A transzneműeket miért nem abban segítjük, hogy megtanulják elfogadni, hogy annak születtek, aminek?

Nem is olyan értelemben mondom betegségnek, mint mondjuk egy rák vagy down-szindróma vagy skizofrénia. De ha a test és az önkép nincs összhangban, az egészségesnek sem lehet nevezni.
És ugye az sem igaz, hogy egy transz ember simán tud normális életet élni. Mert sokuk nem képes erre. Még a nemet váltottak közül sem.
Szóval inkább csak annyi mondható el, hogy vannak olyan transzok, akik ezen gondjaik ellenére is képesek teljes életet élni. De ugye ez nem lesz igaz mindegyikükre.

Én írtam, hogy látszik, hogy fogalmad sincs a társadalmi nemről.
AMikor a Mi Hazánk kiplakátolta, hogy az apaság férfias... az is társadalmi nemről beszél. Amikor megmondod, hogy mi férfi munka és női munka, az is a társadalmi nemről szól.
Társadalmi fajról most hallok először. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne létezne, de ha létezik, elég valószínű, hogy nem úgy, ahogy itt írjátok:D
De kár belemenni ebbe a témába. Láthatóan 0 tudásod van kérdező a témában, ráadásul nem tűnsz fogékonynak új információk befogadására, úgyhogy majd tájékozódsz, ha akarsz.
De addig meg ne fröcsögj, mert csak magadat járatod le.

Az általad leírtaknak semmi köze nemhez. Ezek társadalmi szerepek, és pont hogy nem nemhez kötöttek. Vannak férfias és nőies munkák például, igen, pl a kórházi ápolók elsöprő többsége nő. De vannak férfiak is, akik ugyanúgy férfiak maradnak, csak mert a társadalom szemében egy női munkát végeznek. Plusz ugye a transz identitásnak sincs semmi köze semmihez, amit leírtál. Amikor egy férfi nőnek érzi magát, akkor a saját testével van baja, hogy az nem egy női test, nem pedig azzal hogy férfias munkát végez.
Pontosan erre utaltam korábban, hogy ezt a társadalmi nem dolgot az esetek 100%-ban csak kifogásként láttam alkalmazni. Mint most te is, csak kreáltál egy kifogást, hogy odaszúrhass, hogy mennyire nincs igazam. De közben se nem cáfoltad az általam korábban felhozott tényeket, se nem bizonyítottad, hogy a társadalmi nem az valami létező dolog lenne. Ennek így mi értelme?
Én pont hogy fogékony lennék új információk befogadására, de az nem az, hogy csak úgy alaptalanul kijelentesz dolgokat. Pláne úgy hogy az érveket, a tényeket amik rendre cáfolnak téged, egyszerűen levegőnek nézed.

46, de a női munka csak azért női munka, mert a társadalom úgy ítéli meg, hogy az az.
A társadalom határozza meg mi női és mi férfi.
És bizony a pedagógus 100 éve még abszolút férfi munka volt, a puszta tény, hogy egy nő tanár legyen, köznevetség tárgya volt. A tnár egy férfi munka. Most meg a tanár női munka.
És ennek semmi köze ahhoz, hogy férfias vag ynőies az adott személy.
De tulajdonságokra is pontosan így vonatkozik ez. Mi tesz férfiassá egy férfit? Az, ha határozott, talpraesett, jó a humora, szép a keze (ne kérdezd, minden nők közt végzett flemérésből ez jön ki:D).
És... mi tesz nőiessé egy nőt? Hát pl ha határozott, ha jó a humora, kecses a keze.... hm....
Ez mind csak megítélés kérdése.
Te meg jössz itt a belső szervek férfiasságával, hogy attól még, hogy átműtik a nemi szervét, attól még a csontja férfi:D Ez teljességgel értelmetlen.
Női külsőt akar és női társadalmi megítélést. Ettől lesz nő. Ettől fogja nőnek érezni magát.
A nemi identitás egy jelentős része múlik azon, hogy minek érzed magad és mások minek tartanak.
És itt jutunk el oda, hogy ez olyan téma amiről konkrétan semmi tudásod nincs, mert ez a mondat amit írtam, ez tudományosan megállapított tény, ráadásul már évtizedekkel ezelőtt az volt. De láthatóan tufa vagy a témához, így igazából nem lehet róla veled sem pszichológiai, sem társadalmi értelembne beszélni. Marad a kocsmai szint, az meg sehova sem vezet.
De még mindig ott tartunk, hogy amiket írsz, azoknak köze sincs ahhoz, amiről szó van. A társadalom tarthat egy munkát férfiasnak, de egy azt végző nő nem válik férfivé a társadalom szemében. Tehát ez, amiről beszélsz, pont hogy cáfolata annak, hogy létezne egy biológiai nemtől független társadalmi nem is.
Hogy ahogy te is írod, egy magát nőnek képzelő férfi női társadalmi megítélést akar, és ezt azáltal akarja elérni, hogy a testét teszi nőiesebbé, ez is pont azt cáfolja, hogy létezne külön tásadalmi és biológiai nem. Hisz pont azt látjuk, hogy a biológiájukon akarnak változtatni.
Megint ugyanott tartunk, hogy csak megalapozatlan kijelentéseket teszel, és közben személyeskedsz. Így csak a saját álláspontodat hitelteleníted el teljesen.
De mivel ennyire nem lehet veled érdemi, érvekre, tényekre alapuló vitát folytatni, a kedvedért egyszerűsítenék. Erre a kérdésre válaszolj, legyél szíves: Mi az a nő? Meg tudod válaszolni ezt a kérdést anélkül, hogy azt a biológiára alapoznád?

47.-es.. hát ne haragudj, de én férfiként sosem fogok egy férfit, aki nőnek gondolja magát, nőnek kezelni. Sosem lesz nő, és egy épeszű férfi sosem fogja nőnek gondolni. Ahogy az is abszurd elvárás, hogy nők elfogadjanak egy átoperált férfit nőnek, neadjisten még sportolóként is indulhasson ellenük.
Az meg teljesen abszurd elvárás, hogy heteroként elvárják tőlem, hogy akkor jöjjek is össze egy ilyennel.
Rafael Santandreu, a pszichológus, amikor írta a Boldogság receptje c. könyvet, pont azt ecseteli a legtöbb oldalon, hogy a boldogság kulcsa nem abban van, hogy megváltoztassuk magunkat azzá, amik nem vagyunk (és nem is lehetünk), hanem az, ha elfogadjuk magunkat annak, akik vagyunk.
Elég ironikus, amikor pont te jössz a pszichológia ismeretekkel, meg a dunning-kruger hatással, amikor pont neked lehetne mondani. Ráadásul valid érvelés helyett csak személyeskedni tudsz.

Amit írtam, az pont, hogy arra mutat rá, hogy a társadalom megítélése dönt abban, hgoy mi férfias és mi nőies. És épp így van ez magával a férfi és női nemmel is.
A nemi identitásnak 6 vagy 7 pszichológiai espektusa van. Én nem tudom mindet, már elfelejtettem, de a olyasmikból áll (pontosság igénye nélkül) hogy mi a biológiai nemed, minek tartod magad, minek tartanak mások, kulturálisan milyen szerepet töltesz be... szóval elég összetett a kérdés, és ezek kb csak fejlécek voltak egy halom alponthoz, ami végén kijön a végeredmény.
A nő definíciója így rövidre zárva annyi, hogy elegendő aspektusában megfelel a nő meghatározásának.
Tény és való, az aspektusok egyik erős része a biológiai nem, de önmagában ez kevés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!