Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Melyik a legszerencsésebb...

Melyik a legszerencsésebb generáció?

Figyelt kérdés

Szerintem ez egyértelműen a Baby boomer (illetve még kicsit az X), de leginkább az 1950-1970 között születettek. Hogy miért?

1. Néhány elhanyagolható kivétellel, de nem volt semmilyen komoly maihoz hasonlító háború, járvány, gazdasági válság, nem kellett fénykorukban aggódniuk semmi miatt, ami miatt a szüleiknek és a gyerekeiknek már igenis kellett.

2. Szocializmusban nőttek fel, ahol dolgozni nem kellett, csak "dolgozgatni" azaz úgy tenni, mintha dolgoznának, és emellett megvolt mindenük, például 100 ft-ért (kvázi ingyen) odadobott nekik az állam egy házat, balatoni nyaralót, ami most milliókat ér és a nyugdíj mellett kiegészítik a jövedelmüket abból, hogy kiadják a güriző fiataloknak, akiknek viszont a fizetésük kb 40%-ka legalább elmegy albérletre. (átlag 200-400 közötti fizetés mellett)

3. Amikor ők éltek, akkor még gyártottak minőséget. Az akkori autók, háztartási cikkek, de még élelmiszerek is. Nem ismerték a tervezett elavulás fogalmát, mindent örök élet + 1 darabra gyártottak, ha valami el is romlott, szó szerint fillérekből lehetett javítani és azoknak a tárgyaknak lelkük is volt. Egy akkori Mercedes "Mercedes" is volt, a maiak meg rozsdásodnak mindenhol ha nincs külön kezelve és még izzócseréhez is viccen kívül egy vagyonért kell szervizbe kell vinni, mert ha valaki ki is tudja cserélni az izzót benne, a hibakódot is ki kell ütni gyári szoftverrel, ami ma már csak a márkaszervizekben van (vagy komolyabb autószerelőnél még esetleg)

4. Akkoriban (1980-ban) 2000-4000 Ft között alakult az átlag kereset. A kenyér ára kemény 4,6 Forintra emelkedett.. Na, ebből aki "csak" 2000-et keresett az 434 db-ot tudott volna venni, aki meg 4000-et, az 870-et majdnem. Ma mennyibe kerül a kenyér? 900-1200 Ft. 200-400 ezer ft-os nettó átlagfizetésből 166-333-ot tudnánk benni. Tehát aki 400 ezret keres sem tud annyi kenyeret venni (max akkor, ha 900 Ft-os áron számoljuk, ami ma már kifejezetten olcsónak számít kg árnak) mint aki akkor 2000 ft-al "csóró"-nak számított. A többi termék áráról nem is beszélve. Autót újonnan vehettél néhány ezerből, ma meg már 10 millió Ft alatt majdnemhogy kihajtanak a szalonokból, hogy mit keresel te ott csóró, ne szennyezd itt a levegőt. Esetleg lehet venni 5-6 millió Ft-ért új Daciat, ami semmi élményt nem ad, de legalább downsizingolt fos motorja van és kopogós szar műanyag az egész.

5. A rendszerváltás hajnalán könnyebb volt meggazdagodni is. Rengeteg vállalkozót ismerek, akik abban a korban fektették le a mai milliárdjaik alapköveit.. KGST-n árulták a hamisított adidas cuccokat... vettek játékgépeket és azokkal "sefteltek" (mai szemmel mondva, akkor az bizony üzlet volt). Ma már nincs ilyen. Mi maradt? A kőkemény munka, és fizess sokat az alap megélhetésért. Az, hogy valaki időnként meggazdagszik a mai korra jellemző kriptóból az inkább a kivétel, a rendszerváltás hajnalán azonban valóban jó lehetőségek voltak komoly pénzeket csinálni és csak azok nem gazdagodtak meg, akik nem használták ki, azonban ma már nem nagyon van mit ily módon "kihasználni", mert mindenhol brutális verseny van.

6. Arra amire a fiatalabb generációk nyáladzanak, azt is számítógépes játékokon keresztül (mint pl a GTA Vice City) ők azt konkrétan élték. A legszebb évtizedben, a 80-as években, akkor voltak fiatalok, amikor azok az isteni zenék mentek. Out of touch, Owner of a lonely Heart, Kool and the Gang.. meg minden finomság. Ma meg már mi megy a rádióban? Csak a fos.., halott pénz, wellhello, rúzsa magdi meg ezek a szarok... és az hullámzik, mert még ismétlik is a fost!

7. Az a párt van már 14. éve hatalmon, ami populizmusokkal nekik kedvez (nem kedvez az igazából senkinek, a fiataloknak pláne nem, de ha valakiknek lehet mondani azt, hogy "kedvez" akkor az ők, mert ők adják ki a szavazóbázisuk jelentős részét, feléjük kommunikálnak.) Élik a politikát is, élvezik, hogy az "övékből való" van hatalmon és nyugdíjemelés van, meg minden szar ami nekik kedvez.

8. A szüleik eléjük tettek mindent. Harcoltak a háborúban. Házat építettek nekik, kidolgozták a belüket, a gyerekeik, akiknek meg nem raktak a szüleik, sem az állam alájuk mindent meg kidolgozzák a belüket úgyszintén, hogy a nyugdíjukat fizessék és gondozzák őket.

Irigy vagyok?

Igen, rohadtul is. Nekik akkor is mindenben sokkal jobb volt. Ha valamelyiket panaszkodni hallom, hogy neki nehéz, vagy rossz volt bármi is, pofán tudnám verni.

PS: Tudom, hogy senki sem dönthet arról, hogy mikor születik meg, és van sok baby boomer ismerősöm akikkel jóban vagyok, beleértve a szüleim is, de az ki tud borítani, ha valaki abból a generációból panaszkodik, mert komolyan, mégis mire? Sem a szüleiknek, sem a gyerekeiknek nem volt soha olyan jó életük, és úgy néz ki már nem is lesz a jövőben sem (nem úgy néz ki ugyanis, mintha olyan tendencia lenne, hogy jobb lesz itt élni.. nagyon nem..) mint nekik.

Peace

2023. jún. 4. 23:48
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:
93%

Hát aki azt mondja, hogy a szülők, tanárok jól tették, hogy megverték a gyerekeket... ott elég komoly sérülések vannak, amit el kellett fojtani :D Ma már legalább cikinek számít, hogy a szülő gyereket ver, a tanárt kirúgják miatta, a gyerek meg járhat pszichológushoz, hogy túl tudjon lépni. Ez jobb a mai világban. Aki nem így gondolja, az egy traumatizált, frusztrált idióta.

Önbizalomhiány is amúgy kevesebb lehetett régen. Ma már egy tök átlagos lány felmegy Instagramra és csúnyának, kövérnek látja magát visszafordíthatatlanul. Látja, hogy a volt osztálytársai 25 évesen ingatlant vettek (szülői segítséggel), házasodnak, születik az első babájuk, saját vállalkozásuk van, ő meg úgy érzi, le van maradva, mert szingli, most végzett az egyetemmel, nem tud még saját albit fenntartani...

2023. jún. 5. 10:23
 32/43 anonim ***** válasza:
47%
Ebben az országban nincsen szerencsés generáció, mert mindenkivel kiszúrnak, ahogy csak lehet.
2023. jún. 5. 11:29
 33/43 anonim ***** válasza:
8%

Az előre érdemes legszögezni, hogy minden valaha létezett generáció életében (általánosságban, nem egyéni szintre lebontva) voltak és lesznek könnyebbségek és nehézségek. A körülményeink változnak, ez már csak ilyen.

A szüleimmel, a nagyszüleimmel és a dédszüleimmel is többször beszélgettem már a témában, és szerintük az én generációmnak van a legjobb dolga. Ennek okát többnyire ugyanabban látták: a lehetőségek minőségében és mennyiségében. Több és többféle lehetőség van a tanulásra és a munkára, de még az olyan dolgokra is, mint például az ismerkedés vagy a szórakozás. Kinyílt a világ, az ember ma már könnyen léphet kapcsolatba olyan emberekkel, helyekkel és kultúrába, ami régen legfeljebb az uralkodó rétegnek volt elérhető lehetősége.

Tavaly költöztem ki külföldre, a zsebemben három folyékony nyelvtudással egy diplomával és egy jó munkahelyre; tisztában vagyok vele, hogy a korosztályomon belül is a szerencsésebbekhez tartozom, de például ugyanezt a nagyszüleim életében elérni sokkal nehezebb lett volna.

Az emberek nem nagyon változnak, csak a körülményeik. Ma is készülnek jó zenék, akárcsak régen és ugyanígy, régen is készültek vacak zenét (csak ugye azok nem maradtak fent), ahogyan most is. Ez csak egy példa, de szerintem egyértelmű, hogy mire szeretnék utalni vele.

Ne érts félre, jelenleg is vannak rossz tendenciák, olyanok, amik elsősorban a fiatalokat érintik, illetve olyanok, amik globálisak (környezetszennyezés, a technika túlságosan nagy térnyerése). Ezek ellen nyilván érdemben fel kell lépni, amihez pedig egy generáció nem lesz elég.

24/N

2023. jún. 5. 12:00
 34/43 anonim ***** válasza:
100%

De az biztos, hogy jobb, hogy ennyi lehetőségünk van? Szerintem régen jobb volt, hogy nem kellett ezen gondolkodni, meg volt mondva, hogy mit csinálj, aztán csináltad. Most meg azt se tudjuk, milyen irányba menjünk. A bőség zavara. Illetve pl nagymamám mondjuk nem baby boomer hanem veterán, de ugye ott az volt, hogy házasodj meg minél előbb, szülj pár gyereket és teljesítetted is az életcélodat. Na neki egy alkoholista volt a férje aki verte papuccsal őt meg a gyerekeket, ez borzasztóan rossz, én ezt nem hagynám, de ő még így is szeretettel emlékszik vissza az elhunyt férjére, neki ez nem para, hanem teljesen rendben van. Most az jó, hogy elválhatsz, senkit nem fog érdekelni, de pont azért akarsz elválni, mert fel tudod mérni, hogy nem oké egy alkoholistával együtt élni. Elválsz, majd évekig keresgélsz új párt, amibe beleölöd az energiádat. Ma már azzal sem tudsz együtt lenni, akivel elmúlt a szerelem, mert tudod, hogy csak letöltöd a Tindert és lesz egy csomó matched, oké, normálisat nem könnyű találni, de nem lehetetlen.

Tehát a felfogás is más volt, szerintem emiatt boldogabbak voltak, csak mélyen elnyomták az érzéseiket, de sosem hozták felszínre. Ha sosem kerül felszínre, akkor nem vagy traumatizálva tulajdonképpen. Vagyis de, csak a lényeg, hogy nem érzed.

2023. jún. 5. 12:09
 35/43 anonim ***** válasza:
47%

Fel is kötném magamat egy olyan világban, ahol a saját életem felől se dönthetnék. Azt elismerem, hogy vannak, akiknek nehéz egy ilyen világban tájékozódni, de ez még mindig jobb, mintha másokat fosztanának meg új lehetőségtől. Szerintem nagyon emberfüggő, hogy a kettő közül kinek mi fekszik jobban.

Az biztos, hogy sajnos sokaknál az a hozzáállás, hogy javítás helyett cserélnek (legyen szó egy telefonról, vagy egy párkapcsolatról). Ugyan csak három éve vagyok együtt a párommal, de jelenleg egymással tervezünk hosszútávra is. Alapvetően ha problémáink lesznek, akkor először jön a problémamegoldás, de ha nem sikerült, vagy túl lép egy határt (bármilyen típusú agresszió), akkor nincs értelme egy percet is tovább ölni a dologba.

Az utolsó mondatodban érzem a legfontosabb dolgot: ha valamivel sose rendelkeztél, az nem is fog hiányozni. Ha csak a ketrecen belüli világot ismered, sose fogsz a szabadságodért harcolni (jó, ez nyilván egy túlzó példa volt).

24/N (#33)

2023. jún. 5. 12:19
 36/43 A kérdező kommentje:

A 25.-ös szánalmas válaszából lehet làtni, hogy milyen jó dolga is volt az ő generációjának. Szerinte gyalog meg biciklivek járni A-B-be annyira nagy dolog :D

Ember, ha nem tűnt volna fel, a mai fiatalok javarészt gyalog és biciklivel közlekednek, esetleg még tömegközlekedés.. és nem menőznek vele, hogy "ez hűdemekkora istenkirálycsászár dolog" mint te, hanem tök természetes...

2023. jún. 5. 18:45
 37/43 anonim ***** válasza:
69%
#36 Száz-kétszáz ezerből veszel egy kocsit. Ja, de neked tízmilliótól kezdődő új autó kell...
2023. jún. 5. 19:30
 38/43 anonim ***** válasza:
69%

Ennyi életképtelen lúzert...

Jobb, ha tudjátok: a hozzátok hasonlóak mindig boldogtalanok voltak, a "régi szép időkben" is. Mert ahelyett, hogy becsülték volna, ami megadatott, plusz megtették volna, amit meg tudnak, amire pedig nincs ráhatásuk, az elfogadták volna...

...örökké csak a kesergést nyomatták. Pont, mint a kérdező.

2023. jún. 5. 19:32
 39/43 anonim ***** válasza:
100%
Ja amúgy ezek az 50-60 évesek panaszkodnak a legtöbbet a melóban
2023. jún. 6. 07:28
 40/43 A kérdező kommentje:

37-es: 100-200 ezerből pont olyan kocsit veszel, amit utána másfél millió ft-ért kell lakatolnod, meg generáloztatnod, hogy bevállalhass vele egy 200 km-es utat... ennyit ér a válaszod (segítek: semmit!)

38-as: Becsülném, ha lenne mit becsülni, pl megadatna az, ami a 30-40 évvel idősebbeknek megadatott. Mellesleg én nem kesergek, tényeket állapítottam meg. Tény, hogy szarabb azoknak, akik ma fiatalok, mint azok, akik 40 évvel ezelőtt voltak azok. Ezen mit nem lehet megérteni?

39. Na pont ezeket tudnám pofánvágni, az ingyen lakásukkal, meg azzal, hogy volt egy olyan fiatalkoruk, amit vissza lehet sírni. A mai fiataloknak, ha később lesz jó, nem lesz mit visszasírniuk!

2023. jún. 9. 20:38
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!