Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A 17 éves lányom csinált egy...

A 17 éves lányom csinált egy füzetet, ami arról szól, mi lesz azután, hogy én meghalok. Kell aggódnom és beszélnem vele? 48/N

Figyelt kérdés
Nem kutakodtam a holmijai között. Bementem hozzá, hogy visszavegyem a töltőmet, és akkor láttam meg az asztalán a csukott füzetet, a borítóján az általa kitalált címmel. Elnézést, de ha a halálomat olvasom, akkor már belenéztem. Olyanokat ír benne, hogy halálom után hova menjen dolgozni, és oda nem veszik fel, akkor további opciók (kb mennyi a fizetés, mennyi az utazási idő, mennyi a munkaidő, mindent részletezett). Mi hol a legolcsóbb, főleg kínait írta. Ha ételrendelésre adja a fejét, akkor írta, honnan, ha saját maga főz, mik a legolcsóbb, de megeszi ételek. Mennyinek kell lennie minimum a fizetésének. Mik a legszükségesebbek, amik itthonra kellenek, és megint csak honnan - pl: shampont dm-ből, tusfürdőt vagy dm vagy kínai. Összeírta, a holmijaim közül mik azok, amiket megéri eladni, mint pl: a Delfin könyv gyűjteményem, amiből csak néhány darab hiányzik, az autóm... És telefonszámokat is felírt, sorrendet, kit kell hívnia halálom esetén, és még sok mást... Valamelyest örülök, hogyha bármi lesz, csak bele kell néznie a füzetbe, ha nagyon szétszórt lenne, mert nem kell hirtelen kitalálnia, csak hát, a hideg futkos ettől a hátamon. Tény, hogy az egészségem lehetne jobb, de attól messze vagyok, hogy ne vegyek tartós tejet. Tervezem megélni az öregkort. Nem is értem, miért, hogyan, honnan jött ez nála. Nem is vagyok öreg! Nem halt meg senki, se rokon, se ismerős, se teknős, se hörcsög. Senki.
2021. jan. 2. 11:57
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
81%
Lehet, hogy nagyon fél a halálodtól és így enyhíti a szorongást. Ha pl. apuka nem teljesértékűen van jelen az életében és csak rád hagyatkozhat, el tudom képzelni, hogy retteg attól, hogy mi lesz ha nem leszel és ez a füzet a válságkezelő stratégiája, főleg ha amúgy is tervezős típus.
2021. jan. 2. 12:39
 12/42 anonim ***** válasza:
36%
Mégegyszer mondom, ez nem kortól függ. Van olyan huszonéves aki sokkal empatikusabb mint egy 60 éves például... Sok olyan idős emberrel találkoztam akik olyan érzéketlenül tudtak hozzáállni más halálához hogy még én is megijedtem. Nem egy példát láttam erre. Felesleges a korra fogni.
2021. jan. 2. 12:41
 13/42 anonim ***** válasza:
58%
Én is elképzeltem tiniként, hogy milyen lenne egyedül élni, mi lenne, ha nem lenne anyukám, mit, hogyan oldanék meg. De ettől még nem kívántam a halálát. Nem kell ebbe semmit se belemagyarázni.
2021. jan. 2. 12:43
 14/42 anonim ***** válasza:
21%

Retteg attól, hogy meghalsz, és nem lesz, aki a gondját viseli, és készül az "önálló életre". Itt azt érdemes benne finoman tudatosítani, hogy az még jó 20-30 év múlva lesz, mikor már bőven lesz saját családja, és egyébként se tőled fog függeni. Meg azt, hogy ha esetleg mégis úgy lenne akár holnap, nem látott körülmények miatt, akkor is ott van X meg Y meg Z, és akkor se lesz egyedül, segítség nélkül. És persze a korából adódóan lassan önállósul akkor is, ha te élsz.

Egyébként fura, egy 6 évesből jobban kinéznék ilyet, mint 17 évesből. Kellhet pszichó szaki is, ha nagyon megszállott, és nem csak hirtelen ötlettől vezérelve jött az egész.

2021. jan. 2. 12:44
 15/42 anonim ***** válasza:
90%
Lehet, hogy most engem is pszichológushoz akartok küldeni, de nekem kifejezetten jól jött volna apám halála után, ha lett volna egy ilyen füzetem, hogy mi a teendő és hogyan tovább, mert teljesen le voltam állva és fogalmam se volt, mit kell ilyenkor csinálni. A halálesetek körüli bürokrácia a legundorítóbb dolog a világon, főleg, hogy tabutémaként van kezelve az egész, és így nagyon nehéz utánanézni, hogy pontosan mit és hol kell csinálni, ráadásul az ember nincs is olyan lelkiállapotban hozzátartozó halála után, hogy ilyesmire 100% oda tudjon figyelni, de ha valamit nem csinálsz meg, akkor egy csomót kell utólag ráfizetni. Másrészt meg én 30 éves voltam, amikor egyedül maradtam az életben, és így is el voltam veszve teljesen, pedig már évek óta volt állásom és külön éltem. Ugyanez a gondolat egy szülőtől függő tizenévesnek még ijesztőbb lehet. Ha jó előre eltervezgeti, hogyan fog boldogulni, ha te már nem leszel, az nem azt jelenti, hogy a halálodat akarja, hanem csak kevésbé akar félni a jövőtől és a bizonytalanságtól.
 16/42 anonim ***** válasza:
79%

Szerintem nem kell félned. Az utóbbi idő elég kiszámíthatatlan volt. Naponta hallotta a lányod is, hogy meghaltak korábban egészséges 30-as 40-es emberek a covid miatt. Ez a folyamatos hír és szám dömping mindenkire hatással van valamilyen szinten. Mindenkit nyomaszt, hogy nem tudjuk mi az igazság és mennyire kell félni.

Engem ilyen idősen az is megrázott, hogy az iskolatársamnak meghalt az édesanyja.

Beszéld meg vele, de szerintem nincs akkora vészhelyzet, mint a korábbi kommentelők szerint.

17/42 anonim ***** válasza:
46%

hááát... konyhakéseket zárd el XD

nem amúgy, nekem ebből az jön le, hogy iszonyúan fél hogy magára marad. hova mehet dolgozni, miből menyire lesz szüksége, milyen értéktárgyakat tehet pénzzé... és nem látok egyetlen olyan sort sem, hogy "rábízom apára és megoldja" vagy "nagymama majd gondoskodik az étkeztetésemről"... egyedül van. nekem is volt ilyen füzetem, mondjuk nekem 12 évesen, mert ekkor voltam elég idős, hogy realizáljam, ha anyámmal bármi történik, az apám túl hülye és lusta ahhoz, hogy felnevelje az öcsémet. márpedig ha anya kiesik, apa alkalmatlan, akkor én vagyok az elsőszülött, enyém a kölyök felelőssége.

2021. jan. 2. 12:46
 18/42 anonim ***** válasza:
68%
Az én véleményem az, hogy mivel semmi oka nincs rá hogy ilyen részletességgel megírja, így nagyon fura. Ez már túl részletes, így hogy a helyzet nem kívánja. És ha tényleg ennyire félne attól hogy elveszít, akkor azt te is látnád rajta. Mindig a közeledben akarna lenni és talán még mondogatná is hogy mennyire szeret és nem akar elveszíteni. De ha semmit nem mond, semmit nem látsz rajta, csak szövögeti a tervét, akkor igenis van okod gyanakodni. Ha baja van ha nem, mindenképpen beszélj pszichológussal.
2021. jan. 2. 12:50
 19/42 anonim ***** válasza:
91%

Arról ír, miként tudna önnálósodni, ha nem lesz, aki biztonságot nyújtson neki.

Nem arról ír, hogy végre csinálhat olyat, amit addig nem mer, meg végre nyugodtan fog aludni.

Simán fel lehet tenni a kérdést, hogy mi akar lenni, ha nagy lesz. Ezt mondok 5 évesen érdemes először megkérdezni, aztán pár évente.

A megközelítése egyedi, de kicsit sem rémisztő. Az mondjuk fura, hogy az apja mit turkál a személyes holmiai között. Ő is elolvassa az SMSeidet és az emailjeidet, meg amit a haverokkal, szeretőkkel csetelsz? Nem? Akkor te miért is?

2021. jan. 2. 12:55
 20/42 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy valóban fél téged elveszíteni, de az is lehet, hogy itt sokkal komolyabb gond van. Kérdező, te ismered, legalábbis neked kéne ismerni a lányodat, hogy ezt miért csinálhatja. Nem muszáj itt válaszolnod, de tegyél fel magadnak pár kérdést. Milyen a kapcsolatotok? Milyen az élete? Vannak barátai? Milyen személyiségű? Mennyire tervező típus? Mégis mennyire és milyennek ismered? Stb. Ne idegenektől várj választ a viselkedésére, hiszen neked kéne ismerned őt.
2021. jan. 2. 12:57
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!