Van aki hasonlóan gondolkozik?
Szerintem nem érnek annyit az apró élvezetek, hogy utána ne legyen semmim. Megvetem azokat, akik önuralmat nem gyakorolva mindenüket elköltik. Olyan emberekről van szó, akik nem legalább bruttó 1 milliót keresnek, hanem max bruttó 700 ezer (nettó 465 ft) a havi fizetésük mégis úgy akarnak élni mint egy király. Sőt van aki kevesebbet keres és ők is ész nélkül szórják a pénzt, mintha nem lenne holnap. Utána meg megy a siránkozás, hogy nincsen megtakarításuk... de azért a legújabb iphone-ra felveszik az áruhitelt, 500 ezer forintos utazást simán kifizetnek (erre azért gyüjtenek), meg minden hónapban vesznek valami kacatot, meg az élelmiszerket se válogatják meg, étterneznek...De mondjuk már egy autószerelőre már nem futja, vagy ha ki kéne fizetni egy ablakcserét, mert a régi elnyűtt szintén nincsen 200 ezrük arra hogy rendeljenek új ablakot és kifizessenek egy kőművest....Miért jó ez? Miért jó az, hogy minden hónap végére lenullázzátok a számlátokat? Miért jó az,ha hirtelen ki kell fizetned valami halaszthatatlant, akkor nem tudsz a zsebedbe nyúlni, mert nincs elég félretett pénzed. Miért jó az ha hónapról hónapra élsz és nincsenek ambícióid? Jó van akinek van és az a felfogása, hogy addig egy kényelmes életet biztosít magának, mert így jobban tud koncentrálni a dolgaira és ha bejönnek a számításai, akkor a többszöröse megtérül, mint amennyit előtte elköltött, de az ritka mint a fehér holló. A legtöbb ember cél nélkül költ, hogy kompenzálja a csóróságát, azon az elven:"éljünk és ne gyüjtögessünk". Miért? Aki gyüjtöget az nem él? Én azon az elven vagyok, hogy :"no pain no gain". Igenis meg kell szenvedni a jó dolgokért, igenis küzdeni kell és nem szabad hagyni hogy kiszolgáltatottá tegyem magam az anyagi javaknak, vagy a pillanatnyi élvezeteknek. Ettől függetlenül én is elcsábulok, de tudom hogy azért néha nekem is szükségem van rá, nem megszokásból. Ezért van az, hogy már hétszámjegy van a bankszámlámon, ezért van az, hogyha elmegyek a skandináviába sarki fényt nézni nem sínyli meg a pénztárcám, ezért van az, hogy vehetek magamnak drágább biciklit vagy egy jobb fényképezőgépet vagy ezért van az, hogy lesz önrészem egy ingatlan megvásárlásához... És szerintem pont ezekért a minőségi célokért nem szabad ész nélkül pénzt költeni.
Nos mi a bajom? Hogy rohadtul egyedül vagyok ezzel. Mert nincs egy cimbim aki hasonlóan ambíciózus és mivel én is ember vagyok kell a társaság rohadt idegesítő hogy mások képtelenek megtenni pár lépést azért, hogy jobb életük legyen. Emiatt simán össze tudnék veszni másokkal, egyszerűen megvetem azokat, akik nem képesek áldozatot hozni, azért hogy ne maradjanak áldozatok
Nem olvastam végig minden hozzászólást, csak bele-beleolvastam.
Megértem az álláspontod. Ez a klasszikus hangya és tücsök meséje problematika, meg hogy nem mindenki ugyanúgy értelmezte azt.
A magyar társadalomban alapvetően kimondottan rossz az általános pénzügyi tudatosság és a hozzá kapcsolódó műveltség is. A legtöbb ember irtó rosszul szocializálódott a családjában és rossz pénzügyi szokásokat visz tovább a saját életében. Sokan kompenzálni próbálják a gyerekkori nélkülözést azzal, hogy akkor is megmutatják, hogy ők nagy lábon élhetnek, ha valójában ez nem így van. Sokan az elkényeztetésüket viszik tovább, csak finanszírozni nem képesek azt.
A cégek marketingje és a fogyasztói társadalom is ráerősítenek, hogy az emberek minden problémájukat vásárlással, fogyasztással próbálják megoldani, sőt rosszul érezzék magukat, ha nem vesznek valamit.
Viszont ezek miatt neked szenvedni nincs értelme. Azzal csak a saját életed keseríted meg. Tanulj meg nem foglalkozni másokkal és az ő véleményükkel.
Nem véletlenül mondta Seneca, hogy a szüleinket nem választhatjuk meg, de azt igen, hogy kinek a gyerekei akarunk lenni. Keress olyan könyveket, szakirodalmat, társaságot, akikkel kellően hasonlít az érdeklődésetek, értékrendetek.
Van egy csomó féle pénzügyi tudatossággal foglalkozó blog, weboldal, FB csoport, YouTube csatorna, miegymás. Esélyes, hogy akik FIRE, vagy más pénzügyileg tudatos gondolkodást folytatnak, azokkal több ponton fog találkozni az érdeklődésetek.
Volt egy életkorra vonatkozó utalásod is. Sajnos esélyes, hogy a fiatalabb generációkban kevésbé jellemző az a gondolkodás, amit te vallasz, mint az idősebbek körében. Általában a te korosztályod gondtalanabb, felelőtlenebb, pénzügyileg kevésbé tudatos. Az ilyen dolgok többnyire később kezdik el érdekelni az embereket. Kell hozzá egyfajta érettség és élettapasztalat, ami csak az életévekkel együtt jön meg.
De azért ne add fel a keresést. Van rá remény, hogy a saját korosztályodban is találhatsz hasonló gondolkodású embereket. Csak vedd tudomásul, hogy nehezebb lesz.
Nem értem, téged miért fusztrál ez ennyire, mondom ezt úgy, hogy hasonlóan élünk mint te, nekünk is alap, hogy először minden hó elején félrerakunk X öszeget és a maradékból élünk, nálunk nincs olyan, hogy nem takarítunk meg és nem költünk hülyeségekre folyamatosan, spórolunk, nagyobb/minőségibb dolgokra. És igen, én is látom, hogy más meg elveri a pénzt hülyeségekre, aztán panaszkodik, de engem ez soaem fusztrált így, mint téged. Az ő dolguk.
A batátaink között is van ilyen, nem beszélünk pénzről és kész, nem téma ez, ki mire költ. Tudjuk, hülyeségnek tartjuk, de nem érdekel annyira, hogy ezen idegesítsem magam es ne tudjak más témában beszélgetni velük.
#43 de miért ilyen tabu téma a pénz???
Igenis frusztrál mert nem akarok olyan embereket a barátaimnak tudni, akik egy helyben toporognak, mer amit megkeresnek azt egyből el is költik. És többnyire ilEn emberekkel találkozom.
Nincs pénz egy bécsi kiállításra, de napi 1000 Ft egy nasira simán, nincs pénz egy rendes mobilra, mert fontosabb a napi gyorskaja, az iphonra azért felveszi a hitelt... egyszerűen ilyen emberekre nem lehet számítani, nem lehet velük tervezni, mert ők "élvezni akarják az életet" és nem akarnak "szűkölködni". Holott itt a szűkölködés annyiról szólna, hogy tervezz előre, de legyél spontán, hiszen kedvező lehetőségek bármikor jöhetnek. Pl. tegnap tudtam mit akarok vásárolni, de amikor megláttam fél áron egy kiló marhacombot, akkor nem haboztam, a marhát felszeleteltem, részekre osztottam, lefagyasztottam. Azaz spontaneitás és előregondolkodás nálam kéz a kézben jár és még élvezni is tudom az életet. Tudom hogy az kövi negyedévben meg szeretnék, sporolni 1 millió forintot akkor egy akasztófán végigvezetem a bejövő és kimenő összegeket. Ha kell leltározok, hogy megnézzem mikre van és nincsen szükségem. Persze tegnap láttam elképesztően jó áron egy fényképezőgépet, 240-ért és már több mint egy éve vágytam egy ilyenre. Mit csináltam? Spontan voltam és megvettem, de nem éreztem meg, mert bőven van annyi pénzem, hogy ne legyen baj belőle. De ezek után előrelátóság ugyanúgy megvan és csak annak a kísértésnek engedek, amire tudom, hogy "szükségem" ven, de inkább igényem, az jobb kifejezés. Amim van azt beosztom, nekem azt tanítitták, hogy nincs az a pénz, amit ne lehetne beosztani.Meg főzök magamra, ezért nekem a kaja havonta nem több 50 ezernél. És az a legdurvább, hogy mindez amit én csinálok egyáltalán nem nehéz, csak nemet kell mondani a reklámoknak, nemet kell mondani túlzott jólétre a JÓLLÉT érdekében. És nem, nem vagyok puritán, sminkelem magam, minőségi kajákat eszem, szeretem a drága bringákat...de pont ezekért minőségi célokért nem csórósítom el magamat.
És mi a bajom? El vagyok keseredve, hogy az embereknek fontosabb az, hogy naponta tolják magukba a szemetet. És inkább egyszer élünk elven élik fel mindenüket. Ez nekem nem tetszik.
Nem tabutéma a pénz, de minek beszélgessünk olyan dolgokról, amikben nem értünk egyet olyan helyett, amiben igen?
Ez kb. olyan, minthogy több barátnőm máshogy neveli a gyerekét, mint én, amivel nem értek egyet, de most minek menjek bele? Az ő dolguk, ő gyerekük.
Nem lehet úgy élni, hogy azzal foglalkozunk folyton, ki mit csinál az életével és azon idegesítjük magunkaz, ki mit miért csinál máshogy.
Akkor barátkozzál spórolós Facebook-csoportokban.
De pszichológusra is gyűjts, ha neked ilyen fokú fusztrációt okoz mások életmódja, mert ez ndm normális, hogy így kiakadsz és forogsz rajta.
Mégsincs egy barátod se ezek miatt az elvárásaid miatt. Nem gondolod, hogy nem kéne ennyire görcsösen ragaszkodni az elveidhez? Mi a fontosabb számodra, az, hogy legyenek barátaid, mégha nem is 100%-ban az elvárásaidnak felelnek meg, vagy ragaszkodsz 100%-ban az elvárásaidhoz, mint most is és nincsenek barátaid.
Egyébként pedig te se vagy mentálisan stabil, csak szólok.
"De pszichológusra is gyűjts, ha neked ilyen fokú fusztrációt okoz mások életmódja, mert ez ndm normális, hogy így kiakadsz és forogsz rajta."
Nem okoz akkora frusztrációt, kárt tegyek magamban, a környezetemben vagy veszélyes legyek másokra. Szimplán megvetek másokat és ez bizony teher számomra. És itt nem a spóroláson van a hangsúly. Hanem a morális összhang hiányzik és nekem ez így nem megy. Egyszerűen elkezd idegesíteni és kész. Amúgy a pszichológus nem több egy gyóntatópapnál. Akkor már inkabb kirándulok és fotózok.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!