Mióta nem divat egy nyilvános rendezvényen üvöltöző szellemi fogyatékost kivezetni?
Könyvvásáron voltam, ahol az emberek csendben, kulturáltan nézelődtek, bele-beleolvastak a könyvekbe.
Erre bejött egy szellemi fogyatékos kamaszlány az anyjával, és hangosan kérdezgette bele a csendbe, hogy ez mi, az mi, melyiket veszed meg nekem, amivel még nem is lett volna baj, annak ellenére sem, hogy mindezeket 52x kérdezte meg egymás után, mint a daráló, hanem egyszer csak megunta, feljebb emelte a hangerőt, és magas hangon visítani kezdett, hogy fizesd kíííí! menjünk máááár!
És ezt teli torokból, mostmár 152x egymás után.
Nyilván mindenki pókerarcot vágott, oda se néztünk, pedig hallottuk, de gondoltuk, hogy anyuka most szépen megfogja a lányt és kiviszi.
De nem így történt. Anyuka a legnagyobb lelki nyugalommal nézelődött tovább. A lány már magas hangon szirénázott, gondosan megnyomva a mondatok végét, és mindent elordítva még végtelenszer, hátha esetleg nem hallottuk: ennyi ideig itt lenníííí! haza akarok menníííí!
Valahogy tetszett neki ez a -ni végződés, ezt jobban lehetett visítani.
Itt már azért többen halkan mondtuk egymásnak, hogy miért nem viszik már ki, ki akarja ezt hallgatni, na meg neki se jó, hiszen jól hallhatóan ő se akar itt lenni.
Vártuk, hogyha anyuka is debil, akkor legalább a biztonsági őr kikíséri őket, de nem így lett. Pókerarccal sétálgatott úgy, hogy egy elvileg csendes rendezvényen teli torokból üvölt egy elmebeteg.
Nem a beteg tehet róla, ezt tudjuk. De régen az ilyet kivitték vagy kikísérték. Mikor változott ez meg?
Többen emiatt hamarabb leléptek, és igazuk is volt. Senki sem ezért jött, hogy ezt hallgassa. Én is siettem, ahogy tudtam, de meg kellett keresnem, amiért mentem, bár már alig tudtam figyelni az üvöltéstől. Egy csendes rendezvényen.
Szóval miért is 100 embernek kell hátrányba kerülnie 1 miatt?
Mikor változott ez meg?
Hetes: nem értem, az miért nem emberséges, hogyha kivitték volna, akkor onnantól nem bent üvöltózik, hanem kint?
Miben károsodik ezáltal? Főleg úgy, hogy világosan elüvöltötte, hogy ő is ezt akarja? Neki bent lenni volt kínzás.
Szerintem te már az elvakultságtól fel se fogod, hogy mit írsz.
Nyolcas: köszönöm.
Tízes: éppen ez történt. Mivel már nem tudtunk érdemben figyelni, a könyvekbe se olvasgattak már bele, a legtöbben csak gyorsan megnézték borító alapján, és vagy kellett, vagy nem. A lényeg az volt sokunknak -nekem is-, hogy gyorsan el innen.
A '90-es évektől kezdve az akkor gyerekek, akik ma már szülők és nekik is gyerekeik vannak, egy teljesen rossz-hibás-negatív neveltetésben részesültek és ezt viszik tovább generációról generációra.
E mellett a társadalomban ma már nem (feltétlen) a mozgássérült-jelenség van túlsúlyban, hanem a pszichés betegségek tömkelege, amikre nincs senki sem normálisan felkészülve: nincsenek szakemberek***-intézmények, akik fogadnák az érintetteket.
***: Azért nincsenek szakemberek, mert azok átmennek inkább magánba, ott nyomatját a témát: kitalálnak valamiféle horribilis árat maguknak, amit nem tud mindenki megfizetni, így tud szelektálni a "vállalkozó szakember:):)", hogy kit fogad/nem fogad, aztán azzal a pácienssel sem feltétlen ér el sikereket, de legalább van a szakembernek pénze:).
A többi érintett meg nem kerül bele az ellátásba, így marad, hogy a társadalom elviseli a nehézségeket.
Megoldás talán az lehetett volna, hogy a társadalom, amikor 2006-2010 idején nagyon ugatta a másinak, hogy: "Mennyééé dóóóógozzni!", Viktor meg 2010-től visította, hogy "Vége a jóléti rendszernek", akkor átgondolthatta volna, hogy azért van itt probléma, amivel foglalkozni kellene és nem feltétlen tövestől megszűntetni az a "Hanyatló Nyugat" általi jóléti rendszert.
Intézményekre lennének szükségük ezen embereknek, megfelelően képzett-, ELHIVATOTT - azaz nem pénzmániás (!) - szakemberekkel.
Jaj, már tudom ki a kérdező! Ő a helyi gyerekgyűlölő troll. Néha kamu kommenteket ír, néha kamukérdéseket tesz ki és a célja, hogy felháborítsa az embereket, összeugrassza a kommentszekciót.
A sztori kamu.
Tizenötös: te már csak tudod, hogy én hol voltam tegnap.
S ezt még teljes bizonyossággal állítod is... egy anonim fórumon?
Gondold ezt át még egyszer, mielőtt nevetségessé teszed magad.
És továbbra sem értem, hogy mitől gyerekgyűlölet az, ha egy gyerek (most teljesen mindegy, hogy beteg vagy egészséges) nem bent, emberek közt üvöltözik, hanem kint?
Azt mondd meg nekem, hogy miben károsodik ezáltal?
Az említett tegnapi fogyi lánynak még jó is lett volna, hiszen ő se akart bent lenni.
De vegyünk egy egészséges kisgyereket. Ő mondjuk bent akar üvöltözni. Akkor engedjünk a kétévesnek, hogy az legyen, amit ő akar? Zavarjunk, sőt kergessünk ki a világból 100 embert, hogy a pici gyermekünk kedvére szórakozhasson?
A nevelés fogalma mond neked valamit? Vagy definiáljam?
Remélem, hogy te is csak egy gyerek vagy, és nem szülő, mert akkor a te gyerekeid is neveletlenül kezdik az életüket, s ez azért sem jó nekik, mert azért egy neveletlen, ámde egészségessel szemben azért a társadalom nem annyira megértő, s amit te nem neveltél meg rajta, azt adott környezetben megnevelik mások, s az nem mindig jó.
17
"A nevelés fogalma mond neked valamit? Vagy definiáljam?"
Te hol élsz? Álomvilágban? A nevelést a mai 25+os korosztály tapasztalta csak. A fiaralabbakat nem szokás nevelni.
A "gentle parenting" a menő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!