A 17 éves lányom csinált egy füzetet, ami arról szól, mi lesz azután, hogy én meghalok. Kell aggódnom és beszélnem vele? 48/N
Retteg attól, hogy meghalsz, és nem lesz, aki a gondját viseli, és készül az "önálló életre". Itt azt érdemes benne finoman tudatosítani, hogy az még jó 20-30 év múlva lesz, mikor már bőven lesz saját családja, és egyébként se tőled fog függeni. Meg azt, hogy ha esetleg mégis úgy lenne akár holnap, nem látott körülmények miatt, akkor is ott van X meg Y meg Z, és akkor se lesz egyedül, segítség nélkül. És persze a korából adódóan lassan önállósul akkor is, ha te élsz.
Egyébként fura, egy 6 évesből jobban kinéznék ilyet, mint 17 évesből. Kellhet pszichó szaki is, ha nagyon megszállott, és nem csak hirtelen ötlettől vezérelve jött az egész.
Szerintem nem kell félned. Az utóbbi idő elég kiszámíthatatlan volt. Naponta hallotta a lányod is, hogy meghaltak korábban egészséges 30-as 40-es emberek a covid miatt. Ez a folyamatos hír és szám dömping mindenkire hatással van valamilyen szinten. Mindenkit nyomaszt, hogy nem tudjuk mi az igazság és mennyire kell félni.
Engem ilyen idősen az is megrázott, hogy az iskolatársamnak meghalt az édesanyja.
Beszéld meg vele, de szerintem nincs akkora vészhelyzet, mint a korábbi kommentelők szerint.
hááát... konyhakéseket zárd el XD
nem amúgy, nekem ebből az jön le, hogy iszonyúan fél hogy magára marad. hova mehet dolgozni, miből menyire lesz szüksége, milyen értéktárgyakat tehet pénzzé... és nem látok egyetlen olyan sort sem, hogy "rábízom apára és megoldja" vagy "nagymama majd gondoskodik az étkeztetésemről"... egyedül van. nekem is volt ilyen füzetem, mondjuk nekem 12 évesen, mert ekkor voltam elég idős, hogy realizáljam, ha anyámmal bármi történik, az apám túl hülye és lusta ahhoz, hogy felnevelje az öcsémet. márpedig ha anya kiesik, apa alkalmatlan, akkor én vagyok az elsőszülött, enyém a kölyök felelőssége.
Arról ír, miként tudna önnálósodni, ha nem lesz, aki biztonságot nyújtson neki.
Nem arról ír, hogy végre csinálhat olyat, amit addig nem mer, meg végre nyugodtan fog aludni.
Simán fel lehet tenni a kérdést, hogy mi akar lenni, ha nagy lesz. Ezt mondok 5 évesen érdemes először megkérdezni, aztán pár évente.
A megközelítése egyedi, de kicsit sem rémisztő. Az mondjuk fura, hogy az apja mit turkál a személyes holmiai között. Ő is elolvassa az SMSeidet és az emailjeidet, meg amit a haverokkal, szeretőkkel csetelsz? Nem? Akkor te miért is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!