Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért van az, hogy ilyen sok...

Miért van az, hogy ilyen sok ember nem tud egyáltalán helyesen írni?

Figyelt kérdés

Az még oké, hogyha valaki ékezet nélkül ír, vagy hogyha félrecsúszik valakinek az ujja, és más betűt ír véletlenül. De a súlyosabb helyesírási hibákat egyszerűen nem tudom hova tenni. Főleg Facebookon látom ezt, meg van egy pár volt osztálytársam, aki annyira sok hibával ír, hogy egyszerűen rákérdezek, hogy letudja-e írni mégegyszer, mert olvashatatlan az írása a sok hibától. Ráadásul velem egyidősek, vagyis 16 évesek. De sajnos az idősebb korosztályban is rengeteg az ilyen ember.

Mégis mitől lehet ez? Annyit gondolkodtam már ezen...

2024. ápr. 30. 22:30
1 2 3 4 5
 1/49 anonim ***** válasza:
86%
Nem tudom, de elég gyakori jelenség.
2024. ápr. 30. 22:33
 2/49 anonim ***** válasza:
95%
Igénytelenek, primitívek. A könyvről azt se tudják, enni kell-e vagy inni. Nyilván van a diszgráfia is, de nem ennyi.
2024. ápr. 30. 22:34
 3/49 anonim ***** válasza:
69%

Hát nekem pl. a telefonos gépelés jut elsőként eszembe, ha jóhiszeműen állok hozzá. Vagyis hogy fárasztó dolog, lassú munka leírni egy helyes mondatot ékezetesen, főleg ha kicsik a "billentyűk".

De inkább lehet szó egyszerű lustaságról, trehányságról, nemtörődömségről.

4/49 anonim ***** válasza:
95%
Engem is kiakaszt ez a dolog főleg facebookon...Egyszerűen erre sem képes sok ember már hogy alapvetően megtanuljon írni olvasni. Hova jutunk így?...
 5/49 A kérdező kommentje:
Van is Facebookon egy olyan csoport, hogy "Majdnem sikerült leírni". Ott olyan durva helyesírási hibákat posztolnak, hogy az eszem megáll.
2024. ápr. 30. 22:37
 6/49 anonim ***** válasza:
26%

Nem tudom. Lassan 60 vagyok. A helyesírás tanulását ott feladtam, hogy "Szó végén az Ú Ű mindig hosszú kivéve például..."

A pontos listát sokat kerestem (itt is), még nem találtam meg.

Sajnos a nyelvtan sose volt az erősségem. Gyakorlatilag az elmúlt pár évben tanultam meg elfogadhatóan írni.

Nem értem, hogy miért ennyire erős tényező a helyesírás az emberek megítélésében. Érteni nem értem, de kénytelen voltam elfogadni.

2024. ápr. 30. 22:42
 7/49 anonim ***** válasza:
71%

6

Szeretem valahol az alap műveltség jele.

Az, hogy valaki nem tud deriválni, azt mondom jól van. Nem tudja mi az Ohm törvénye, rendben van.

De az, hogy valaki minden nap beszél, 1000+1 platformon lát leírva különböző szavakat, és 30 évesen sem tudja, hogy a muszáj az pont J-vel írandó nem pedig úgy hogy "muszály", az szimplán tanulatlan böszme.

Egy 30 éves ember ha 1000x nem látta hírlapokba, interneten, Facebookon, játék közben stb., azt a szót hogy muszáj, és 31 évesen is azt írja, hogy muszály, az egy idióta.

2024. ápr. 30. 22:48
 8/49 anonim ***** válasza:
74%

Hááát, 6-os, elárulok egy nagy titkot, még mielőtt betöltöd a 60-at. Helyesírási kérdésekben a Helyesírási szabályzatban találsz választ. Itt az interneten is ...

[link]

2024. ápr. 30. 22:56
 9/49 A kérdező kommentje:
#7. Maximálisan egyetértek minden szavaddal! 👍👍
2024. ápr. 30. 22:59
 10/49 anonim ***** válasza:
18%

"oké"

"posztolnak"

Nem csak helyesírási hibák léteznek - például az anglicizmus sem jó dolog.

Illetve:

"letudja-e"

Tudod, hogy mit jelent ez így?

2024. ápr. 30. 23:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!