Miért van az, hogy ilyen sok ember nem tud egyáltalán helyesen írni?
Az még oké, hogyha valaki ékezet nélkül ír, vagy hogyha félrecsúszik valakinek az ujja, és más betűt ír véletlenül. De a súlyosabb helyesírási hibákat egyszerűen nem tudom hova tenni. Főleg Facebookon látom ezt, meg van egy pár volt osztálytársam, aki annyira sok hibával ír, hogy egyszerűen rákérdezek, hogy letudja-e írni mégegyszer, mert olvashatatlan az írása a sok hibától. Ráadásul velem egyidősek, vagyis 16 évesek. De sajnos az idősebb korosztályban is rengeteg az ilyen ember.
Mégis mitől lehet ez? Annyit gondolkodtam már ezen...
"Én helyesebben írtam 2. osztályosként, mint ők ennyi idősen."
Ehhez képest az igekötős igék alapvető helyesírási szabályait nem tudod. Nem "letudja-e írni", hanem helyesen "le tudja-e írni", hiszen a mondatban használt igekötős ige a leírni, nem pedig a letudni.
16 "Nem olvasnak eleget. Nem tanulták meg az alapvető szabályokat se, pl a "lesz" állandóan 2 sz-el. Falramászom tőle. A szülő hiányossága is, mert ezek szerint soha nem olvasta el a gyereke írását, és nem javította ki, a nyelvtandogák meg megvoltak 2esra, aztán kész"
Arra nem gondolsz, hogy a szülők se tudtak helyesen írni?
Mint a viccben, amikor hirtelen 5-öst kap a gyerek a házira. Oszt csodálkozva megkérdik, ez hogy lehet? A gyerek válaszol most apu nem segített, egyedül írtam.
Plusz vannak kifejezetten link gyerekek. Én is ilyen voltam. Ahhoz képest sokat tudok!
#0: "Miért van az, hogy ilyen sok ember nem tud egyáltalán helyesen írni?"
Mert nem tanulták meg. Régen is volt sok ilyen ember, most is van sok, a jövőben is lesz sok. Miért volna szükség tökéletes helyesírásra? (A tiéd sem az, az enyém sem.)
"Az még oké, hogyha valaki ékezet nélkül ír, vagy hogyha félrecsúszik valakinek az ujja, és más betűt ír véletlenül."
Ezeket is helyesírási hibának veszed?... :-o
"De a súlyosabb helyesírási hibákat egyszerűen nem tudom hova tenni."
Miért kéne neked bárhova tenni? Magyartanár vagy? Vagy mi dolgod neked ezekkel az említett hibákkal?
"mi dolgod neked ezekkel az említett hibákkal?"
Például az, hogy egy idő után nem lehet megérteni a szöveget?
És nem: nincs olyan, hogy valaki azt mondaná, hogy az ő írása már érthetetlen, vagy csaknem érthetetlen. Az is a te hibád akkor, miért nem érted?
Ha valaki elfogadja a kisebb hibákat természetesnek, akkor a következő generációnak már ez a maximum, a stréber - és ő már a nagyobb hibákat is elfogadja természetesnek.
Az utána következő generáció pedig már az ordító hibákat is, és utána szét is esik az a nyelv.
"utána szét is esik az a nyelv"
Tessék?? Ki beszélt itt a NYELVről?... :-o
Lehet, hogy arra is elkanyarodtatok, nem olvastam végig a kommenteket, én a kérdésre reagáltam. Az pedig a HELYESÍRÁSról szólt. Annak meg nem sok köze van a nyelvhez. Pláne a helyesírási hibáknak nincs köze a nyelv változásaihoz. A nyelv az, ahogy beszélünk, az írás valami más. Ha valaki lefelejt egy vesszőt, vagy ly-nal írja a muszáj-t, attól még ugyanúgy mondja – ezeknek semmi hatása a beszédre. Ne keverjük, ha egy mód van rá...
#38: "»mi dolgod neked ezekkel az említett hibákkal?«
Például az, hogy egy idő után nem lehet megérteni a szöveget?"
A helyesírási hibák miatt nem lehet megérteni egy szöveget? Hát van ilyen, de az már elég durva szint... Aki úgy ír, az már úgysem fog megtanulni helyesen írni, őt kár megpróbálni "nevelni"... Ha nem tudsz vele kommunikálni, akkor ne tedd. (Továbbra sem értem, hogy "hova kéne tenni", ennél jobban.)
Azért kíváncsi lennék, hogy milyen szövegekről beszélünk, bekopizhatnátok egy-két példát, mert mindig az megy, hogy egy kalap alá veszitek azokat, akik elkövetnek néhány kisebb-nagyobb hibát, vagy egyszerűen nem tudnak (vagy nem akarnak) központozni (amitől még tök érthető marad a szöveg), azokkal, akik tényleg majdnem érthetetlenül írnak... Pedig nagyon nem ugyanaz a kategória.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!