A transzneműeket miért nem abban segítjük, hogy megtanulják elfogadni, hogy annak születtek, aminek?
"Azt vonod kétségbe, hogy én minek érzem magam, én minek tartom magam, hogy engem mi határoz meg. A létezésem vonod kétségbe."
Nem vonom kétségbe azt, hogy minek érzed magad, mert tudjuk. Azt vonom kétségbe, hogy az helyénvaló-e, hogy ennek érezd magad, ha egyszer nem vagy az.
Én is érezhetem magam pizzának, attól még nem leszek pizza. Ha pedig amiatt gyötörném magam, hogy nem vagyok pizza (mert sosem lehetek az), akkor a probléma nyilván ott van, hogy az akarok lenni. Az nem megoldás, hogy akkor mostantól kezdve azt mondjuk, hogy "jó, akkor pizza vagyok".
"A létezésem vonod kétségbe." Ez nettó bullshit. Létezel, mert gondolkozol, itt vagy. Írsz. Ezt senki nem vonhatja kétségbe. De te nem attól létezel, hogy más neműnek gondolod magad, ami vagy. Ez a két dolog teljesen független egymástól.
"Ahogy a kérdező is mondta, ez tényleg megegyezik azzal, amikor a hibajelző lámpát letakarjuk szigszalaggal és vezetjük tovább úgy az autót, mintha nem lenne motorhibás, vagy olajhiányos..."
Nem éppen. A szigszalaggal letakarást éppen ti csináljátok, mert azt hiszitek, hogy ha valaki transznemű, az majd elmúlik, vagy meggyógyítható. Miközben a tudomány jelenlegi állása szerint ez nem így van. A nemváltó műtéttel viszont javítható a közérzetük, az elfogadásuk. Megjegyzem itt olyan emberekről van szó, akik már alapvetően a másik nemnek megfelelően élnek, akár a másik nem nemi jellegzetességeit is mutatják.
Hogy az autós példához visszatérjek, vannak akiknek különleges üzemanyagra van szükségük az autójukhoz. A hagyományostól tönkremegy a motor, villog a hibajelző, de jöttök ti, akik azt mondjátok hogy jólvan az úgy, majd ti megnézitek azt a motort, leragasztjátok a hibajelzőt, a sofőrnek csak el kell fogadnia hogy szar kocsija van. Miközben lehetne egyszerűen jó üzemanyagot beletölteni, és akkor az összes probléma megszűnne. Csak ti mindent megtesztek hogy senki se lehessen más, nektek mindennél fontosabb hogy márpedig minden autó azonos üzemanyaggal menjen, mert eddig is így volt.
A nemváltás nem árt senkinek, még ha nem is értetek egyet vele, akkor is ennek csak a páciensre kell tartoznia. Ahogy ha valaki levágja a kezét egy balesetben, akkor szépen elmegy az orvosokhoz és csináltat műkezet. És senki nem szól bele hogy a műkéz mennyire jó meg mennyire nem, és azzal sincs baj hogy a műkéz kilóg a tömegből. Elfogadjuk hogy az ő keze másmilyen mint a tiéd vagy az enyém, és kész. Nem értem hogy ugyanezt a nemváltással miért nem lehet megtenni. Miért fáj az ha valaki nemet váltott és miért nem ha valakinek műveséje van vagy fehér bottal és vakvezető kutyával közlekedik? Az egyiknek megadunk mindenfajta segítséget, a másiktól meg elzárjuk és úgy teszünk mint ha nem is segíthetne rajta semmi.
Az vagyok, aminek érzem magam és, ahogy élek. Neked ezzel semmi dolgot sincs. Én nem várom el, hogy elfogadj, nem is érdekel, hogy mit gondolsz rólam, egyetlen egy dolgot kérek tőled és mindenkitől, aki szerint én nem létezek, vagy mentális beteg vagyok, vagy mittomén még micsoda...
Amig, fizetek adót, amig tisztelem a törvényeket, amig nem sértek másokat és nem bántok mást, hagyjatok békén.
"Én is érezhetem magam pizzának, attól még nem leszek pizza. Ha pedig amiatt gyötörném magam, hogy nem vagyok pizza (mert sosem lehetek az), akkor a probléma nyilván ott van, hogy az akarok lenni. Az nem megoldás, hogy akkor mostantól kezdve azt mondjuk, hogy "jó, akkor pizza vagyok"."
Az első fontos lépés az lenne a témában, hogy a teljes agybajt nem keverjük össze a nemi diszfóriával. Senki nem képzeli magát pizzának, a transzneműek ugyanúgy embernek tartják magukat mint a többi ember. Teljesen más dolog véletlenszerű tárgyaknak képzelni magad, meg más neműként élni. Azzal hogy összemosod egy teljesen más kategóriájú dologgal, nem leszünk előrébb.
"Az első fontos lépés az lenne a témában, hogy a teljes agybajt nem keverjük össze a nemi diszfóriával. Senki nem képzeli magát pizzának, a transzneműek ugyanúgy embernek tartják magukat mint a többi ember. Teljesen más dolog véletlenszerű tárgyaknak képzelni magad, meg más neműként élni. Azzal hogy összemosod egy teljesen más kategóriájú dologgal, nem leszünk előrébb."
Miért, mi a különbség? Mindkét esetben az ember egyformán olyasvalaminek képzeli magát, ami a valóságban nem.
Oké, a pizza nyilván egy extrém példa, de pl ha valaki kutyának képzelné magát, szerinted mi lenne a megoldás? Törzskönyvezni és chippeltetni, vagy megtalálni a betegsége okát, ami miatt kutyának képzeli magát, és megpróbálni erre megoldást keresni? Ugye, hogy az utóbbi? Akkor viszont miért nem ugyanígy az a cél, hogy megtaláljuk a betegség forrását, ha arról van szó, hogy más neműnek képzeli magát az ember?
Hiszen ugyanarról van szó, hogy amit a biológia egyértelműen és megváltoztathatatlanul eldönt, azt próbálja meg ignorálni vagy megmásítani az ember.
De ettől még ugyanúgy férfi maradnál, csak nőiesre operálva. De ugye a férfi és a nő között nem csak az a különbség, hogy mi van a lába közt. Más a két nem csontozata, más az agya felépítése, stb. És ezek nem változnak meg. Ahogy a génjeidben, belső szerveidben is férfi maradsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!