Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mióta nem divat egy nyilvános...

Mióta nem divat egy nyilvános rendezvényen üvöltöző szellemi fogyatékost kivezetni?

Figyelt kérdés

Könyvvásáron voltam, ahol az emberek csendben, kulturáltan nézelődtek, bele-beleolvastak a könyvekbe.

Erre bejött egy szellemi fogyatékos kamaszlány az anyjával, és hangosan kérdezgette bele a csendbe, hogy ez mi, az mi, melyiket veszed meg nekem, amivel még nem is lett volna baj, annak ellenére sem, hogy mindezeket 52x kérdezte meg egymás után, mint a daráló, hanem egyszer csak megunta, feljebb emelte a hangerőt, és magas hangon visítani kezdett, hogy fizesd kíííí! menjünk máááár!

És ezt teli torokból, mostmár 152x egymás után.

Nyilván mindenki pókerarcot vágott, oda se néztünk, pedig hallottuk, de gondoltuk, hogy anyuka most szépen megfogja a lányt és kiviszi.

De nem így történt. Anyuka a legnagyobb lelki nyugalommal nézelődött tovább. A lány már magas hangon szirénázott, gondosan megnyomva a mondatok végét, és mindent elordítva még végtelenszer, hátha esetleg nem hallottuk: ennyi ideig itt lenníííí! haza akarok menníííí!

Valahogy tetszett neki ez a -ni végződés, ezt jobban lehetett visítani.

Itt már azért többen halkan mondtuk egymásnak, hogy miért nem viszik már ki, ki akarja ezt hallgatni, na meg neki se jó, hiszen jól hallhatóan ő se akar itt lenni.

Vártuk, hogyha anyuka is debil, akkor legalább a biztonsági őr kikíséri őket, de nem így lett. Pókerarccal sétálgatott úgy, hogy egy elvileg csendes rendezvényen teli torokból üvölt egy elmebeteg.

Nem a beteg tehet róla, ezt tudjuk. De régen az ilyet kivitték vagy kikísérték. Mikor változott ez meg?

Többen emiatt hamarabb leléptek, és igazuk is volt. Senki sem ezért jött, hogy ezt hallgassa. Én is siettem, ahogy tudtam, de meg kellett keresnem, amiért mentem, bár már alig tudtam figyelni az üvöltéstől. Egy csendes rendezvényen.

Szóval miért is 100 embernek kell hátrányba kerülnie 1 miatt?

Mikor változott ez meg?

nov. 10. 00:48
1 2 3 4 5 6
 51/59 A kérdező kommentje:

A régebbi időkből pedig konkrétan egy eset volt, amire nagyon emlékszem: egy finom, halk élőzenés, hangulatvilágításos étterembe este, ahová meghitt randira mentek az emberek, szintén bejött egy család (akikkel semmi gond nem lett volna) egy ugyanilyen üvöltöző szellemi fogyatékkal élő beteg gyerekkel.

Ott megállt a zene, mindenki döbbenten nézett maga elé, míg végül jött a tulajdonos, és kikísérte az egész családot.

Ez van sajnos, hogy meg kell érteni, hogy nem mindenhová való mindenki. Ez a lemondás, áldozatvállalás, amiért dupla jutalmat érdemelnek majd odaát, és már ebben az életben is az ilyen gyereket nevelő szülők.

Ez olyan, mint amikor én ébredtem a mélyaltatásból a kórházban egy súlyos műtét után, akkor is magamon kívül üvöltöztem, csak nem tudtam róla, később mesélték. Állótólag nemcsak a szoba, hanem az emelet se aludt sokat tőlem aznap éjjel. De az egy kórház, annak ott a helye (másnap, ahogy kitisztult az agyam, bocsánatot kértem). De biztos vagyok benne, hogy aznap este nem vittek volna el engem se étterembe, se könyvvásárba, hiába tudtam járni. Ez ilyen. Nem voltam akkor odavaló, ahogy ezek a szegény betegek sem.

nov. 10. 20:48
 52/59 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszodat, 50-es!

Szó sincs túltolásról, csak a válaszolók felvetései alapján kicsit elkalandoztam, hogy egyébként mi lenne, ha... szoktam ilyet. A konkrét szitu a kérdésben van.

Álszenteskedésről sincs szó, mert a bentiek már feszengtek, neki az már megalázó volt. A kinti emberek pedig azért ennyire nem foglalkoznak senkivel, mivel utcán vagyunk, senki sem áll meg nézelődni. Illetve azt mindenki tudja, hogy miért van kint, pont ezért, mert így viselkedik, tehát azt sokkal könnyebben megértik, mint azt, hogy miért van bent.

nov. 10. 20:51
 53/59 anonim ***** válasza:
100%
47 vagyok: a kérdésemmel arra akartam a figyelmedet irányítani, hogy a biztonsági őr is ember és ha nem volt sem fizikai veszélyben, akkor csupán a szerencsétlen anyát alázta volna meg azzal, ha kivezetteti. A nőnek nyilván fel sem tűnik, hiszen egész nap ezt hallgatja, ti meg ki voltatok téve neki 20 percig. Ennyi kellemetlenséget be lehet vállalni.
nov. 10. 20:53
 54/59 anonim ***** válasza:
59%
Manapság már elmebetegek is lehetnek államfők, szóval ezek után ez már csekélység.
nov. 10. 23:41
 55/59 anonim ***** válasza:
13%
Ennyi képmutató embert, istenem... Ha ők lettek volna a helyedben, ugyanúgy zavarta volna őket is. Csak nem nekik kellett elviselni a ricsajt, hanem Neked kérdező. Én nem mondom azt, hogy ki kellett volna vezetni őket, vagy hogy az ilyenek soha ki ne dugják az orrukat a lakásból, nem tudom mi lett volna itt a helyes megoldás. Az is igaz lehet, hogy egy - amúgy teljesen egészséges - kisbaba ordítása vagy egy kisgyerek hasonló megnyilvánulása is zavaró lehet ilyen helyzetekben. Ilyenkor a szülőnek kellene csitítania porontyát, de sokan ezt sem teszik meg. A képmutatást most itt csak arra értettem, akik szerint "azt a húsz percet nyugodtan kibírhatnád", mert igenis zavaró ez a magatartás, még ha jelen példában említett szellemi állapota miatt nem is tehet róla. Titeket ugyanúgy zavarna ugyanilyen helyzetben, nem kell ezt másoknak a szemére vetni.
nov. 11. 12:11
 56/59 anonim ***** válasza:
100%
55: senki sem állította, hogy ne zavarná, hogyne lenne zavaró. Én azt mondtam, hogy többet ér az, hogy az anyukát ne alázzák meg még egyszer a fogyatékos gyereke miatt, minthogy az üvöltözést hallgassam.
nov. 11. 17:30
 57/59 anonim ***** válasza:
86%
Én sem tegnap óta koptatom a flasztert, de nem emlékszem rá, hogy szimplán hangoskodó embereket bárhonnan kivezettek volna. Agresszíven hadonászó, másban fizikailag kárt tehető, részegen hőzöngő embert igen, de fogyatékos, autista "sipítozó" embert én nem láttam kivezettetni, csak koncertről, tehát olyan helyről, ahol fizettek azért, hogy a színpadon levő énekest HALLJÁK. Egy ingyenes rendezvényen ugyanúgy ott van a joga ott lenni, ráadásul szabadtéren van, nagy területen, akit zavar, az el tud menni onnan nyugodtan. Akiben van egy icipici emberség, az tudja, hogy mennyire nehéz egy ilyen gyereket nevelni, és hogy nem lehet mindig otthon tartani vagy kényelmesen elmenni minden ilyen programra vagy akár vásárolni nélküle.
nov. 11. 17:44
 58/59 A kérdező kommentje:
Az étteremben is fizetnek, főleg egy halk élőzenés helyen, ahogy írtam.
nov. 11. 20:09
 59/59 anonim ***** válasza:
75%
De az étteremben nem a zenehallgatásért fizetnek, hanem az ételért (illetve ha a zene a program, amiért fizetnek, akkor felár van vagy külön kiemelik)., És étteremből sem láttam elvezetni sikítozó gyereket vagy "renitenskedő" fogyatékost, pedig láttam mindkettőre példát. Nagyon max. a szülő vitte ki, ha épp meg tudta oldani (pl. volt más társaságuk az asztalnál)... de olyat, hogy mondjuk a pincér vagy az őr vitte volna ki, olyat nem. És meg is lenne a véleményem róla, ha kivitette volna (érzéketlen kőszívű viselkedés).
nov. 11. 20:13
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!