A manipulatív szónak miért van pejoratív csengése?
Figyelt kérdés
Szóval szerintem lehet jól is manipulálni.
"Édes ígéretek, jól álcázott agresszió"
Bánki M. Csaba Agyunk fogságában c. könyvéből
E kettő hajtja az embert és ha jobban belegondolunk tényleg erről szól az emberek közötti kommunikáció. Megjegyzés: a humor is az agresszió egyik megnyilvánulása és rendkívül manipulatív.
A kérdésem a következő: Miért baj manipulatívnak lenni? Miért nem tanítják az iskolában a gyerekeknek a megfelelő manipulációs technikákat?
Én még nem láttam egyetlen sikeres asszertív reklámot sem.
És a Pécsi Hitgyülekezet vezető Lelkésze. Ez még lemaradt.
2023. dec. 29. 21:04
12/33 anonim válasza:
Az emberek nem teljesen hülyék,legtöbbször felismerik a manipulálni próbáló embereket. Ha nem is rögtön,de napok vagy hetek múlva. Egy élő ember nem egy 30 másodperces előre megírt reklám. Szóval a fura,affektálós,színeszkedős embereket általában nevetségesnek tartják. És erről van sok saját tapasztalatom is...annyira cringe,amikor látom/érzem,hogy épp egy "manipulációs technikát" akarnak rajtam megvalósítani :D Fura hanglejtés,erőltetett testtartás, kulcsszavak használata,minden, amit egyszer elolvasott az illető egy random feldobott "20 tipp,hogy ezentúl mindenkit manipulálhass" című facebook posztban :D
2023. dec. 29. 21:07
13/33 A kérdező kommentje:
Aki de a manipuláció a másik fél befolyásolásának a művészete. Az én szótáramban. Szóval lehet azt jól is használni.
Nem megtévesztésről meg átverésre gondolok, hanem arra, hogy a manipulációt lehet jóra is használni.
2023. dec. 29. 21:15
14/33 anonim válasza:
13 A manipulációt sosem lehet jóra használni és sosem volt művészet, hanem a te akaratod rákényszeritése a másik emberre, azt befolyásolva, hogy a te érdeked bekövetkezzen. Ez bűn. ez nem művészet, hanem szellemi erőszak egy másik emberen. Sosem lesz jó.
2023. dec. 29. 21:20
15/33 anonim válasza:
Akkor lenne jó, ha meghagynád az illető szabad választási és akarati jogát, de te nem hagyod meg-szó szerint megerőszakolod. Szellemi erőszak ezht így hívják.
2023. dec. 29. 21:22
16/33 anonim válasza:
Motiválásra gondolt a kérdező, csak az ő szótárában az is manipuláció.
Nálam marad negatív a manipuláció, mert nagyon utálom, ezt tartom az egyik legmocskosabb dolognak, sajnos túl sok ember próbálkozik ezzel
2023. dec. 29. 21:23
17/33 anonim válasza:
Bocs, az "ember" szót azért nem nagyon kéne rájuk használni, igaz
2023. dec. 29. 21:24
18/33 anonim válasza:
#12 ezért is nincs "pozitív" manipuláció. Rajtam sem működik, pozitív töltetű vagy hatású manipuláció nem létezik, mert nincs benne szabad akarat.
2023. dec. 29. 21:37
19/33 anonim válasza:
Manipulálni olyan embereket lehet,akik érzelmileg vagy anyagilag kiszolgaltatottak, fiatalok,idősek,zavarban vannak vagy ostobák. Rajtuk lehet trükközgetni. Csak minek.
2023. dec. 29. 21:43
20/33 anonim válasza:
Van poz manipulácio. A pszichoklogusok is azt csinálják. Belső akaratot is lehet változtatni és jó iranyba is
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!