Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mi történne akkor ha az...

Mi történne akkor ha az emberek élethossza felmenne 100- 1 000 000 évre? Milyen hatással lenne az egyénre? Negatív vagy pozitív lenne?

Figyelt kérdés

dec. 5. 15:14
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ez csak akkor lehetne megoldható, ha mostantól nem születik egy gyerek sem. Vagy ha igen, új, élhető bolygót (bolygókat) kellene keresni. Különben az lenne, amit az előző mond.
dec. 5. 18:41
 12/19 anonim ***** válasza:
72%

Nos 18 évesen kezdtem el füvezno, aztan lsd-t is kipróbáltam, 4éven át fogyasztottam füvet rendsheresen, lsd-t kb 12alkalommal, mindig ilyen faxságokon gondolkodtam... volt egy két pánikrohamom amikor rettenetesen befostam, hogy elveszítem a nyamvadt kis életemet... akkpriban el sem tudtam lépzelni, hpgy egyszer majd nem leszek, és a gondolatától is teljesen kikészültem...

30éves koromra teljesen megváltoztam, 30 évesen már teljesen el tudtam fogadni, hogy egyszer majd nem leszek, de természetesen akkor is fastam tőle... volt, hogy éjszaka eszembejutott és aznap már nem tudtam aludni és szorongtam...

Na most 48vagyok, így az 50 határában, aut mondom, már nem szorongok miatta, ha eszembejut éjszaka, akkor az a gondolat társul mellé, hogy igazából teljes életet élek, ha egysuer eljön a kaszás, hát eljön. Átfordulok a másik oldalamra, aztán alszom... ma már azt is el tudom képzelni, hogy esetlegesen odáig is eljuthatok,hpgy belefáradok az életbe... apikam így volt vele, 87évesen egyszerűen közölte velüno egy vasárnapi ebédnél, hogy ő már nagyon elfáradt, viccelődött a süsüből az idézettel, hogy nehéz neki már a korona stb... és azt mondta, hogy érzi, hogy már nincs sok. Reggel mosollyal az arcán találtuk az ágyában... na én is kb így szeretnék majd távozni.

Szóval lényeg a lényeg,szerintem nem tudnánk addig elni,mert egyszerűen nem arra vagyunk kitalálva.

dec. 5. 21:06
 13/19 anonim ***** válasza:
66%
Bocs a sok elírásért, épp egy biszmegállóban fázok :D
dec. 5. 21:07
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem nagyon sokan feszegetnék a határokat, belemennének még több rizikós dolgokba, és biztosan lennének olyanok is, akik azon ügyködnének, hogy ezt az időtartamot, hogyan lehetne még tovább nyújtani.

A túlnépesedés is nagyobb gond lenne, a Föld sem bírna el a jelenleginél sokkal több embert, azt pedig megint csak nem, hogy olyan pusztító, környezetet romboló életmóddal legyenek, mint amilyen a jelen világra is jellemző.

dec. 5. 21:15
 15/19 anonim válasza:
100%

De jó belegondolni :(

Senkit nem vesztettünk volna el, együtt lenne a család.

Élvezném bármeddig ://

dec. 5. 23:16
 16/19 anonim ***** válasza:
50%

Elosztott módon létező, a fizikai létét elosztott hardveren futtató, holografikus jellegű lények számára nem okoz gondot a halhatatlanság vagy a túlszaporodás.

Ez lesz a jövő. Mint ahogy földönkívüli lény-társaink többségénél már most is így van. Most még beleolvadnak az entrópiába számunkra.

A lényeg az, hogy amit tanul az ember egész élete folytán, az nem veszik el akkor ha nincs halál, tehát meggyorsul a tudományos fejlődés is. A Kozmosznak végtelen sok törvénye van, és ha nem is az összeset, de nagyon sokat ebből folyamatosan föl fogunk fedezni. A jövőtársadalmai ilyen különös hologramszerű, és nagyon információsűrű társadalmak lesznek, bonyolult algebrai jellegű nyelvekkel, és hasonlóképp bonyolult, kifinomult mitológiákkal. Paradox módon, kicsit analóg módon hasnliítani fognak a ma élő megmaradt igen kevés számú természeti nép,vadnép (ausztrál bennzülöttek, eszkimók, eldugottabb pápua, indián hordák) hiedelem- és nyelvi világára.

A szegénység, nyomor, populizmusok stb. természetesen eltűnik, valamiféle különös, természetközeli kommunizus lesz, mint a törpöknél, vagy mint a vadnépeknél, csak magasabb szinten.

dec. 6. 06:01
 17/19 anonim ***** válasza:

Merőben függ attól, hogy hogyan öregednének az emberek (több száz évig lennék egy gyerek szintjén, mert minden életszakasz egyenlő módon nyúlna meg?) és hogy ezek a hosszúéletűek most születnének, vagy hirtelen mindenki azzá válna. Attól is függ, hogy ez valami tőlünk független dolog miatt alakulna ki, vagy mondjuk egy emberi találmány produktuma. Valószínűleg a leglassabban és legstabilabban annak lenne hatása, ha ez egy emberi találmány miatt lenne és csak egy szűk kör, az elit kapna hosszú életet. Ez elmélyítené a társadalmi hierarchiát és visszatérnénk a kiskirályok korába, persze modern konfigurációval.

Ha felteszem, hogy 1000 évig élne mindenki hirtelen egy mutáció okán és ez mondjuk 20 éves korától érvényesülne az emberben (ergo normális idejű gyermekkora lenne), akkor kapásból két kérdés merülne fel:

1. Hogyan állítsuk meg a túlnépesedést?

2. Mit csináljunk a nyugdíjasokkal?

Ott ahol jelenleg is probléma a túlnépesedés, tipikusan szegényebb országokban, nagyon gyorsan erőforráshiány lépne föl és felerősödne a már most is létező kontinentális migráció. A gazdagabb országok itt védekező állásban lennének, nekik még rengeteg tartalékuk van arra, hogy egy ilyen helyzetet kezeljenek a belpolitikájukban.

Meglepő módon egyébként szerintem Kínának ez rövid és középtávon is előnyt jelentene, mert ők már bevannak rendezkedve az 1 gyermekes politikára, amire a lakosságot is sikerült nagyrészt rávenniük, szóval lehet tudni, hogy a születésszabályozás a könnyebbik probléma megoldani, mert ez már a mi időnkben (és a történelemben még párszor) megtörtént.

A nyugdíjasoknál viszont valamilyen intézményesített eutanáziára lehet számítani minden országban. Elméletben nem lenne rá szükség, ha mindig annyi gyerek születne, ami pótolja a balesetben és abban az évben öregségben elhunytak számát, de muszáj feltételeznem, hogy a hosszú élethez nem társul jobb immunrendszer és regeneráció. Előbb vagy utóbb mindenkinek műfogsora lesz, protézise és előző betegségekből szövődményei, ahogy ha most van valami bajod 20 évesen, amiért ezek bekövetkeztek, ugyanúgy elkísérnek életed végéig.

Eltekintve a társadalmi egyenlőtlenségektől, úgy vélem egy nagyon rideg társadalom alakulna ki. Az emberek halmozzák a traumákat és bár vannak rá megküzdési stratégiák, előbb vagy utóbb vagy megtörsz, vagy olyan magas ingerküszöböt építesz ki, hogy veszítesz a mérlegelési képességedből és mindenre azt mondod majd, hogy "it is what it is", ahelyett, hogy tennél ellene.

Másik oldalról viszont előbb vagy utóbb mindenki polihisztorrá válna. Életed során 100 különböző munkahelyed lenne. Nem egyértelmű számomra, hogy ilyen hosszú időre hogyan funkcionálna az emberi memória, értelemszerűen sokszor újra kellene tanulnom dolgokat, de vajon mekkora erőfeszítéssel?

Igazából mind társadalmilag, mind pedig egyénileg felfoghatatlan mértékű változások következnének be. Az egyetlen stabil pozitívum, amit eltudok képzelni az az, hogy a közösségellenes emberek, a csalók, a trükkös vállalkozók stb. visszaszorulnának, mert az idő múlásával pont az hal ki leginkább az emberekből, amire a csalók építkeznek: naívság. A reputációd mindenhova követni fog, mert amíg most azt mindig újratudod mosni új helyen, új embereknél az idő forgatakában, addig ebben a hipotetikus esetben egyszerűen kifogysz a helyekből, kifogysz az emberekből és annyira lelassul az élet, hogy a te rosszhírednek is van ideje terjedni.

dec. 6. 11:08
 18/19 anonim ***** válasza:
50%

Bár nem tudjuk még pontosan az öregedés okát, a jelenleg főirányonalbeli elmélet szerint az öregedés nem egy nagy Was is das. Nincs különösebb mélyebbtörvény rá, ami előírná. Hogy miért öregedek az állatok is? Igazából a jelenlegi emélet fordít a késdésen. Miért *ne* öregednénk az állatok? A legtöbb állat a ragadozók, ellenségeinek, betegségeinek martaléka lesz. Ilyen körülmények közt nincs rá nagy evolúciós nyomás, hogy az állat a reproduktív időszaka után is életben maradjon, örökifjú legyen, hisz jó eséllyel úgyis meghal rgaozó torkában vagy betegségben. Az egerek hullanak, mint a legyek, nem növeli különösebben a gének továbbörökítési esélyét egy örökifjú egér. Az öregség oka egyszerű: nincs nagy nyomás, hogy az evolúció tegyen valamit ellene, ennek hiányában pedig a gének egymásra hatásakor a hosszútávú esetleges hátrányos hatások és a rövidtávú előnyös hatások trade-off-ja során a rövidtávú előnyök irányába lépked az evolúció. Ez pedig nem más pont, mint az öregségnek való kitettség.

[link]

Az egér életideje kb 3 év. Ha nagyon sokáig tenyésztenénk egereket ragadozóktól, betegségektől mentes könrynezetben, és szelektíven mindig azokat z utódokt válogatnánk ki, ahol a géneek egymásra hatásának kései éleletszakaszbeli hatásait is figyelembe vennénk, nem adnánk túlzott előnyt a korai életszakaszi előnyös hatásoknak, akkor elvileg hosszú élettartamú egereket nemesthetnénk ki.

Természetesen ez a folyamat természetes módon is lejátszódik: azok az állatok, melyeknek kevés az ellensége, azok jellemzően hosszabb idejig élnek.. Az sem véletlen, hogy az ember, méretéhez képest, meglehetősen hosszú élettartmú állatnak számt az állatvilágban összevetésben.

Valószínű a biloógiai halhatatlanságot az ember viszonylag hamar fel fogja találni/fedezni. Drágának sem lesz drága valószinűleg: ez egy olyan dolog, hogy amig nincs meg addig nincs meg, de ha megvan, akkor nagyon megvan, akkor az élet része lesz.

dec. 6. 12:47
 19/19 anonim ***** válasza:
48%
Szerintem az emberi psziché egy idő után eleget látott, kimerül, elfárad. Még ha a testünk, addig fejlődne, hogy 1 000 000 évig élhetnénk, akkor se hiszem, hogy 90-100 évnél többet szeretnék élni. Egyszerűen annyi mindent élsz át ennyi idő alatt, hogy nem biztos, hogy képes vagy mindent feldolgozni, meg ha csak az elmúlt 100 évet vesszük alapul, a legtöbb szépkorú ember, ha használ is internetet, igazából nem nagyon érti, se azt nem érti, hogy mi történt, hogy változott meg a társadalom körülötte, ha egy intelligens 85 éves, meg egy intelligens 15 éves beszélget, mindkettőnek oda kell figyelnie, hogy úgy használja a nyelvet (azt, ami mindkettejüknek az anyanyelve), hogy a másik is megértse. Láttam erre élő pédát, és szívmelengető volt, hogy milyen szeretettel és megértéssel fordultak a másik felé, de ugyanezt egymillió évvel elképzelni szerintem lehetelen. A Halotti beszéd 1200 körül íródott, és már igényel egy odafigyelést, hogy megértsd, pedig magyarul van, és "csak" 800 év telt el. Jelenleg olyan tempóban változik a nyelv, a kultúra, és a technika, mint még soha, és jó esély van arra, hogy ez csak gyorsulni fog. Lehet, hogy fejlődik addig az orvostudomány, hogy fizikailag, és szellemileg is fitten tud tartani téged 500 millió éven át, de szerintem sokkal hamarabb fogod azt mondani, hogy köszönöd szépen, te már mindent láttál, amire kíváncsi voltál, elég volt, kéred az eutanáziát vagy belenyúlsz a konnektorba.
dec. 6. 16:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!