényelmesek. Mi pl. amíg Pesten éltünk, városon belül egyáltalán nem használtuk az autót, mert öt-tízpercenként járnak a buszok, metrók ... stb.
Mióta falura költöztünk, falun kívül muszáj használni, mert innen bonyolultabb eljutni egy nagyvárosba, illetve nagy bevásárlást nyilván nem lehet tömegközlekedéssel megoldani.
De engem is elképeszt, hogy sokan falun belül is képesek 100-200 métert autóval megtenni, ha elmennek a pékségbe kenyérért. Vagy itt a közvetlen szomszédunk, aki az öt perces sétára lévő munkahelyére is kocsival jár.
"Ha valóban megterhelő lenne és választani kéne a kocsi és a lakbér/rezsi/kaja között biztos, hogy nem a kocsi nyerne."
Beszarás, de tudok ellentéteset: faszikám vett egy új autót hitelre, majd közben elvált. Gyerektartás, adósságok mentén nem maradt pénz lakbérre, azt hinnéd, eladta az autót? Nem, hiszen az volt élete álma. Inkább törlesztette, és benne lakott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!