Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A 17 éves lányom csinált egy...

A 17 éves lányom csinált egy füzetet, ami arról szól, mi lesz azután, hogy én meghalok. Kell aggódnom és beszélnem vele? 48/N

Figyelt kérdés
Nem kutakodtam a holmijai között. Bementem hozzá, hogy visszavegyem a töltőmet, és akkor láttam meg az asztalán a csukott füzetet, a borítóján az általa kitalált címmel. Elnézést, de ha a halálomat olvasom, akkor már belenéztem. Olyanokat ír benne, hogy halálom után hova menjen dolgozni, és oda nem veszik fel, akkor további opciók (kb mennyi a fizetés, mennyi az utazási idő, mennyi a munkaidő, mindent részletezett). Mi hol a legolcsóbb, főleg kínait írta. Ha ételrendelésre adja a fejét, akkor írta, honnan, ha saját maga főz, mik a legolcsóbb, de megeszi ételek. Mennyinek kell lennie minimum a fizetésének. Mik a legszükségesebbek, amik itthonra kellenek, és megint csak honnan - pl: shampont dm-ből, tusfürdőt vagy dm vagy kínai. Összeírta, a holmijaim közül mik azok, amiket megéri eladni, mint pl: a Delfin könyv gyűjteményem, amiből csak néhány darab hiányzik, az autóm... És telefonszámokat is felírt, sorrendet, kit kell hívnia halálom esetén, és még sok mást... Valamelyest örülök, hogyha bármi lesz, csak bele kell néznie a füzetbe, ha nagyon szétszórt lenne, mert nem kell hirtelen kitalálnia, csak hát, a hideg futkos ettől a hátamon. Tény, hogy az egészségem lehetne jobb, de attól messze vagyok, hogy ne vegyek tartós tejet. Tervezem megélni az öregkort. Nem is értem, miért, hogyan, honnan jött ez nála. Nem is vagyok öreg! Nem halt meg senki, se rokon, se ismerős, se teknős, se hörcsög. Senki.
2021. jan. 2. 11:57
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
9%

Szerintem meg szeretne ölni. Így tervezi meg a gyilkosságot.

Én menekülnék a helyedben.

2021. jan. 2. 13:02
 22/42 anonim ***** válasza:
31%
Hát ez fura. Nagyon fura. Ennyi idősen, meg még fiatalabb koromban én is belegondoltam néha hogy mi lenne ha anyukám nem lenne, mit tennék, de azért ilyen részletesen? Ez már szó szerint egy terv, egy részletes kidolgozott terv, főleg hogy nem is haldokolsz. Szerintem is menj pszichológushoz.
2021. jan. 2. 13:06
 23/42 anonim ***** válasza:
43%
Természetes dolog felkészülni és belegondolni a gyermeknek a szülő halála utáni következményekbe. De! Ahhoz hogy ilyen aprólékosan mindent kigondolva leírjon, jegyzeteljen, ahhoz egész nap ezen kell gondolkodnia. És ha nincs oka rá, akkor tényleg baj van. Lehet nem tenne veled semmit, de a lelkivilága nincs rendben az biztos.
2021. jan. 2. 13:10
 24/42 anonim ***** válasza:
70%

Itt vagyunk egy világjárvány kellős közepén. Ez biztos emlékeztette a lányt, hogy a szülei bármikor meghalhatnak. Nem, nem csak a vírus miatt, de akármi miatt is. Nem mindenki az öregkorba hal ám bele! Te sem lehetsz benne biztos, hogy megéred a nyugdíjas kort!

Nincs azzal semmi baj, hogy ő fel van készülve a legrosszabbra. Ez nem azt jelenti, hogy a halálodat kívánja, csak nem a gyász kellős közepén akar majd nekiállni tervezgetni, hogy hogyan tovább!

2021. jan. 2. 13:41
 25/42 anonim ***** válasza:
83%
Azért elképesztő, hogy az elvileg felvilágosult 21. században olyan szinten tabuként van kezelve a halál ténye, hogy amint valaki belegondol, mihez kezdene a legközelebbi hozzátartozója halála esetén, rögtön az rá az általános reakció, hogy ez nem normális és vigyék pszichológushoz. Sokat elmond ez a társadalmunkról.
2021. jan. 2. 13:50
 26/42 anonim ***** válasza:
93%

48 évesen inkább azon gondolkozz el, hogy miért tabu nálatok a halál témája. Miért nem beszélgettek őszintén erről, ami bármikor bekövetkezhet. Talán elcsap téged az utcán egy autó, meghalsz.. és akkor a lányod mit csináljon?

Előrelátó. Teljesen normális. Sőt, gondolom napi szinten hallgattatjátok vele a híreket, amiből napi szinten kapja a halálhírek dózisát.

Keleten már pici gyerekeket arra tanítják, hogy fogadják el a halált, mert az az élet része.

Ne aggódj. Inkább örülj annak, hogy feltalálta magát. 17 éves, jövőre vagy idén 18 éves lesz, elméletben nagykorú. Akkor meg most mi a probléma? Te pedig foglalkozz testi és lelki egészségeddel, hogy sokáig élhess!

2021. jan. 2. 13:51
 27/42 anonim ***** válasza:
62%

4 éves voltam mikor anyámat halálra gázolta egy autó, majd 10 évesen fateromon a kamion hajtott át. Utána nagyszüleim neveltek, 2 év múlva viszont nagyapám motorral karambolozott, meghalt, 18 éves koromra nagyanyámat egy medve marcangolta szét egy testvéri erdélyi kirándulás során.

Aztán nekem még forgatókönyvem se volt. Ilyen az élet. Erre bármikor fel kell készülni. Legalább megtanultam saját lábamon állni. A jelekből ítélve inkább büszkének kellene lenned a lányodra mert látszik, hogy egyedül is boldogulni fog.

2021. jan. 2. 13:53
 28/42 anonim ***** válasza:

Ez nettó pszichológia.

A gyermek számára a halál egy teljesen elfogadhatatlan, felfoghatatlan dolog. (Amiben egyébként semmi meglepő nincs, sok felnőtt is nehezen tudja elfogadni, és a különböző vallások és kultúrák ezért alkottak meg különböző "halálon túli életről" szóló mítoszokat, mert egyszerűen túl durva az, hogy valaki csak úgy megszűnjön létezni.)

A gyermekek többsége kb. óvodás korára tehető, amikor először érdeklődni kezd a halál felől. Jellemzően a család legidősebb tagjaitól, hiszen azt már ő is tudja, hogy javarészt az idősek halnak meg. Ebből egyébként komoly félreértések, és nagyon kínos jelenetek tudnak kerekedni, holott a gyerek egyszerűen csak szeretné megérteni a körülötte lévő világ működését.

Aztán a másik időszak, amikor ismét az ember megpróbálja megérteni a halált, az a késő tizenéves kor. Vagy ha úgy tetszik, a felnőttkor hajnala. Ekkor tudatosul bennük, hogy bizony, hamarosan - még ha csak részben is - saját magukat kell eltartaniuk, megváltozik a megszokott életvitelük, és ezzel együtt teljesen természetes, ha így vagy úgy, de elgondolkoznak azon, hogy mi lenne, ha hirtelen egyedül maradnának?

Ebben semmi meglepő, vagy kiábrándító nincs, azt leszámítva, hogy ez még mindig jókora tabutéma.

Ennek a feldolgozásának módja lányod esetében tényleg szokatlan, de nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. Egy pszichológus véleményét lehet, hogy érdemes lenne kikérned, de nem hiszem, hogy ez bármi komoly problémára utalhat. Nem történt mostanában a környezetében haláleset?

2021. jan. 2. 13:54
 29/42 anonim ***** válasza:

#23 "ahhoz egész nap ezen kell gondolkodnia"

Ha neked ez több, mint egy telejs munkaidős állásnyi idődet elvenné, akkor ott a te képességeiddel vannak komoly problémák.

2021. jan. 2. 13:58
 30/42 A kérdező kommentje:

Rákérdeztem a füzetre. Nem volt felháborodva, hogy beleolvastam, és nem lett ideges sem lett a témától. Azt mondta, az élet velejárója a halál. Valószínűleg sokáig fogok élni, de az is lehet, hogy holnap meghalok, hiszen nem a négy fal között vagyok egész nap, hogy ne történhessen semmi. Azt mondta, ha történne valami, engem nem tud már megkérdezni, hogy mit kezdjen, és valószínűleg nem olyan állapotban lesz, hogy hirtelen akarja kitalálni, mit és merre. Egyszerűbb előre felírni, aztán bevágni a fiókba, és majd elővenni, ha kell még. Ha meg nem, akkor megy kukába a füzet. Rákérdeztem, hogy mindennap, vagy legalábbis sokat gondol erre, hogy meghalok? Könnyedén felelte, hogy eszébe jut időnként, de nem azzal telnek a napjai a fejében, hogy előre gondolkozik, honnét vegyen virágot a síromra. Szerinte, eddig tizenhét, közel tizennyolc évemet adtam neki, hogy mellette voltam és felneveltem. Ha hirtelen meghalok, akkor hálás lehetek, hogy ennyi időnk volt együtt, és utána már rajta múlik, hogy legalább annyit felmutasson, nem hiába neveltem és egyedül is képes a lábán megállni.

Lényegében ez zajlott le... A lányomnak soha nem volt úgymond ellenére a halál. Amikor meghalt a cicánk, aki nyolc évig volt velünk, és nem volt jó a szíve, nagyon sírt utána, mert nagyon szerette, de csak annyit mondott a macskának, amikor búcsúzott a testétől, hogy köszöni az időt, hogy amennyi volt neki, azt mondhatni nekünk adta. Ezt mindig tudtam, de az, hogy konkrétan füzetet írt, eléggé kirázott ettől a hideg, mert mintha máris temetve lennék.

2021. jan. 2. 14:08
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!