Női egyenjogúság. Szerintetek egyenjogúak a nők a férfiakkal? Én úgy érzem nem.
a nők is ugyanúgy dolgoznak, mint a férfiak, ugyanannyi órában, akár ugyanolyan fizikai munkát.
de valamiért még mindig elterjedt az,hogy a nőnek a dolga a főzés meg a takarítás, háztartás körüli teendők + gyereknevelés.
én ezt nagyon nem értem, hogy miért van ez? miért kell lehomokosozni egy férfit,hogyha beáll a konyhába és ő főz aznap? vagy ha csak fogja a porszívót és kiporszívóz? amikor ez lenne a normális,hogy megosztják a felelek a feladatokat.
bár én azt látom,hogy ez nem a férfiak hibája. sok nő még mindig abban a felfogásban él,hogy ezek az ő feladatai, ki kell szolgálni az "urát".
a másik dolog ami zavar, hogyha egy nő mondjuk üzleti útra megy, vagy teljesen mindegy, dolga van és a gyerekeket a férjére hagyja, akkor ezen miért kell ennyire megbotránkozni, mint sokan teszik?rengetegen elítélik ilyenkor az anyát,hogy a gyerekét magára hagyta..pedig az apja is ugyanúgy a gyerek szüleje. a szoptatáson kívül semmivel sem tud többet a nő tenni a gyerek körül, mint az apa.
meg még egy példa. adott egy család. van két gyerek,egyik fiú, másik lány. a lánynak már kiskorától kezdve segítenie kell a konyhában,meg elpakolnia maga után. ahogy nő a feladatok is nőnek. a fiú testvérének meg egy rántott se kell tudnia elkészíteni, ki van nyalva a feneke. szóval már a nevelésnél is el van rontva. miért kell életképtelennek nevelni a fiúkat?
ti mit gondoltok?
és tudom,hogy van ahol a férfi a kertészkedik meg barkácsol. ott nem olyan gáz,hogy nem áll be mosogatni, hiszen ez is egy fajta munkamegosztás. de azért egy átlag panellakó családban nem igen van más házimunka a takarításon és a főzésen kívül.
Igen és pont itt van a lényege az egésznek. szakértelem kell hozzá. Én pl. programozónak tanulok, mégis tudnom kell mindenfélét megszerelni, meg csak szimplán érteni a dolgokhoz. Ha ilyen nagy egyenjogúság van, akkor a nők miért nem tanulják meg ugyanúgy?
Egyébként gondoltam, hogy le fogtok pontozni, mert a feketeleves már nem tetszik. Pedig az az igazság, hogy amit írtál, az marhaság. Az, amit az anyós gondol tényleg hülyeség, megintcsak. De ha én végzek minden fizikai munkát az udvaron, én csinálok mindent, amihez "szakértelem" kell, akkor nehogy már megmondják nekem, hogy innentől kezdve egyenjogúság, és akkor még főzzek is meg porszívózzak mellette.
De az meg megint más, ha azért kell, mert a nő nem érne rá. De ha csak annyi, hogy elintézem a dolgom, bemegyek a nő meg csak mereszti a seggét és tv-t néz/facebookozik, holott SEMMI más dolga nem lett volna, az marhára nem egyenjogúság.
És ha még itt megkérhetnék mindenkit, akkor a lepontozással együtt írjátok már meg azt is, hogy miért nem értetek velem egyet, mert az értelemes vita nem úgy néz ki, hogy piros kéz azt elmentem durcizni :D
11: Azért nem tanulják meg, mert ők a saját szakmájukat tanulják. Nem elvárható mindenkitől, hogy értsen a számítógépekhez, ha nem érdekli és nincs ideje.
De a mosatlan nem olyan, hogy ha nem érdekel, akkor nem kell vele törődnöm.
Sok férfibarátomnak nincs autója, egész életükben a városban éltek. Tőlük sem elvárható, hogy értsenek az autókhoz.
Ezt érted? Nem kell, hogy egyet érts, csak hogy megértsd, hogy akinek van szakmai tapasztalata, az érdeklődés vagy hosszú évek tanulása miatt van.
Villanyszerelőt azért hívsz, mert nem akarod, hogy megüssön az áram. Takarítónőt nem azért hívsz, mert makacs a dzsuva a tányéron, és ehhez csak ő ért, és talán halálos balesetet okozhat, ha nem jó irányba kaparod.
Szakértelme tehát nem mindenkinek van, férfiak közt sem.
"Igen és pont itt van a lényege az egésznek. szakértelem kell hozzá. Én pl. programozónak tanulok, mégis tudnom kell mindenfélét megszerelni, meg csak szimplán érteni a dolgokhoz. Ha ilyen nagy egyenjogúság van, akkor a nők miért nem tanulják meg ugyanúgy? "
Nem értem minek kevered ide a szakmai dolgokat. Egyszerűen vannak szakmák, ahol lenézik a nőket, ilyen az autószerelés, tőzsdézés, a számítástechnika világa... Hiába tanulja ki egy nő a szakmát, nem bíznak meg benne, mondván, hogy ez csak egy nő, nem ért hozzá... Ezt a hozzáállást ékesen bizonyítja a te válaszod.
Nem mellesleg egy nő nehéz fizikai munkát sem fog végezni, mert nincs meg hozzá az izomzata. Bármennyire is nehéz elfogadni a hozzád hasonlóknak, biológiailag a nők és férfiak teljesen eltérnek egymástól.
Egyetértek veled.
Ma már persze sokan sokféleképpen élnek. De még mindig sokakban él az a kép, hogy a nő egy házirobot. Persze amellett, hogy a világ megváltozása miatt, már a nő is ugyanúgy dolgozik, mint a férfi.
Ez a múlt maradéka. Majd talán idővel még jobban változik.
De ahhoz képest, hogy régen a nők nem tanulhattak, nem szavazhattak, nem volt beleszólásuk, hogy a magánéletük hogyan alakul, ez már fantasztikus :)
Szerintem nagyjából igen. Amit nem tartok teljesen fairnek, az sok országban a szülés utáni szabadság és bérezés vagy juttatás felosztása apa és anya között. Illetve sok országban a női bérek alacsonyabbak, és a nőknek kevesebb lehetősége van munkahelyi továbbképzésekre, előléptetésekre, mivel a munkáltató belekalkulálja, hogy úgyis évekre kiesik a gyerekvállalással, és inkább a férfi munkatársakat támogatják az előrejutásban.
Ez az egyetlen, amit egyenlőtlenségként élek meg.
"de valamiért még mindig elterjedt az,hogy a nőnek a dolga a főzés meg a takarítás, háztartás körüli teendők + gyereknevelés."
Hol, mucsaröcsögén? Ahol én élek, nagyvárosban ez már rég nincs így. Hülye az a nő, aki ezt bevállalja...
"a másik dolog ami zavar, hogyha egy nő mondjuk üzleti útra megy, vagy teljesen mindegy, dolga van és a gyerekeket a férjére hagyja, akkor ezen miért kell ennyire megbotránkozni, mint sokan teszik?"
Milyen faluban élsz, ahol ez megdöbbentő?
"meg még egy példa. adott egy család. van két gyerek,egyik fiú, másik lány. a lánynak már kiskorától kezdve segítenie kell a konyhában,meg elpakolnia maga után. ahogy nő a feladatok is nőnek. a fiú testvérének meg egy rántott se kell tudnia elkészíteni, ki van nyalva a feneke."
Elég nagy szégyen, ha felétek így nevelik a gyerekeket. Nálunk vagy mindenkinek kell segítenie, vagy senkinek.
"és tudom,hogy van ahol a férfi a kertészkedik meg barkácsol. ott nem olyan gáz,hogy nem áll be mosogatni, hiszen ez is egy fajta munkamegosztás."
De igen, ott is gáz. Füvet nyírni meg valamit megjavítani 2 hetente kell kb. Mosni, mosogatni, teregetni, felmosni, porszívózni, port törölni, mosdót, wc-t, konyhát takarítani, főzni hetente többször...
Szép dolgokat írsz, kérdező, de ahogy én látom inkább az a helyzet ebben a nagy "egyenjogúságban", hogy a férfi dolga megteremteni az egzisztenciát, neki a feladata fenntartani a lakást, autót (az ezek körüli teendőket elvégezni) és ezek után a házimunkát is felezni kellene.
Az, hogy mennyivel több stresszel jár egy olyan munka, amire egzisztenciát lehet építeni, az nem számít, hiszen a nő is megnyomja a gombot a mosógépen vagy elmosott három tányért.
Az, hogy ott az autó, amibe csak bele kell ülni, az megint nem számít, hiszen az ott van, mi a gond? Az, hogy a nők nem látják, hogy azzal is munka van.
Le lehet pontozni nyugodtan, nem érdekel, én sajnos azt tapasztalom, hogy az egyenjogúság már megvalósult, a kötelezettségek viszont megmaradhatnak a férfiaknak...
Én olyan családban nevelkedtem ahol anyának nem kellett dolgoznia. Azt láttam mindig, hogy egy nő feladata, hogy gyereket neveljen, és vezesse a háztartást.
A férfié pedig, hogy az anyagiakat megteremtse.
A hugom már kiskorában ment segíteni a konyhába, nekem nem kellett. Kb. semmit se kellett csináljak.
Pár választásnál is figyelembe vettem ezt. A feleségem dolgozik, mellette ugyanúgy megcsinál mindent.
Kértem, hogy ne dolgozzon, mert az én fizetésem is bőven elég lenne a családnak, azonban Ő ragaszkodik hozzá. Tisztelem, mert sokkal többet dolgozik, mint én.
Azonban Ő ezt nem teherként fogja fel, szeret gondoskodni a családról, és imád minket kényesztetni.
". Ha gondolod én felporszívózok meg csinálok ebédet, de akkor te mész ki megnézni mi a baja a kocsinak + te szereled meg, te rakod fel az új mosdókagylót, meg te is barkácsolhatsz akármit. "
Hát nem tudom te hogy vagy vele, de szerintem mosdókagylót minden nő fel tud rakni a leírás alapján (a férfi is valahogy megtanulta, nem?), ráadásul nem minden férfi csinálja meg. Kereket cserélni tudok, de sokaknak pl. nincs is garázsuk hozzá, és szerelőhöz viszik.
Ha baja van az autómnak, a férjem szereli meg, de neki ez a hobbija.
Ellenben ha elszakad valami, én varrom meg, stb. De pl. ha a laptoppal van bármi, azt is mindig én javítom, mert a férjem nem ért annyira hozzá.
EZ A MUNKAMEGOSZTÁS, nem az, hogy 3 havonta meg kell nézni valamit a kocsin, és cserébe nem mosogatsz. Hanem az, hogy te elvégzed azt az adandó munkát, amit a szakértelmedből adódóan meg tudsz csinálni, a nő pedig azt, amit ő. A házimunkát pedig fele-fele arányban, aminek semmi köze nincs az alkalmanként adódó problémákhoz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!