Miért lehet az ha engem vmi baj ért, akkor mások is rátesznek?
Pl mindig akkor "támad" vki amikor kicsúszik alólam a talaj.
Pl ha 5 év után megszuntva cég azzal a munkaviszonyom kilátástalan vagyok munkát keresek, anyám pont akkor akar utcára kidobni.
Vagy ha meghalt apa, és fel se tudom fogni, a barátomnak pont akkor jut eszébe szakítani.
Vagy ha pl pont vizsgáim vannak, izzadok tanulok félek, akkor csalnak meg és fordul fel az életem.
Vagy ha magam alatt vagyok és kérdést írok ki, tanács vigasz helyett egyesével sorakoznak fel támadni és arról győzködni én mekkora sz.r vagyok, ha szakítok egy megcsalóval akkor meg beképzelt, nem csoda ha megcsalnak, ha anya ellen kiállok magamért, akkor téged még anyád se bír és a többi.
Mindig amikor meggyengülök baj van, szinte a világ is összefog ellenem.
Ennek mi lehet a háttere?
Mintha egyik bajból jönne a másik.
Nem jó emberekkel vagy körülvéve vagy csak nem tudod meghúzni a határokat.
A megcsalás egy aljas gyáva dolog, erről nem te tehetsz, egyszerűen egy nulla az illető emberileg.
Nem ismerem a lehetőségeidet ezért csak azt tudom neked tanácsolni, hogy alakítsd úgy az életedet, hogy soha ne kelljen mástól függened.
Anyáddal meg valami komoly gond van ha a saját gyerekét ki akarja rakni az útcára.
Ezzel nem csak te vagy így, és ha belegondolsz, egészen logikus.
Tegyük fel, hogy van egy jó párkapcsolatod, amibe beteszel tíz pont erőforrást, és kapsz is belőle tízet. Ez így fasza. Sajnos ha mondjuk meghal apukád, az egyrészt felemészti az energiáidat, ezért nem tudsz tízet betenni, csak mondjuk ötöt. Cserébe viszont több támogatásra lesz szükséged, és emiatt nem tízet, hanem tizenötöt fogsz kivenni. Ezt hosszú távon nem lehet fenntartani, az erősebb párkapcsolatokban van annyi tartalék át tudják vészelni, de a lazábbak nem.
És ugyanez igaz mindenre. Nekem amint bajaim vannak otthon, elkezdek megbízhatatlan, feledékeny, motiválatlan lenni a munkában, ezért, mintha nem lenne elég bajom amúgy is, elkezdenek ott is b.sztatni. Viszont mivel sebezhetőbb vagyok, ezért nem tudok megfelelően reagálni a számonkérésre, ami tetézi a bajt.
Másik példa: amikor kirúgtak az egyetemről, nagyon magam alatt voltam, és hozzám sem lehetett szólni. Egy idő után azt vettem észre, hogy a lakótársaim kb kiközösítenek, néha kioktatnak, amiért elküldtem őket az anyjukba. Én is dohogtam, hogy nincs elég bajom, még ezek is b.szogatnak. Évekkel később esett le, hogy milyen gázul viselkedtem, és amúgy próbáltak hozzám türelmesek lenni, de nem tudták kezelni.
10# " asszertív kommunikáció olyan tanulható kommunikációs készség, viselkedési vagy gondolkodási mintázat, amelynek során az asszertívan kommunikáló személy magabiztosan, a saját érzéseit, igényeit, szükségleteit tudatosítva, ezeket őszintén felvállalva tud megnyilvánulni érzelmileg nehéz szituációban"
És az egyes nem volt bántó, csak te annak vetted. Ki hogy veszi a válaszokat. De a kérdésedre az volt a válasz.
Anyának lett egy palija és betegesen féltékeny ember. Miközben generácios különbségek is vannak. Vagy klimaxos.
A neten meg az áll hogy ertsük meg az anyákat mert nehéz az öregedésen is átmenni is, meg ennek külön pszichológiája is van. Szegény őregedő anyák.
13 tanulj még az asszertiv kommunikáciorol. Soha nem kezdődik úgy hogy merz tte ez vagy meg az vagy. Az idézeted is arrol szól hogy max magukról nyilatkozhatnak csak.
Pl te egy késős pontatlan ember vagy - Helyett az asszertiv azt mondja, kérlek időre érkezz meg mert engem elbizonytalanit az ha nem tudom a program borul e.
Nem mellesleg ez terelés is a kérdésről. Elviszi más irányba.
Én nem vagyok hárpia vizsgaidőszakban sem mikor csaltak és apa halálakor se voltam az, mikor elhagytak. Erőm és időm és affinitásom se volt az lenni.
Az asszertív kommunikáció az érzések és szükségletek mentén történik.
Az "én úgy érzem, hogy te most bántasz" nem asszertív. Ez hibáztatás.
Helyette.
"Nekem ez most rosszul esett, úgy érzem nem érdemeltem meg. Arra lenne szükségem, hogy megértést kapjak." Ez az asszertív. Az én érzésem és szükségletem. Vannak tanfolyamok is rá. De Marshall B. Rosenberg 4 része youtube videója alapján is el lehet sajátítani.
Nem azt vitatjuk, hogy a környezeted szent, hiszen ki is derült, hogy nincs bennük empátia, de érzelmileg feldolgozni neked kell. Ez pedig munka.
Nem érdekel az asszertív kommunikációd. Rohadtul nem a másik provokaciójáról szól. Es arról sem, hogy a másikat hibáztasd ha annak veszi. Bort iszik, de vizet prédikál tipikus esete.
Én csak attól tartok ha ne adj isten ismét történne valami velem, vajon kik és hányan fognak jönni ellenem ismét.
Ezt azért megelőzném. Lehet azok akik a szemembe kedvesek ma. Msr senkiben nem bízom.
Én már látom mi a baj, te csak kötekedni jöttel ide. Egyébként tök normális és segítő válaszokat kaptál, de neked tök mindegy ki mit mond, csak belekotsz mindenbe. Ahelyett hogy azt mondanád, köszönöm, megprobalom amit írtok. De nem..
Ilyen egy energiavampir. Jó szenvedést kívánok. Van, akinek nem lehet és nem is kell segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!