Most szembesültem vele, hogy ha valaki azt mondja, amit a másik hallani akar, az manipulatív. Egész életemben ezt csináltam, és mindig úgy gondoltam erre a jelensége, mint konfliktuskerülés. Én össze vagyok zavarodva, ti hogy látjátok ezt?
Inkább konfliktus kezelésre használod. A manipuláció esetében ez a kérdés fel sem merülne benned, el sem gondolkodnál rajta.
Én is ilyen vagyok, ha nincs kivel vitázni, könnyebb elengedni az egész szituációt.
"de ha abból lehet választani, hogy más érdekeit helyezem előre vagy a magaméit, természetesen a magaméi mellett döntök, ti nem?"
Én nem okvetlen. Mérlegelem, hogy méltányos-e az ő rovására nekem azt az érdekemet itt és most érvényesíteni.
Egyszerű példa: nekem kényelmesebb lenne, ha a feleségem menne el a boltba, ettől függetlenül direkt fölajánlom neki, hogy elmegyek én, ha sok cipelnivaló lesz vagy nagyon fáradt.
Aki mindig a maga érdekét helyezi mások elé, az egy rendkívül önző ember.
Egyetértek a 2-essel, lehet ez is, az is. A konfliktuskerülésnek nincs más célja, mint elkerülni, megúszni a vitás helyzeteket. A manipuláció ennél több, ott még valami plusz cél is van, valami hátsó, mögöttes tartalom, amit el akarsz érni a látszólagos egyetértéssel.
Aztán egyetértek az 5-össel is, ha ezt arra használod, hogy elérj valamit, akkor az manipuláció.
A 6-os válaszod alapján pedig egyre jobban kirajzolódik, hogy ezt a módszert nem konfliktuskezelésre, hanem manipulációra használod.
Pl.:
"Szerintem mindent arra használok, én is, más is, hogy elérjek valamit. Mi másért tenném?" - Például azért, mert nem magadnak, hanem másnak akarsz jót. Nem önmagadra gondolsz, hanem másokra.
"Más érdekeit akarok talán figyelembe venni? Dehogy." - Na látod. Manipulálsz, beismered.
"de ha abból lehet választani, hogy más érdekeit helyezem előre vagy a magaméit, természetesen a magaméi mellett döntök, ti nem?" - Nem csak ez a két opció van, hogy vagy a magam érdekeit helyezem előtérbe vagy másokét, hanem lehet folyamatosan, szünet nélkül mindig a kompromisszumos megoldásokat is keresni, erre törekedni. Láthatóan te nem erre törekszel, hanem a folyamatos önérvényesítésre.
"Ha az én érdekeim érvényesítése másoknak is pozitívummal járnak, az csak jó." - De ha nem így van, téged az sem zavar különösebben, csak neked legyen jó. "De nem erre törekszem." - És ismételten be is vallod. Manipulatív vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!