Hogy befolyásolja a válaszadásokat, hogy azt mások értékelhetik, lepontozhatják, felpontozhatják?
Akkor is leírom a véleményem, ha tudom hogy ezért nullára leszek pontozva és többen belém fognak kötni.
Mások nevében nem tudok nyilatkozni, de gondolom működik a csordaszellem.
Volt valami kísérlet régen, ahol mindenkinek mutattak egy képet egy labdáról egyenként. Többször eljátszották, minden esetben kék labdát mutattak a többségnek, kivéve csoportonként egy embernek, akinek pirosat. Utána bevezették az egész csoportot egy terembe és mindenkinek fel kellett tennie egy táblára egymás szeme láttára olyan színű matricát, amilyen labdát látott. Az emberek elkezdték feltenni a kék matricát. Azt az embert direkt az utolsók között hívták a táblához, aki piros labdát látott. Extrém ritka esetben tett pirosat. Inkább feltették a kéket, mert a többiek is azt rakták, és féltek hogy konfliktusuk lesz belőle ha ők mást raknak. Kiderült hogy a csordaszellem nagyon erős az embernél, a többség nem meri felvállalni a véleményét vagy a tapasztalatát, ha eltér a többiekétől, mert fél a kiközösítéstől, vagy magában kezd kételkedni ha mindenki más a saját meggyőződésétől eltérő dolgot állít.
Mondjuk én ott engedtem el a dolgot, hogy sok esetben látszólag értelmes kérdésnél is kiderül, hogy csak a szokásos kamukérdezőkkel van dolgunk, vagy teljesen lealacsonyodik a kérdező. Miközben te alapvetően teljesen korrekt, csak éppen neki nem tetsző választ adtál.
Főleg amikor nekiáll valaki a 2-3 felhasználójűval válaszolni a maga kérdésére, meg lepontozgatni... :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!