Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Annyi helyen olvasom, hogy a...

Annyi helyen olvasom, hogy a manipulációt, manipulatív embereket ostorozzák. A taktikusság nem ugyanez, valamivel jobb? Írnátok mindkettőre példát és persze magatokról is valamit,hogy ti mennyire vagytok ilyenek?

Figyelt kérdés
Szerintem én eléggé, alaposabb önvizsgálat után. Múlt héten volt egy posztom, ami megerősített ebben.
2023. júl. 30. 14:33
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
100%

A manipuláció arról szól, hogy egy embert eszközként használsz.

Nem értem, a taktikusság hogy jön ide: lehet manipulatív, aki taktikus, de a kettő nem ugyanaz.

2023. júl. 30. 14:44
 2/24 A kérdező kommentje:
Írnál példát a manipulációra, és a taktikusságra? Szerintem nagyon is átjárható a kettő, lehet, neked más a véleményed.
2023. júl. 30. 14:47
 3/24 anonim ***** válasza:
86%
Mi az, hogy "átjárható" a kettő?
2023. júl. 30. 14:52
 4/24 anonim ***** válasza:
74%

Van igazság a kérdésedben. Én is találkozok a munkahelyemen ilyennel:

Manipuláció: az illető tudja, hogyha (valaki) megtesz egy cselekedetet, az min. leszidással járhat - itt ne véresen nagy dologra gondolj. Emiatt megkér erre mást, külsős személyt.

Taktikusság: egy ember hiányát kihasználja a másik, direkt a mentén cselekszik mindig.

2023. júl. 30. 14:52
 5/24 anonim ***** válasza:
95%

A manipuláció egyfajta befolyásolás, amelynek célja mások attitűdjének, a beállítódásának átformálása, a viselkedés, a cselekvés, az érzelmek és a kogníció megváltoztatása, átszervezése.

Példa: "Képzeld tegnap este panaszkodott a rád a Péter. Azt mondta jobb lenne, ha legközelebb ezt meg azt csinálnád vagy ki fog rúgni."

A taktikához nem kell, hogy gerinctelen legyél.

Példa: "Anya, tudom hogy rossz a helyzet amibe kerültünk. Arra gondoltam, hogy ezt így meg úgy lehetne megoldani, de nem tudom mi kellene a tökéletes kivitelezéshez. Van ötleted?" - tehát a taktikába nem félek egyenesen kommunikálni a gondolataimat és a másik megkerülése nélkül tervezni.

2023. júl. 30. 14:58
 6/24 A kérdező kommentje:

3: hogy szerintem nagyon is hasonló a kettő, talán a taktikusság az előszobája a másiknak, valami ilyesmit értettem ez alatt.

Én is megpróbálok példákat írni. Én egy ideje észrevettem magamon, hogy szeretek a műveltségemmel villogni, ravaszul behozok beszélgetésbe olyan témákat, ahol ezt meg tudom tenni. Ez manipulatív vagy taktikus?

Taktikus az még szerintem, ha valakire gyanakszol, de nem azt mondod a szemébe, hogy "figyellek ezentúl, öreg", hanem távolról figyeled, megjegyzed, adott esetben visszaidézel dolgokat.

Manipulatív az is, mikor elesettebbnek tetteted magad valamilyen cél érdekében. Pl gyerekként lehet, hogy csináltatok olyat, hogy kicsit rájátszottatok a betegségre, gyöngeségre, hogy anyukátok megsajnáljon, mert másnap nem akartatok suliba menni. Ugyanez felnőttben, ráveszel valakit ugyanezzel a módszerrel, hogy pénzzel vagy szívességgel segítsen stb.

2023. júl. 30. 14:59
 7/24 A kérdező kommentje:
2023. júl. 30. 15:01
 8/24 anonim ***** válasza:
94%
A manipuláció az, amikor befolyásolod a főnököd, hogy te nagyon jó munkaerő vagy és beleadsz mindent, a Józsika meg milen kis bénácska cserébe a fizuemelésért. A taktikusság pedig, amikor Jucika nem szól arról, hogy Petikét elhordta mindennek az anyja, mert Jucika nem akar újabb veszekedést.
2023. júl. 30. 15:13
 9/24 anonim ***** válasza:
100%
A manipulációnak nem a taktikusság, hanem a meggyőzés a "tisztességes" párja. Ha van egy terved, és ahhoz módszerek, eszközök, vagyis taktikád, akkor te döntöd el, hogy pl a meggyőzést vagy a manipulációt választod eszközként. A meggyőzés az, amikor a másik is tudja, hogy eltér az álláspontotok, te pedig érveket használsz, hogy meggyőzd, a manipuláció pedig, amikor nem, csak úgymond elültetsz egy bogarat a fülében vagy nem észérveket, hanem pl érzelmi zsarolást, hazugságokat, ferdítéseket, stb használsz. Pl egy kozmetikai márka ügynöke vagy. Meggyőzés, ha az ügyfelednek valós kutatási adatokat mutatsz be, vagy ismerteted az összetevőket, rámutatsz a kedvező ár-érték arányra. Manipuláció, ha azt mondod, hogy x celeb is vett belőle (még akkor is, ha ez igaz, ha csak azért mondod, mert tudod, hogy az a celeb a példaképe), különben is csak kettő van már, nagyon gyorsan fogy, stb.
2023. júl. 30. 15:15
 10/24 anonim ***** válasza:
77%

Az 9-es nagyon jól megfogalmazta.

A manipuláció az a másik gyengeségét, vagy becsaphatóságát használod fel a saját célodra. Míg a taktikai lépéssel kvázi nem ártassz senkinek, de magadnak jót teszel vele. A taktikai lépés az mindig kigondolt.

Pl manipulálàs az ha mondjuk valaki nem keres jól de te rögtön akarod karácsonyra az xy jó drága terméket, hogy vegye meg, mert mégis az a jó ha karácsony napján kapod meg.

Taktikai pl, ha azt beszélitek meg, hogy ráér karácsony után megvenni egymásnak mert akkor már le vannak értékelve és fele annyiba kerül.

2023. júl. 30. 15:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!