Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért lehet az ha engem vmi...

Miért lehet az ha engem vmi baj ért, akkor mások is rátesznek?

Figyelt kérdés

Pl mindig akkor "támad" vki amikor kicsúszik alólam a talaj.

Pl ha 5 év után megszuntva cég azzal a munkaviszonyom kilátástalan vagyok munkát keresek, anyám pont akkor akar utcára kidobni.

Vagy ha meghalt apa, és fel se tudom fogni, a barátomnak pont akkor jut eszébe szakítani.

Vagy ha pl pont vizsgáim vannak, izzadok tanulok félek, akkor csalnak meg és fordul fel az életem.

Vagy ha magam alatt vagyok és kérdést írok ki, tanács vigasz helyett egyesével sorakoznak fel támadni és arról győzködni én mekkora sz.r vagyok, ha szakítok egy megcsalóval akkor meg beképzelt, nem csoda ha megcsalnak, ha anya ellen kiállok magamért, akkor téged még anyád se bír és a többi.

Mindig amikor meggyengülök baj van, szinte a világ is összefog ellenem.

Ennek mi lehet a háttere?

Mintha egyik bajból jönne a másik.

#problémák csőstől
2024. márc. 21. 06:10
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:
80%

"kizárólag akkor mikor segítség kellene, a környezet is kikel magából és a "haldoklót" kezdik "gyilkolni".

Aki kínjában akár nem fogalmaz már szépen, vagy udvariasan."

Ebből az jön le, hogy amikor mélyponton vagy, meg talán máskor is, durván viselkedsz a környezetedben élőkkel, amit ők nem tolerálnak, te pedig nem érted, mert azt gondolod, hogy neked megengedhető "nem udvariasan" kommunikálni, mert mélyponton vagy. Gondoltál rá, hogy esetleg ők is mélyponton vannak? Te próbálod segíteni őket, vagy csak neked lehetnek problémáid?

Amúgy a munkahely elvesztős rész logikus. Miutan nincs munkád, többet vagy otthon, és kijönnek a konfliktusok anyáddal, ami ilyen kidobással való fenyegetődzésben végződik. Keress munkát és költözz el, bármilyen nehéz is.

2024. márc. 21. 08:39
 22/44 A kérdező kommentje:
Szerintem nem azérr szakított velem mert apa meghalt. Hanem csak akkorra tette.
2024. márc. 21. 08:40
 23/44 A kérdező kommentje:

Az pl ugy volt hogy a barátom alapvetően féltékeny volt. Ami igy zavart is, kezeltük is, de mégis egyre jobban belelovallta magát, annak ellenére is, hogy jeleztem neki nem egyszer hogy a kapcsolatot öli ezzel meg. Pl munka után kimerülve nem akarok arra hazamenni hogy leveszik a fejem hogy hol voltam eddig.

Úgy érzem szándékosan provokálta ki a szakítást. Mivel egyre inkább tűrhetetlen lett nekem az egész. Mégsem változtatott.

Ha meg tudta, hogy nekem ez nem jó, akkortól én már úgy vettem hogy direkt csinálja ennek ellenére is, tehát valójában aki szakítást provokál az maga akar szakítani csak épp nem mondja ki, hanem a másikra terheli ezt.

Amikor épp üvöltözött a telefonba amit én kinyomtam újra hívott, kinyomtam, akkor kaptam a hírt is apa haláláról.

És közöltem vele. Egyszerűen röviden hohy apa meghalt. Es semmi mást nem mondtam.

És ő folytatta az ordítozós féltékenykedést.

Mikor apa meghalt.

Habár apa a halála előtt még kèrdezte is hogy ugye minden rendben nem vagyok már a barátommal? És megnyugtattam hogy igen, minden rendben van már.(miközben nem, de a halála után már tényleg rendben lett mert sikerült lerázni amit ő provokált ki)

Közben persze mindenki mások is csőstől jöttek rám kicsinálni, csak más dolgokban.

Most meg olyan csend van mikor mindenféle ilyen elmúlt. Mindenki cuki körülöttem, segítőkész, kollega tanít vezetést gyakorolni is, a fönököm úgy megdicsért hogy meg is ölelt es "ugrándozott" is, jóformán mindenki "előre köszön", és ha baj van akkor ezek lesznek az elsők is majd akik betámadnak szerintem.

2024. márc. 21. 08:52
 24/44 A kérdező kommentje:
21 ezt arra írtam hogy beleálltak a kérdésembe mert szerintük nem asszertív. Szimplán kerestek vmit beleállni.
2024. márc. 21. 08:53
 25/44 anonim ***** válasza:
100%

23-as válaszod alapján kérdező én is inkább arra tippelek, hogy nem a megfelelő emberekkel veszed körül magad. Kicsit is empatikus ember azonnal leállt volna a saját drámájával, ahogy mondod hogy apa meghalt. Ez meg csak mint a hülye, tolta tovább a telefonba. Aztán mivel családon belül is a példáid alapján nem túl empatikusak, úgy veszem ki hogy valami generációs trauma miatt te magad is ezeket válogatod be az életedbe, pl a múltbéli párodat.

A másik tippem pedig az lenne hogy hajlamos lehetsz negatív periódusokba, negatív érzelmi állapotokba kerülni. Ez lehet neked sokszor fel se tűnik, de amikor rossz dolgok érik az embert, gyakran beindul egy negatív spirál, ami érzelmileg és hozzáállásban is nagyon ki tud hatni az emberre. Van aki flegma lesz, van aki nemtörődöm, van aki provokatív, van aki pedig szomorú, lemondó és semmiben nem látja olyankor a jót. És sokszor ezekre vakok vagyunk, főleg ha mondjuk kevésbé látványos hatásról van szó, de lehet mégis ezt megérzik benned mások, és ezért jönnek olyankor csőstül a bajok, mert mondjuk a te abban az időszakban lévő hozzáállásod sem a legjobb. Akár még olyan is lehet a hozzáállásod azokban az időszakokban, ami sok embernek kifejezetten vörös posztó, mert ingerli, provokálásnak éli meg. És ezt most nem áldozathibáztatásként mondom, csak hogy még ez is benne lehet a pakliban. Az önvizsgálat sosem árthat, még amellett sem hogy alapvetően az első opcióra szavazok amit korábban írtam. De ez a második is amellett benne lehet a pakliban, mivel nem zárják ki egymást.

2024. márc. 21. 11:26
 26/44 A kérdező kommentje:

Aham. Meghal vki és vizsgálgassam magam, ha azt mondom meghalt apa, hogy helyesen mondtam e. Nehogy megsèrtsek vele másokat. Mikozben másokat marhára nem érdekli engem mivel bánt meg. És ez a kérdés.

A megveri B-t.

A gyk szerint mindig és mindenkor a B volt a hibás.

Én ebből nem kèrek.

2024. márc. 21. 11:32
 27/44 anonim ***** válasza:
100%

Úgy látom csak igazam lehetett végül is. Ugyanis én jól ismerem ezt a fajta sértődöttséget, amit most is éppen produkálsz kedves kérdező, és hát ez meglehetősen toxikus a többi ember számára is. És ezt még mindig nem bántásból mondom, csak szimpla tényként és kijelentésként.

Szóval pl a mostani 26-os válaszod jó példa. Én idejöttem frissen, még nem kommenteltem előtte. Írtam egy korrekt empatikus választ holott láttam téged már korábban kikezdtek mások, de nem foglalkoztam vele. Pedig sokszor megvan az oka, de legyen tiszta lap. Erre te ignorálod a kommentem első felét (amit pedig kiemelek szándékosan és empatikusan utólag is, hogy valószínű az a hangsúlyosabb), és ehelyett megsértődsz, szállítva pontosan azt a tünetet amit a második bekezdésben hoztam be mint lehetséges példát. És irónikus módon azon sértődsz most is meg, ami ellen a sértettséged szól. Direkt azt is beleírtam nem áldozathibáztatásnak szánom, de ha te a saját sértett egódon ennyire nem tudsz túllátni, és ennyire szelektíven is olvasol, akkor azt kell mondjam valószínű az előző bekezdésem második fele ami mégis hangsúlyosabb lehet.

Szóval igen, az önvizsgálatra is nagy hangsúlyt kellene fektetned, hogyha rossz időszakba kerülsz hogyan hat ki a te saját viselkedésedre és hozzáállásodra. Mert bizony lehet ezzel idegeled ki az embereket olyankor, hogy ők aztán ellened forduljanak. Nem pont aznap, hanem mondjuk már a megelőző héten minden nap.

2024. márc. 21. 11:51
 28/44 A kérdező kommentje:

Nem sértődve vagyok.

Hanem arról szól a kérdés ha vki bajban van miért kezdik rugdosni amit a gyk itt csak igazol, de válasz meg nincs. Csak beálltak rugdosni.

2024. márc. 21. 12:11
 29/44 A kérdező kommentje:

Az embereket riasztja ha segíteni kéne vkin, vagy talán csak egy jó szó, vagy csak egy ölelés?

Alapvetően félnek rettegnek ha vkivel baj történik, amiért nem képesek empátiára hanem teljesen az ellenkezőjère inkább?

Erre megy tovább a fáma arról ogy üssünk a másikba akkor mi is.

Ezt az oldalt ismerem.

A környezetem most irtó édi.

De ha csak beteg lennék vagy bármi. Ugyanezek nekem esnének. És csak jelenteném azt hogy nem tudok bemenni rosszul vagyok. Ebben megint sértő lenne minden biztos. Senki meg nem kerdezné mire van szükségem. Hanem 10 esnének nekem.

Ez a jelenség a kérdés.

Nem az erdekel hogy még 20 másik hogyan tud beleállni a szitukba.

2024. márc. 21. 12:15
 30/44 A kérdező kommentje:
*ha beteg lennék, 10-en esnének nekem. Azok akik ma olyan édik velem mikor egészséges vagyok.
2024. márc. 21. 12:17
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!