Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » A transzneműeket miért nem...

A transzneműeket miért nem abban segítjük, hogy megtanulják elfogadni, hogy annak születtek, aminek?

Figyelt kérdés
ma 14:08
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
53%
10: csakhogy éppen az a baj, hogy nem fogadják el őket az emberek, hanem rájuk akarják erőltetni azt, amit nem akarnak, ahogy a kérdező is
ma 15:13
 12/34 anonim ***** válasza:
58%

2024, ahol a transz neműség betegség, de a covid kitaláció.

Nagyon jó.

ma 15:13
 13/34 anonim ***** válasza:
51%

"– Egy pszichiáter kolléga irányította hozzám ezt a 19 éves fiút, aki elmondta, hogy gyerekkora óta úgy érzi, hogy téves testbe van zárva, és ő valójában lány. A kezdő pszichológusok szakmai naivitásával álltam az esethez: úgy véltem, hogy a probléma forrása a gyerekkorban keresendő, az akkori negatív tapasztalatokat kell megnézni és átértékelni. Reméltem, hogy a terápiával majd az érzelmi zavarokat is korrigáljuk, miáltal a páciens hozzáállása is megváltozik majd a biológiai neméhez. Egy éven át foglalkoztam vele. Végigvettük az életútját, a gyerekkorát, számos tesztet felvettem vele, rengeteget beszélgettünk, ami a személyiségfejlődése szempontjából nem vált hátrányára, de a nemi identitása mindvégig megkérdőjelezhetetlen maradt. Végül

arra jutottam, hogy valóban nincs más megoldás a lelki problémái enyhítésére, mint a nemi átmenet lehetőségének biztosítása számára. Így pszichiáter kollégámmal együtt kiállítottuk számára a transzszexualizmust megállapító szakvéleményt, ami az élete további, pozitív alakulását tekintve helyes döntésnek bizonyult. Későbbi találkozásunkkor megbizonyosodhattam róla, hogy nőként élve kiegyensúlyozottá tudott válni.

Ranschburg Jenő Pszichológiai rendellenességek gyerekkorban című könyvében írja: „A biológiai nemmel ellentétes nemi identitás (transz-szexualizmus) esetén a pszichoterápia (akár dinamikus, akár viselkedésterápia) eredménytelen: az egyénnek önmaga neméről kialakult meggyőződése a lényeget tekintve megrendíthetetlen.” A pszichológusprofesszor ugyanitt világosan elkülöníti a nemi identitás zavarát a nemi szerep „zavarától”. Ezzel azt is világossá teszi, hogy ha egy kislány autóval, illetve egy kisfiú babával játszik, vagy egy felnőtt ember nem hozza a tőle elvárt nemi sztereotip viselkedésformákat, az önmagában még nem utal transzneműségre.

[link]

ma 15:15
 14/34 A kérdező kommentje:

Nem erőltettem senkire semmit, megoldást javasoltam.

ma 15:29
 15/34 anonim ***** válasza:
Olvasd el a 13-asban linkelt cikket végig.
ma 15:43
 16/34 A kérdező kommentje:

Ez egy esettel kapcsolatban alkotott egy ember véleménye. És az alapvető problémát nem oldja fel, hogy ha valaki olyasmire vágyik, ami biológiai képtelenség, akkor azt soha nem érheti el. A legbrutálisabb hormonkezelések, a legjobb sebészek se tudnak mást létrehozni egy férfiból, mint egy nőies vonásokkal ellátott férfit. Mind a genetikája, mind a szervezete ugyanúgy férfi marad, pl soha nem eshet teherbe. Meg ugyanez fordítva is, amikor nő akar férfi lenni.

Tehát akárhogy nézem, így nem történik más, mint a probléma szőnyeg alá söprése. Mert megoldva semmi nem lett, a férfi eljátszhatja hogy nő, de közben férfi marad. És az ilyen kezeléseket rengetegen meg is bánják utólag, pont azért, mert idővel leesik nekik is, hogy valójában nem lettek nők, és soha nem is lehetnek azok. Miért nem azt kutatják inkább, hogy mi az ok, ami olyan tünetekhez vezet hogy az ember másnak képzelje magát mint ami valójában, és ennek kezelésére vagy akár megszüntetésére dolgoznak ki valamit? Mert gyógyulást és tartós javulást minden esetben a betegséget kiváltó ok megszüntetése okozhat kizárólag, a tüneti kezelés csak sebtapasz.

ma 15:54
 17/34 anonim ***** válasza:
41%

Kérdező, mint én, akiről beszélsz, és aki szerinted nem létezem és csak egy mentális beteg vagyok, javasolnék neked valamit. Nyerd meg a következő választás, akár egy ilyen programmal is és onnantól úgy fogsz kezelni, ahogy akarsz, már, ha megtalálsz az országban.

De, amig ez nem történik meg, arra szeretnélek kérni, hogy ne szólj bele kérlek az életembe és ne mond meg, hogy én mit és hogy kellene, hogy magamról gondoljak, amikor abban az országban élek, ami szerint én nem is létezek.

ma 16:16
 18/34 A kérdező kommentje:
Miért ne léteznél? Nem a létezésed vonom kétségbe. Az viszont tény, hogy nem egészséges ha valaki másnak tartja magát mint ami a valóságban.
ma 17:01
 19/34 anonim ***** válasza:
59%

Pedig a kérdezőnek nagyon is igaza van. Attól még mert valaki nőnek képzeli magát, de egyébként férfi, attól még nem lesz nő, és a téveszméjének az erősítésével csak olajat öntünk a tűzre és elmélyítjük a betegségét, ahelyett, hogy a probléma gyökerére fókuszálnánk, hogy miért gondolja magát más neműnek, amikor egyértelműen nem az, továbbá milyen ok vezetett oda, hogy másnak gondolja magát, miért nem elégedett saját magával.

Az orvoslásban az egyik legkárosabb dolog, ha a betegnek nincs betegségtudata. Ahogy a kérdező is mondta, ez tényleg megegyezik azzal, amikor a hibajelző lámpát letakarjuk szigszalaggal és vezetjük tovább úgy az autót, mintha nem lenne motorhibás, vagy olajhiányos...

ma 17:02
 20/34 anonim ***** válasza:
41%
Azt vonod kétségbe, hogy én minek érzem magam, én minek tartom magam, hogy engem mi határoz meg. A létezésem vonod kétségbe.
ma 17:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!