Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért van az, hogy ilyen sok...

Miért van az, hogy ilyen sok ember nem tud egyáltalán helyesen írni?

Figyelt kérdés

Az még oké, hogyha valaki ékezet nélkül ír, vagy hogyha félrecsúszik valakinek az ujja, és más betűt ír véletlenül. De a súlyosabb helyesírási hibákat egyszerűen nem tudom hova tenni. Főleg Facebookon látom ezt, meg van egy pár volt osztálytársam, aki annyira sok hibával ír, hogy egyszerűen rákérdezek, hogy letudja-e írni mégegyszer, mert olvashatatlan az írása a sok hibától. Ráadásul velem egyidősek, vagyis 16 évesek. De sajnos az idősebb korosztályban is rengeteg az ilyen ember.

Mégis mitől lehet ez? Annyit gondolkodtam már ezen...

2024. ápr. 30. 22:30
1 2 3 4 5
 41/49 anonim ***** válasza:
53%

BringaManó, neked is ajánlom: [link]

IDE megyünk. Mondhatod, hogy "há' de még csak az út tizedénél tartunk"... de elindultunk, és erre megyünk, ez a lényeg.

2024. máj. 2. 21:42
 42/49 BringaManó ***** válasza:
50%
Ez nem segít azon, hogy a #38-asban valaki marhaságot írt – könnyen lehet, hogy ő már az út ötödén is túl van... :-/
2024. máj. 2. 23:59
 43/49 anonim ***** válasza:
100%

Ilyen szinten van a társadalom.

Az emberek, kortól függetlenül, egyre kevesebbet írnak kézzel, papírra, már olyan szinten kiszorították a telefon, egyéb készülékek képernyője, a digitális lehetőségek a régi formát, hogy egyre kevesebbszer kell papírra írni. Így ezek el is kopnak, főleg akkor, ha eleve nem tanulták meg az emberek túl alaposan a helyesírás egyes szabályait.

De van benne egyfajta igénytelenség, nemtörődömség, néha talán butaság is.

Félreütések, elgépelések mindenkivel előfordulnak, de az szerintem továbbra is egy alap dolog kellene, hogy legyen, hogy az anyanyelvünkön megtanulunk helyesen írni és beszélni.

2024. máj. 14. 10:57
 44/49 BringaManó ***** válasza:
21%

"Félreütések, elgépelések mindenkivel előfordulnak"

az tök más téma

"de az szerintem továbbra is egy alap dolog kellene, hogy legyen, hogy az anyanyelvünkön megtanulunk helyesen írni és beszélni"

"írni és beszélni"? ezeket hogy sikerült egy kalap alá venni?

beszélni mindenki tud az anyanyelvén, nem tudom, mire gondolsz helytelen anyanyelvi beszéd alatt, kifejtenéd?

Helyesírni meg valóban mindenki más szinten tud, nincs is rá mindenkinek szüksége, ez ugyanolyan dolog, mint a többi műveltségi terület: lehet mondani, hogy van egy "alap" szint – de ez az "alap" nem egy abszolút alap, hanem bizonyos társadalmi réteghez tartozik. Sokan vannak, akik írás-olvasási tudás nélkül is elvannak teljesen jól a saját közegükben, a saját világukban, a saját munkájukban, én nem nézem le őket sem. Nyilván nem lesz belőle pl. tanár, eladó, mérnök v. bármilyen értelmiségi, de ettől még ugyanúgy joga van létezni, és semmi sem kötelezi, hogy megtanulja azokat a műveltségi dolgokat, amiket nem tud (beleértve az írás-olvasást is). És ugyanúgy joga van mondjuk fészbukozni is, amire persze nem alkalmatlan, ha egyáltalán nem tud írni olvasni, de ha kicsit tud, akkor már alkalmas, és írhat-olvashat, akár ott is, ahol te vagy, pl. a gyk-n is.

Ha a társadalom szemével nézzük, akkor természetesen az volna a cél, hogy a "kiművelt emberfőkből" legyen sok, ezért lehet tenni, lehet ösztönözni, támogatni, segíteni, edukálni azokat, akiknek ez magától nemigen megy. De őket magukat hibáztatni, leszólni, fikázni azért, mert nincs igényük arra, amire – az ő szemükkel nézve – se szükségük, se módjuk, hát az szerintem valami tévedés, butaság, értelmetlenség...

De az a gond (amit már többször írtam), hogy olyasmik vannak összemosva/összekeverve, amik egész más dolgok, pl. a nyelv/beszéd/írás, meg az "igazi" helyesírási hiba / elgépelés, vagy az igénytelenség / műveletlenség, vagy az, hogy valaki jól tud írni, csak nem eléggé / illetve hogy valaki szemmel láthatóan alig tud írni...

Ha minden össze van öntve, akkor nem lehet okosakat mondani (nem lehet se okosan kritizálni, se okosan megvédeni, se okosan kezelés módot kitalálni, utat mutatni nekik), szét kéne szálazni kicsit....

2024. máj. 14. 11:19
 45/49 anonim ***** válasza:
100%

"mire gondolsz helytelen anyanyelvi beszéd alatt"

Az is hasonló.

A suk/sükkel kezdve, a helytelen ragozás, egyben/külön mondott szavak (már, ha érteni lehet egyáltalán), stb.

2024. máj. 14. 11:41
 46/49 BringaManó ***** válasza:
8%

A suksükölésben mi a helytelen?... Ott úgy mondják, ők úgy mondják. Azért helytelen, mert te máshogy mondod?

"helytelen ragozás": azmiaz? (csak nem a babe/banben-en lovagolunk megint? vagy a gyakran elhagyható tárgyragon? vagy milyen ragozásról van szó?)

"egyben/külön mondott szavak": ö... hát vannak egybe- meg különmondott szavak, igen... akár olyanok is, amelyeknek ezt a tulajdonságát nem követi a helyesírás (pl. mindennap [minden nap]-nak ejtve, kék szemű [kékszemű]-nek ejtve). de mi a gond e téren a beszéddel? ugye nem azt várod, hogy a beszédben a helyesírást kövesse bárki?... vagy másra gondoltál?

2024. máj. 15. 05:48
 47/49 anonim válasza:
100%
A mai fiatalok érdektelenek szerintem, és nem érdekli a helyesírásuk.De sok öreg is figyelmetlen és ezért hibásak a hozzászólásaik.
aug. 6. 13:04
 48/49 anonim ***** válasza:
100%

38 "mi dolgod neked ezekkel az említett hibákkal?"

Például az, hogy egy idő után nem lehet megérteni a szöveget?

És nem: nincs olyan, hogy valaki azt mondaná, hogy az ő írása már érthetetlen, vagy csaknem érthetetlen. Az is a te hibád akkor, miért nem érted?"

Ők a "helytelenül írók vagy firkálók" azt szokták mondani, kvázi beszólni (azt tudnak, nagyon) hogy Ők megtanultak írni te meg tanulj meg olvasni!

Ez van!!! Megmonnntákk...

aug. 7. 11:31
 49/49 BringaManó ***** válasza:
63%

Na de most tényleg nem értem, hogy miről beszélünk, ami gátolja a megértést... Nagyon széles a skála, hogy milyen hibák, írni-nem-tudások vannak, sok szintje lehet ennek, és semmi értelme összeönteni, mert egy j/ly- vagy egy vesszőhiba egész más sztori, mint amikor egy szöveg tényleg szinte érthetetlen.

Pl. Vagvölgyi Noemi már határeset:

[link]

(persze ez csak poén, de nagyon szórakoztató, és még ez is érthető, még éppen úgy van megírva, bár azért időnként már gondolkodásra készteti az emkbert, ami egy ilyen szórakoztató tartalom esetén nem baj (sőt), de egy valós kommunikációban már nem annyira előnyös, ott tényleg az a jó, ha "egyből" érhető.)

te milyen hibákra gondolsz? be tudnál másolni néhány példát, vagy akár kitalálni, ha most nincs kéznél?

(kíváncsi vagyok, hogy valóban _érthetetlen_-e, vagy pedig más jellegű probléma van vele, pl. hogy az illető nem annyira iskolázott/művelt/tájékozott, mint te, és ezt a "felsőbbrendűséget" azzal lehet legjobban világgá kürtölni, ha nyilvánosan szörnyülködsz a helyesírásán :-P )

aug. 7. 12:26
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!