Miért van az, hogy a legtöbb ember szerint a nyilvános szoptatás normális dolog? És mi a baj velem, hogy én nem gondolom normálisnak?
41 A papírzsepimet szívesen viszem akár fél napig is a következő kukáig a közjó érdekében, vagy a helyemet is mindig átadom, de arra tényleg sajnálom az időt (sajátomat és a szeretteimtől elvettet), hogy ennyit készüljek egy hosszabb mindennapos programra, vagy pláne sarkítva válasszak, hogy a kicsit szoptassam, ami a legjobb neki vagy a nagyobbik tanulhasson meg úszni vagy hegedülni. Írom mindezt úgy, hogy az elsővel még én is hazaszaladgáltam, mert milyen ciki, tehát nem volt kényelmes ez sem, csak a kisebbik rossz.
Egyébként egy barátnőm hordozókendőben szoptatott egyszer - mellette sétáltam, dicsértem a babát, milyen szépen alszik, erre mondta, hogy á dehogy, épp szopik. Semmit nem láttam belőle. Viszont mostantól képzeleghetnék, ha hordozós anyát látok, vajon mit csinálhat épp titokban, miközben látszólag illedelmesen sétálgat és beszélget. :)
14-es válaszadó vagyok, aki a "területjelölésről" írt. Azt csak azért írtam, mert sok pasi nyilvános helyeken, mások szeme láttára pisil és ezt sosem értettem. Nekem fiútesóm van és ő sosem csinált ilyet. Szerinte ez bunkóság. Indulás előtt mehetett volna mosdóba, hogy ne az utcán ürítsen.
Emlékszem, néhány éve a buszmegállóban egy anyuka a kisfiát a füves részen pisiltette, páran megbámulták, én meg oda se néztem, mert eléggé zavaró volt.
Ha az ember csak a sarki boltba ugrik le egy kiló kenyérért, akkor valószínűleg nem fog nekiállni szoptatni, mert ha pont akkor kéri a baba, akkor is inkább hazamegy gyorsan, minthogy még húzza az időt egy akár félórás szoptatással, ha egyszer pár perc alatt haza tud érni.
De ha ennél hosszabb időre megy el, akkor nem biztos, hogy tud ezzel előre tervezni. Bármilyen hihetetlen, a babák nem parancsszóra szopnak, hanem akkor, amikor szükségük van rá. Lehet, hogy sikerül még indulás előtt elintézni, ha megkínálja az anya, de lehet, hogy nem kéri, egy fél óra múlva viszont igen.
Ha meg még ennél is hosszabb időre kell elmenni otthonról, akkor szinte szükségszerű, hogy valamikor menet közben szoptatni kell majd a babát. Csak emiatt biztos, hogy nem fog lefejt tejet magával vinni. Nem is tud mindenki fejni, van, akinek olyankor nem jön semmi. Nem is minden baba fogadja el a cumisüveget. Nem is feltétlenül tesz jót, mert lehet, hogy az amúgy szoptatott baba utána a mellett nem fogja elfogadni (létezik ilyen). A másik, hogy nyáron a melegben rohadt gyorsan megromlik ám a lefejt tej, de amúgy is, szobahőmérsékleten max egy óra, amíg felhasználható.
Tápszerrel lehetne megoldani, de ha anyatejes a baba, miért adna neki bárki tápszert, ha egyszer ott van kéznél a kajája, mindig megfelelő hőmérsékleten, mindig a kellő mennyiségben. És amúgy a tápszert sem fogadja el sok anyatejes baba.
Higgyétek el, nem azért szoptat bárki házon kívül, hogy ezzel másokat kényelmetlen helyzetbe hozzon, hanem egyszerűen azért, mert kisbabája van, ennyi az össz oka. Nem tud mást csinálni. Én szoptattam már nagyon sok helyen, és általában észre sem vették az emberek körülöttem, maximum ha nagyon belemásztak az aurámba (pl. egyszer orvosi szűrővizsgálatra vittem az akkor párhetes fiamat, és mire vége lett a vizsgálatnak, meg kellett szoptatnom, úgyhogy a klinika folyosóján leültem vele és megszoptattam, senkinek nem tűnt föl, maximum az öreg néninek, aki közvetlenül mellénk ült le, hogy megnézze a babát, de őt meg gondolom nem zavarta, mert akkor elment volna onnan).
Szoptattál már gyereket? Ha nem, akkor honnan veszed, hogy kifogás? De akkor kérlek, mondd el, te hogy oldanád meg, hogy a csak anyatejes, csak szoptatott, cumit el nem fogadó párhetes babáddal elmenj a nagyobb tesóval mondjuk egy szakorvosi rendelésre. Oda időre mész, nem akkor, amikor neked kényelmes szoptatás szempontjából, és még így is van, hogy sokat kell várni.
De igazából neked teljesen felesleges bármit írni, neked úgyis minden kifogás, mert téged zavar, és kész. Miközben egy teljesen normális dologról van szó. Ha nem tetszik, nem kell bámulni, jobban jársz úgy, főleg, hogy normál esetben egy szoptatás nem feltűnő dolog, csak megfelelő, praktikus öltözék kell hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!