Ti mit tennétek? Szólnátok, vagy hagynátok?
Évek óta rendszeresen viszek be ruhákat a szülővárosomban található családsegítőbe. Kinőtt vagy megunt, de jó minőségu, márkás ruhákról van szó.
Nyáron fordult elő először, hogy az egyik ruhadarabot, amit leadtam, 2-3 hét múlva viszontláttam az egyik családsegítős dolgozón, konkrétan azon, aki átvette. Itt még meggyőztem magam arról, hogy biztos véletlen lett neki is egy ugyanolyan, igaz, Magyarországon nincs ez a márka. De nem törődtem vele.
Karácsonykor megint vittem egy adag ruhát, és most látom a Facebookon, hogy ugyanez a hölgy feltett egy képet, amin a lányával van, és meg merek rá esküdni, hogy a kislány ruhája az az én lányom régi ruhája.
Ha rászoruló család lennének, akkor még szemet hunynék a dolog fölött (bár akkor sem tartom etikusnak, hogy maguknak osztják azt a ruhát, amit ok válogatnak át, a maradék meg megy a többinek), de ismerem a családot, a férj tanár, szép családi házban laknak, két autó, nyaralós képek a Facebookon stb.
Na most én ezeket a ruhákat azért viszem be a családsegítőbe, hogy jó helyre kerüljenek, oda, ahol még a turkálós ruha is luxusnak számít. Ebben a bizonyos kisvárosban sok a rászoruló, lett volna helye.
Olyan mérges vagyok, hogy legszívesebben számon kérném rajta, de nem akarok én rosszul kijönni a dologból, hogy még én érezzem magam kínosan.
Ti mit tennétek?
Azért ezzel vigyázz. Ha állítasz valamit, az adott esetben a bíróság előtt is tudnod kell bizonyítani. Márpedig tényleg vehette (volna) boltban is azt a ruhát, tehát teljesen biztos, hogy nem tudod az állításod bizonyítani.
Így viszont elköveted a Btk. 226. § "nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás" bűntettét és akár két év szabadságvesztést is kaphatsz érte.
Így igaz, bizonyítani nem tudod az esetet, még neked lehet belőle bajod a rágalmazás miatt. Csináld egy kicsit ravaszabban: Pl. " csinos a ruha, az én lányomnak is volt egy ilyen, xy országban vettük. " Nem állítasz róla semmit, de az ismerősei rögtön vágni fogják.
De ezzel valszeg csak annyit érsz el, hogy nem tesz fel több potyaruhás képet a fészre.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
Természetesen eszem ágában sincs se nyilvánosan célozgatni, beszólogatni, sem megvádolni. Viszont beszéltem egy újságíró ismerősömmel, aki érdeklődik a téma iránt. Úgyhogy ezt majd körbejárjuk még, jogász segítségével, hogy ne legyen rágalmazási per belőle. Szemfelnyitó cikk azonban születhet a témából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!