Vannak köztetek hasonló emberek?
A matematikai-logikai intelligenciám magas (a Mensa tesztje szerint 135 fölötti), rendkívül könnyen tanulok olyasmiket, amik érdekelnek és amiket elsősorban megérteni kell, nem csak bemagolni. Gimiben a legjobb tanulók között voltam, plusz még versenyeket is nyertem, mindezt úgy, hogy az órákon odafigyeltem, de amúgy végig leszartam az egészet, otthon egy percet se tanultam a négy év alatt. Jó, az érettségire egy kicsit igen. :D
Szóval a képességeim alapján simán lehetnék vagyonokat kereső informatikus, nagymenő ügyvéd vagy hatalmas tudású professzor, és ezt nemcsak én mondom, hanem a volt tanáraim is hasonló véleménnyel vannak rólam.
És itt jön a DE! Én vagyok a világ (egyik) legöntörvényűbb és leglustább embere. Sokat olvasok például, emiatt az átlagnál műveltebb vagyok (bár a saját elvárásaimtól még nagyon messze tartok ilyen téren), de szinte soha nem azt, amit az egyetemi tanulmányaimhoz kellene, hanem amihez épp akkor kedvem van. Beadandót van, hogy késve adok be, vállalva, hogy rosszabb jegyet kapok rá, csak mert nem tudom rávenni magam, hogy időben elkészítsem, mert épp "nincs kedvem hozzá".
Magányos is vagyok, egy igazi barátom van, meg 3-4 haverom, mert a szociális kapcsolatok terén ugyanilyen öntörvényű vagyok, nem beszélgetek olyasmiről, ami nem is érdekel, "csak hogy barátkozzak", és bizonyos témákkal kapcsolatban elég erős véleményem van, ami sokaknak nem tetszhet (ebben kicsit Puzsérra hasonlítok, akit amúgy a leginkább tisztelek és kedvelek a magyar közéleti figurák közül).
A kérdésem az lenne, hogy van-e ilyen ember köztetek (vagy ismertek-e ilyet), és ha igen, ti mivel foglalkoztok, mik a terveitek a jövőre nézve, hol és hogyan találtatok barátokat satöbbi?
Na, ez már haladás, végre kifejtetted normálisan, hogy miért gondolod úgy, ahogy. Lássuk! :)
"kamasz = a kamaszoknak életkori sajátossága a "különlegesség érzés" és az önértékelési zavarok, keresik saját magukat és a helyüket a világban. A különlegességérzés süt az írásaidból."
Ez így már nem igaz. Sok kamaszra jellemző a különlegességérzés, és sok különlegességérzéssel rendelkező ember kamasz, de a kettő közé nem lehet egyenlőségjelet tenni.
"önértékelési zavar = "önértékelési zavarokkal küzd az a gyerek, aki a rossz tulajdonságaira büszke és ezek hangoztatásával próbál elismerést kicsikarni.""
1. Nem vagyok büszke rá, de nem is szégyellem, vagy ha kicsit büszke vagyok rá, pont annyira szégyellem is és fordítva. Hidd el, én jobban tudom, hogy mire vagyok büszke, mint te. ;)
2. Arról pedig lehetne vitatkozni, hogy az öntörvényűség mennyire rossz tulajdonság es mennyire jó. Tudom, hogy az emberek többsége valami negatívra gondol, ha ezt hallja, de szerintem megvan a pozitív és a negatív oldala is.
"Szó nem volt a részedről öniróniáról, azzal próbáltál felvágni, hogy te a lustaságod ellenére is képes voltál a középiskolában eredményt elérni (ergo ezzel próbáltad igazolni az intelligenciádat és a "különlegességed")."
Mivel hasonló embereket keresek, és ezek a tulajdonságok (hogy könnyen tanulok és hogy lusta vagyok) jellemzőek rám, ezeket le kellett írnom. Az, hogy páran felvágásnak tekintitek, a ti bajotok.
"Illetve a szociális kompetenciáid fejletlenségét megpróbáltad összekötni a (vélt) műveltségeddel, ezzel is igazolva az alaptézist, miszerint rendkívül intelligens vagy."
Vagy azért kötöttem össze, mert valóban van kapcsolat a kettő között. Nem mondom, hogy CSAK az az oka, de az az egyik.
De amúgy mi a franc bajotok van azzal, ha valaki azt állítja magáról, hogy intelligens? Nem, attól még nem lesz az. De az ellenkezője sem. Én viszont nagyon úgy érzem, hogy egyesek úgy gondolkodnak, hogy aki intelligensnek tartja magát, az automatikusan buta, mert aki intelligens, az nem mondhatja ezt magáról.
"amikor az egyetemet és a szakot te választottad"
Minden egyetem és minden szak behatárol valamennyire, nem lehet olyat választani, ami nem.
"Nálad mi az a terület, amiben kiemelkedő vagy? Nem, ez nem a "mit tett le az asztalra" kérdés, nem a szakmai sikereid érdekelnek, hanem az, hogy miben vagy igazán jó?"
Leírhatom én itt neked, hogy miben vagyok, pl. hogy matekból nemzetközi versenyekre jutottam ki, emellett pedig humán tudományok terén is elég művelt vagyok (nem, nem annyira, mint a töri professzor, de Átlag Józsinál sokkal inkább), de akkor meg az lesz, hogy már megint menőzök. :D Pedig te kérdezted.
Egyébként sok embernél már annyival is kiemelkedőbb vagyok, hogy ha valakivel nem értek egyet, akkor nem hányom oda suttyó proli módjára, hogy "Szóval,te most azt hiszed,hogy egy valaki vagy? Inkább tanulj,dolgozz,csak ne fényesítsed magad.", hanem érvekkel alátámasztom, hogy miért gondolom őt butának, a véleményét helytelennek.
Tudom, hogy ez nem valami nagy dolog, nem is vagyok annyira büszke rá, mert ez kellene legyen az alap. De látjuk, hogy sokaknál még az se alap, hogy nem írunk olyan választ, hogy:
"Szóval,te most azt hiszed,hogy egy valaki vagy? Inkább tanulj,dolgozz,csak ne fényesítsed magad."
"Na, ez már haladás, végre kifejtetted normálisan, hogy miért gondolod úgy, ahogy"
Ezt már hozzászólásokkal előbb kifejtettem, csak nem sikerült megértened.
"de a kettő közé nem lehet egyenlőségjelet tenni."
Megint nem figyelmesen olvastál. Nem a kettő közé tettem egyenlőségjelet, hanem közéd és a kamaszok jellemzői közé. Hogy miért? Mivel abban a korcsoportban vagy, csak a kicsit lassabban érők közé tartozol.
"én jobban tudom, hogy mire vagyok büszke, mint te"
Az hogy te mit hiszel, azt valóban te tudod jobban. Én arról beszéltem, amit az írásaiddal közölsz.
"Arról pedig lehetne vitatkozni, hogy az öntörvényűség mennyire rossz tulajdonság es mennyire jó."
Ismét csak nem figyelmesen olvastál. Nem mondtam, hogy minden esetben rossz tulajdonság lenne, sőt igazából külön nem is foglalkoztam az öntörvényűséggel.
"Vagy azért kötöttem össze, mert valóban van kapcsolat a kettő között."
Nincs kapcsolat a kettő között, ugyanúgy ahogy a jó matematikai képességekből sem következik a pocsék fizikai állapot.
"De amúgy mi a franc bajotok van azzal, ha valaki azt állítja magáról, hogy intelligens?"
Semmi bajom nem volt vele, sehol sem írtam ilyet.
"Leírhatom én itt neked, hogy miben vagyok"
Sajnos itt sem sikerült értelmezned, amit olvastál. Nem érdekel, hogy milyen versenyre jutottál ki. Nem az eredményeid érdekelnek. De lendüljünk túl ezen. Szóval akkor matekból kiemelkedőnek tartod magad. És el is mélyedsz ebben az irányban? Mert az átlag jóskánál bármely terület legrosszabb képviselője is műveltebb lesz, ez önmagában nem érdem és nem leszel tőle átlag feletti, mint amit tartasz magadról.
"a koromhoz képest vagyok átlag feletti"
Nem vagy a korodhoz képest átlag feletti. A korodhoz képest átlag feletti emberek már rég nem azzal vannak elfoglalva, hogy megideologizálják azt, miért csak vagy lusta egy beadandóhoz.
"Amúgy elsősorban nem magamat hasonlítom Adyhoz vagy Puzserhoz"
De rossz a hasonlatod, mivel teszem azt Puzsérnál a nyilvánvalóan kiemelkedő képességű retorikáját akarják dehonesztálni a negatív tulajdonságainak felemlegetésével, holott a kettőnek nincs köze egymáshoz. Ez a fajta érvelés sima személyeskedés. Te viszont a saját személyedről beszélsz, sőt a saját személyeddel akarod alátámasztani a nemlétező kiemelkedőségedet. Az említetteknél van tartalom, vannak kiemelkedő képességek, produktumok, nálad viszont semmi ilyen nincs.
Az, amilyennek érzed most magad, amilyennek látod magad az nem egyedi. Csaknem mindenki látta vagy látja magát ilyennek, mint most te. Maximum nem az iq-ba kapaszkodik, hanem abba hogy szép vagy hogy bevert egy gólt az ificsapatban. De önmagában ezektől még senki sem lesz kiemelkedő, ezek csak adottságok, amikkel emberek milliárdjai rendelkeznek. Köztük épp te is.
"Ezt már hozzászólásokkal előbb kifejtettem, csak nem sikerült megértened."
Mikor az első hozzászólásodat írtad, azzal is az volt a célod, hogy kifejtsd, vagy akkor valóban csak ideböfögted, hogy buta kamasz vagyok? Mert alapból csak annyit írtál, abban pedig nem látok érveket. :D
"Megint nem figyelmesen olvastál. Nem a kettő közé tettem egyenlőségjelet, hanem közéd és a kamaszok jellemzői közé. Hogy miért? Mivel abban a korcsoportban vagy, csak a kicsit lassabban érők közé tartozol."
Közém és egy olyan tulajdonság közé, ami bizonyos kamaszokra és bizonyos nem kamaszokra is jellemző, így pontos.
"Az hogy te mit hiszel, azt valóban te tudod jobban. Én arról beszéltem, amit az írásaiddal közölsz."
Vagy ahogy te értetted az írásaimat. A 13-as válaszoló például nem úgy értelmezte.
"Ismét csak nem figyelmesen olvastál. Nem mondtam, hogy minden esetben rossz tulajdonság lenne, sőt igazából külön nem is foglalkoztam az öntörvényűséggel."
Azt írtad, hogy a rossz tulajdonságaimat büszkén hangoztatom. Oké, vegyük úgy, hogy a lustaságra értetted. De az, ahogy én értettem, kb. ugyanaz, mint az öntörvényűség. Hogy nem igazán teszek olyat, ami nem érdekel, csak "szorgalomból", meg "mert kell".
"Nincs kapcsolat a kettő között, ugyanúgy ahogy a jó matematikai képességekből sem következik a pocsék fizikai állapot."
Szóval az én személyemtől függetlenül nem találkoztál még azzal a jelenséggel, hogy valaki az irodalomról, a művészetekről és a tudományokról szeret beszélni, és amúgy szociálisan is gyenge kicsit (mert elismerem, hogy ez is az egyik ok), kevesebb barátja van, mert új embereket nehezen szólít le, akikkel meg összehozza az élet, és a gyengébb szociális képességei ellenére is könnyebben barátkozhatna velük (mondjuk mert osztálytársak), nem talál közös témát?
"Semmi bajom nem volt vele, sehol sem írtam ilyet."
Oké, akkor ez olyan, mint az, hogy én büszke vagyok a rossz tulajdonságaimra. :) Én se írtam azt, de te úgy érzed az írásomból. Én meg úgy érzem a tiedből, meg sok emberéből, hogy "há' legyen már szerény, ne menőzzön itten"!
"Sajnos itt sem sikerült értelmezned, amit olvastál. Nem érdekel, hogy milyen versenyre jutottál ki. Nem az eredményeid érdekelnek."
Gondoltam, odáig eljutsz magadtól is, hogy nem a két szép szemem miatt jutottam ki oda, hanem mert regionális szinten a több ezer jelentkezőből a legjobbak között voltam. :) Azért nem azt írtam, hogy kiemelkedő vagyok benne, mert akkor mondhatnád, hogy csak azt gondolom, de nincs bizonyítékom rá. Ezért inkább írtam egy konkrét tényt is, ami bizonyítja.
"És el is mélyedsz ebben az irányban? Mert az átlag jóskánál bármely terület legrosszabb képviselője is műveltebb lesz, ez önmagában nem érdem és nem leszel tőle átlag feletti, mint amit tartasz magadról."
Nem, ebben az irányban nem. Más irányt választottam, mert úgy éreztem, más jobban érdekel. De abban is a jobbak között voltam, és szeretnék elmélyedni. Csak arról van szó, meg volt szó a kérdésben, hogy nekem az elmélyedés az úgy megy, hogy a saját érdeklődésem miatt olvasok, van, mikor egész nap a könyvtárban ülök, úgy pedig nemigen, hogy megmondják, mit tanuljak éppen. Akkor úgyis úgy leszek vele, hogy csak legyek túl rajta, aztán meg elfelejtem. Aztán lehet, hogy három hét múlva magamtól előveszem, mert akkor lesz kedvem hozzá.
"Nem vagy a korodhoz képest átlag feletti. A korodhoz képest átlag feletti emberek már rég nem azzal vannak elfoglalva, hogy megideologizálják azt, miért csak vagy lusta egy beadandóhoz."
Ja, tehát az, hogy nagyobb-e a műveltségem a korom átlagánál, attól függ, hogy kiírok-e egy ilyen kérdést. Értem. :D
"De rossz a hasonlatod, mivel teszem azt Puzsérnál a nyilvánvalóan kiemelkedő képességű retorikáját akarják dehonesztálni a negatív tulajdonságainak felemlegetésével, holott a kettőnek nincs köze egymáshoz. Ez a fajta érvelés sima személyeskedés. Te viszont a saját személyedről beszélsz, sőt a saját személyeddel akarod alátámasztani a nemlétező kiemelkedőségedet. Az említetteknél van tartalom, vannak kiemelkedő képességek, produktumok, nálad viszont semmi ilyen nincs."
De ki mondta, hogy én ki akarom emelni a nemlétező kiemelkedőségemet?
1. Én annyit írtam, hogy a képességeim kiemelkedőek, ami igaz is. A tanáraim is ezt mondták, olyanok is, akik nem mondják ezt minden diákra. És olyanok, akik kicsit jobban ismernek engem, mint te. De te nyilván jobban tudod, hogy nem vagyok kiemelkedő.
2. Azt nem írtam a kérdésemben, hogy valamilyen szakmában zseni lennék, úgyhogy nem értem, honnan jött az ötlet, hogy ki kell hangsúlyoznotok, hogy de nem vagyok az. Hisz nem is állítottam ilyet!
3. Honnan veszed, hogy nincsenek kiemelkedő KÉPESSÉGEIM? Most képességekről, ne tudásról beszéljünk. Mert azt mondtad, az sincs. Beszélgettél velem mondjuk a matematikáról, hogy meg tudd állapítani, nem kiemelkedőek a matematikai képességeim?
"Mikor az első hozzászólásodat írtad, azzal is az volt a célod, hogy kifejtsd, vagy akkor valóban csak ideböfögted, hogy buta kamasz vagyok?"
Nem volt szándékomban kifejteni, mivel evidensnek vettem, hogy aki olvassa az megérti, hogy miért gondolom azt, amit. Te nem értetted, ezért el kellett magyarázni. Azt sem értetted, ezért még aprólékosabban el kellett magyarázni.
"Szóval az én személyemtől függetlenül nem találkoztál még azzal a jelenséggel"
De találkoztam a jelenséggel, csupán az egyikből nem következik a másik, nincs köztük ok-okozati kapcsolat. Nem azért gyengék vkinek a szociális kompetenciái mert más területen meg jó adottságokkal rendelkezik.
"há' legyen már szerény, ne menőzzön itten""
Nem, ez nem olyan, nem írtam olyat se, hogy legyél szerény. Csupán azt, hogy valójában nincs mire nagyképűnek lenned, mert amiket leírtál magadról, azok teljesen átlagos dolgok.
"Gondoltam, odáig eljutsz magadtól is"
Én meg arra gondoltam, hogy te is eljutsz odáig, hogy egy középiskolai versenyen való részvételtől nem leszel kiemelkedő, pláne úgy nem, hogy azóta az egyetemen középszer vagy. Mint a sportos példám. Attól, hogy vki az ifiben gólkirály volt, még nem lesz kiemelkedő focista, sőt a legnagyobb eséllyel még csak sportoló se.
"ami bizonyítja"
Pont nem bizonyítja a kiemelkedőséget. Egy múltbeli eseményt dokumentál, ráadásul olyat, aminek nincs érdemi hatása a felnőtt életedre.
"Más irányt választottam, mert úgy éreztem, más jobban érdekel. De abban is a jobbak között voltam, és szeretnék elmélyedni"
Szóval már nem vagy a jobbak között benne. Magyarul a világnak abban a minimális szeletében amit láttál a jobbak között voltál benne, aztán átkerültél egy kicsit nagyobb szeletbe, ahol pedig már nem számítasz jobbnak, csak átlagosnak. Pontosan erről beszéltem.
"úgy pedig nemigen, hogy megmondják, mit tanuljak éppen"
Egy egyetemi képzésen általában azért mondják meg, hogy mit tanulj, mert a szakágnak amit választottál van egy felépítése, amit nálad sokkal hozzáértőbb emberek jobban átlátnak. Ettől még persze lesznek utólag teljesen értelmetlennek titulálható tantárgyaid.
Azzal semmi baj nincs, hogy saját magad miatt tanulsz, az ugyanis alap kell legyen. A probléma azzal van, hogy ezt a dolgot szemmel láthatóan kibúvóként használod. "Nem azért nem tanultam meg, mert nehéz nekem, hanem mert nem volt kedvem hozzá" vagy "nem azért nem mélyedtem el benne, mert lusta vagyok, hanem mert nem tudok úgy tanulni, hogy mások mondják mit kell". Kifogásokat gyártasz, semmi több.
"Ja, tehát az, hogy nagyobb-e a műveltségem a korom átlagánál, attól függ, hogy kiírok-e egy ilyen kérdést."
Egy picit kezd unalmas lenni, hogy ennyire nem érted a magyar nyelvet. Nem attól nem vagy átlag feletti, mert kiírsz egy ilyen kérdést. Hanem azért, mert az átlag feletti veled egyidős emberek már jóval több mindent ki tudtak hozni magukból. Nem a középszerű beadandóikat lustulják el, hanem évfolyamelsők, nemzetközi ösztöndíjakkal neves egyetemeken tanulnak, kutatásokban vesznek részt, nagy cégek gyakornoki programjába nyernek felvételt vagy épp saját elképzeléseiket valósítják már most meg. Te egyiket sem teszed. Te egy teljesen átlagos egyetemista vagy.
"Én annyit írtam, hogy a képességeim kiemelkedőek, ami igaz is.... 1-2-3"
Szokás szerint nem érted, amit olvasol. (Szívből remélem, hogy nem ilyen területen akarsz elmélyedni, mert elég nagy tévútnak néz ki számodra...)
Azt mondtam, hogy az hogy vkinek vmilyen területen van egy jó adottsága (iq, szépség, fizikum), abból még nem következik, hogy az illető kiemelkedő. Amikor arról beszéltem ebben a kontextusban utána, hogy nem vagy kiemelkedő képességek birtokában, akkor elég nyilvánvaló, hogy nem a veled született adottságaidról beszéltem (hisz ezeket nem ismerem), hanem arról a tényről, hogy ezeket az adottságokat egyáltalán nem hasznosítottad arra, hogy vmilyen képességedet kiemelkedőre fejleszd (ezt meg onnan tudom, hogy te magad írod, semmiben nem mélyedtél el). Nincsenek kiemelkedő képességeid, mint Adynak az írás, vagy Puzsérnak a retorikai képességei. Egód van, ami elhitette veled, hogy önmagában a jó adottságok már produktumok (saját magadra nézve), és azoktól önmagukban kiemelkedő vagy. Holott nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!