Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Melyik a legszerencsésebb...

Melyik a legszerencsésebb generáció?

Figyelt kérdés

Szerintem ez egyértelműen a Baby boomer (illetve még kicsit az X), de leginkább az 1950-1970 között születettek. Hogy miért?

1. Néhány elhanyagolható kivétellel, de nem volt semmilyen komoly maihoz hasonlító háború, járvány, gazdasági válság, nem kellett fénykorukban aggódniuk semmi miatt, ami miatt a szüleiknek és a gyerekeiknek már igenis kellett.

2. Szocializmusban nőttek fel, ahol dolgozni nem kellett, csak "dolgozgatni" azaz úgy tenni, mintha dolgoznának, és emellett megvolt mindenük, például 100 ft-ért (kvázi ingyen) odadobott nekik az állam egy házat, balatoni nyaralót, ami most milliókat ér és a nyugdíj mellett kiegészítik a jövedelmüket abból, hogy kiadják a güriző fiataloknak, akiknek viszont a fizetésük kb 40%-ka legalább elmegy albérletre. (átlag 200-400 közötti fizetés mellett)

3. Amikor ők éltek, akkor még gyártottak minőséget. Az akkori autók, háztartási cikkek, de még élelmiszerek is. Nem ismerték a tervezett elavulás fogalmát, mindent örök élet + 1 darabra gyártottak, ha valami el is romlott, szó szerint fillérekből lehetett javítani és azoknak a tárgyaknak lelkük is volt. Egy akkori Mercedes "Mercedes" is volt, a maiak meg rozsdásodnak mindenhol ha nincs külön kezelve és még izzócseréhez is viccen kívül egy vagyonért kell szervizbe kell vinni, mert ha valaki ki is tudja cserélni az izzót benne, a hibakódot is ki kell ütni gyári szoftverrel, ami ma már csak a márkaszervizekben van (vagy komolyabb autószerelőnél még esetleg)

4. Akkoriban (1980-ban) 2000-4000 Ft között alakult az átlag kereset. A kenyér ára kemény 4,6 Forintra emelkedett.. Na, ebből aki "csak" 2000-et keresett az 434 db-ot tudott volna venni, aki meg 4000-et, az 870-et majdnem. Ma mennyibe kerül a kenyér? 900-1200 Ft. 200-400 ezer ft-os nettó átlagfizetésből 166-333-ot tudnánk benni. Tehát aki 400 ezret keres sem tud annyi kenyeret venni (max akkor, ha 900 Ft-os áron számoljuk, ami ma már kifejezetten olcsónak számít kg árnak) mint aki akkor 2000 ft-al "csóró"-nak számított. A többi termék áráról nem is beszélve. Autót újonnan vehettél néhány ezerből, ma meg már 10 millió Ft alatt majdnemhogy kihajtanak a szalonokból, hogy mit keresel te ott csóró, ne szennyezd itt a levegőt. Esetleg lehet venni 5-6 millió Ft-ért új Daciat, ami semmi élményt nem ad, de legalább downsizingolt fos motorja van és kopogós szar műanyag az egész.

5. A rendszerváltás hajnalán könnyebb volt meggazdagodni is. Rengeteg vállalkozót ismerek, akik abban a korban fektették le a mai milliárdjaik alapköveit.. KGST-n árulták a hamisított adidas cuccokat... vettek játékgépeket és azokkal "sefteltek" (mai szemmel mondva, akkor az bizony üzlet volt). Ma már nincs ilyen. Mi maradt? A kőkemény munka, és fizess sokat az alap megélhetésért. Az, hogy valaki időnként meggazdagszik a mai korra jellemző kriptóból az inkább a kivétel, a rendszerváltás hajnalán azonban valóban jó lehetőségek voltak komoly pénzeket csinálni és csak azok nem gazdagodtak meg, akik nem használták ki, azonban ma már nem nagyon van mit ily módon "kihasználni", mert mindenhol brutális verseny van.

6. Arra amire a fiatalabb generációk nyáladzanak, azt is számítógépes játékokon keresztül (mint pl a GTA Vice City) ők azt konkrétan élték. A legszebb évtizedben, a 80-as években, akkor voltak fiatalok, amikor azok az isteni zenék mentek. Out of touch, Owner of a lonely Heart, Kool and the Gang.. meg minden finomság. Ma meg már mi megy a rádióban? Csak a fos.., halott pénz, wellhello, rúzsa magdi meg ezek a szarok... és az hullámzik, mert még ismétlik is a fost!

7. Az a párt van már 14. éve hatalmon, ami populizmusokkal nekik kedvez (nem kedvez az igazából senkinek, a fiataloknak pláne nem, de ha valakiknek lehet mondani azt, hogy "kedvez" akkor az ők, mert ők adják ki a szavazóbázisuk jelentős részét, feléjük kommunikálnak.) Élik a politikát is, élvezik, hogy az "övékből való" van hatalmon és nyugdíjemelés van, meg minden szar ami nekik kedvez.

8. A szüleik eléjük tettek mindent. Harcoltak a háborúban. Házat építettek nekik, kidolgozták a belüket, a gyerekeik, akiknek meg nem raktak a szüleik, sem az állam alájuk mindent meg kidolgozzák a belüket úgyszintén, hogy a nyugdíjukat fizessék és gondozzák őket.

Irigy vagyok?

Igen, rohadtul is. Nekik akkor is mindenben sokkal jobb volt. Ha valamelyiket panaszkodni hallom, hogy neki nehéz, vagy rossz volt bármi is, pofán tudnám verni.

PS: Tudom, hogy senki sem dönthet arról, hogy mikor születik meg, és van sok baby boomer ismerősöm akikkel jóban vagyok, beleértve a szüleim is, de az ki tud borítani, ha valaki abból a generációból panaszkodik, mert komolyan, mégis mire? Sem a szüleiknek, sem a gyerekeiknek nem volt soha olyan jó életük, és úgy néz ki már nem is lesz a jövőben sem (nem úgy néz ki ugyanis, mintha olyan tendencia lenne, hogy jobb lesz itt élni.. nagyon nem..) mint nekik.

Peace

2023. jún. 4. 23:48
1 2 3 4 5
 21/43 A kérdező kommentje:

Látjátok emberek, ez van akkor, amikor valakit közel engednek az internethez, pedig fingja nincs semmiről.

17-es:

1. Sorold már fel mégis mik voltak azok a nagy "válságok meg háborúk" amelyeket el akart tussolni az a nagy rendszer? Hidegháború volt Amerika meg Oroszország között, Vietnámi háború volt még, az is az amcsikat érintette, 73-ban olajválság volt, pár fillérrel emelkedhettek az árak, még mindig rohadt jól éltek az emberek. Nem volt nálunk akkor válság meg háború lószar sem. Most van, és most nem tudják kezelni, de mégis ezt hitetik el a néppel.

2. Nem azt mondtam, hogy mindnek volt balatoni nyaralója, azt mondtam, hogy jórészük kapott "csak úgy", de ha nem kapott, akkor is meg tudta keresni a rávalót, nem úgy mint ma, hogy még hitellel sem megy, mert sokaknak még hitelt sem adnak!

3. Tudsz olvasni? Idézd már be azt az egy mondatot ahol azt írtam, hogy a KGST-n minőségi cuccokat árultak! Két külön pontban említettem őket, ennyire szétállnak a szemeid? Ha meglátsz egy Földgömböt és egyik szemeddel Kínát látod, másikkal Amerikát, akkor azt mondod, hogy hülye aki csinálta a Földgömböt, mert Európába tette Kínát meg Amerikát is? Kb ilyen minőségű volt ez a mondatod... Azt mondtam, hogy gyártottak minőséget (a 3-as pontban) és azt, hogy könnyű volt meggazdagodni, lásd, ahogy meggazdagodtak a KGST-ből sokan (az 5-ös pontban) a kettőnek semmi köze egymáshoz, én ilyet nem mondtam és ne adj ilyet a számba, ezt te hallucináltad be!

4. Voltak akiknek várniuk kellett a Trabantra, a többségnek valahogy mégis jutott más autóból hamar autó. És amúgy most mi van? Rendelsz egy Kia Sorentót 23 millióért és szintén nem kapod meg, mint anno a Trabantot, akkor most jobb szerinted? Nem, akkor meg? Kéthavi fizuból meg lehet, hogy veszel valamit ami épp tud gurulni, csak utána rá kell költened a tripláját, hogy ne csak a következő szervizig tudd gurítani... rohadt nagy deal.

5. Azért hagyjuk már, hogy a leggátlástalanabbak gazdagodtak meg. (Azok max méginkább). Annyi sztorit lehet hallani, hogy átmentek Romániába néhány bőrdzsekiért, itthon a KGST-n meg eladták annyi pénzért, amennyi 2-3 évnyit munkával kerestek volna meg. Ezer ilyen sztori van, szinte bárki tud ilyeneket mondani legalább ismerősi körből aki elmúlt 50 éves! Ezek szerint akkor a bőrdzseki kereskedés is gátlástalan gazemberség szerinted... "Mindenki más rohamtempóban szegényedett", lol, amikor munkát találni baromi könnyű volt? Még önéletrajzot sem kellett írni, elég volt a portással beszélni, hogy "itt vagyok, állást keresek." Szerinted miért hajtogatja ma annyi nyugger ma is (amikor már szinte csak online lehet jelentkezni mindenhova) hogy beszélni kell a portással, meg hogy megmásznánk a ranglétrát meg ilyen elavult baromságokat?

6. Értsd már jól azt amit leír az ember... A 90-es, 2000-es években felnőtt gyerekek a játék HANGULATA miatt vannak oda. Nem azt nézik youtuben, hogy Tommy Vercetti hogyan ölt meg embereket, hanem a zenéket hallgatják a játékból. Ki a franc beszél itt börtön meg kórházba kerülésről (csak te). Ez is hülyeség, hogy 30 után szarnak gondolunk minden zenét. Nem. Akkor nem gondolták annak a zenét, MERT NEM VOLT SZAR. Ma annak gondoljuk, mert néhány kivétellel az! Ha van is jó zene, akkor is valami régebbi zenének az újra feldolgozása... (ami rendre megint csak szar szokott lenni általában, tehát még abból is kevés van!). A mai idősek benyomják a 60-as, 70-es, 80-as évek slágerjeit. A jövő idősei nem hiszem, hogy be fogják nyomni a pitbullt meg a wellhellot.. max a prolik, akik most is élvezik.

7. Ki sírta itt vissza az egypártrendszert? (megjegyzem, most is az van, csak demokráciának van álcázva, az egész parlament poszt kommunistákból áll, akik eljátsszák azt a bábjátékot, mintha valóban politizálnának). Azt mondtam, hogy ők még azt az örömöt is megkapják, hogy nyer a fidesz és azt hiszik, hogy nekik ez jó (mert amúgy relatíve nekik valóban jobb is a fidesszel, mint a többi korosztálynak) csak megint nem tudsz értőolvasni.

"A nyugdíjasok meg sokan vannak, nyilván amelyik párt eredményt szeretne elérni, az foglalkozni fog az igényeikkel." Na, végre mondtál valami helyeset is.

Ez a poszt nem depizésről szól, hanem ténymegállapításról. Nyilván nem lenne bennem sem feszkó, ha 100 ft-ért vehetnék házat, meg nem a fos szólna csak a rádiókból. Nem kell kánaán sem, az kellene csak, hogy akinek relatíve kánaán volt, az fogja be a pofáját és ne mondja azt, hogy neki bármiben is rosszabb volt, vagy nehezebb, mert nem volt az. Szépen vegye el csendben a kezdő fizetésnek megfelelő összegű bérleti díját az ingyen kapott ingatlanja után, majd a mellé kapott nyugdíjából meg nyugodjon le szépen és élvezze azt az életet, amit a szülei meg a gyerekei biztosíttotak / biztosítanak neki. Ennyi csak az elvárás.

2023. jún. 5. 06:43
 22/43 anonim ***** válasza:
80%

Egyetértek veletek. Szüleim a 60-as években születtek. Hitelt vettek fel a ház felépítéséhez, mégsem adósodtak el, meg rokkantak bele a visszafizetésébe. Én most 28 vagyok. Esélytelen, hogy házat vegyek vagy építkezzek.

Normálisabb világnak tűnt az akkori. Mindig mondják a szüleim, örülnek, hogy nem most fiatalok.

Bár azt mondom, hogy nekünk 90-es években született embereknek, jó gyerekkorunk volt. Kb addig míg gimibe jártam. Aztán kezdődött az internetes, okostelefonos őrület.

Amit én tapasztaltam suliban még, hogy kb mindenki családja egyforma színvonalon élt. Nem röhögtek ki, ha nem saját kocsival jártál gimibe, vagy nem a drága, márkás cuccaid voltak. Valahogy nem éreztem azt a hatalmas különbséget,hogy van aki milliomos családból jön, más meg szegény. Bár lehet nekem volt szerencsém ilyen szempontból.

Érdekes a kérdés legalább!

N

2023. jún. 5. 08:44
 23/43 anonim ***** válasza:
49%

Nekem tetszik a mai pop zene, ne írj ilyet, hogy Wellhellot csak a prolik hallgatnak, ők azért nem a "csöcsök és segg" kategória. Többi dologgal egyetértek, ez pont az a korosztály, akiket már nem verhetett a tanár, könnyen vettek lakást, értelmes hobbijaik voltak, jókat szórakoztak, nem voltak veszélyben, nem volt kilátástalan a jövőjük. Ma meg már 60 év körüliek és elértek mindent, nem kell aggódni semmi miatt, hamarosan jöhet nekik a nyugdíj és a gondtalan unokázás :D

Én meg 28 évesen örülök, hogy a fizetésemnek csak a felét kell a lakhatásomra költenem, de erre is csak azért van pénzem, mert van párom, akivel felezzük a költségeket.

2023. jún. 5. 09:02
 24/43 anonim ***** válasza:
100%

Én is pont 92-ben születtem.

Azt mondanám, ha nem lennének a fenyegető harmadik világháború, környezetvédelmi problémák elhatalmasodása, AI elveszi a munkánkat problémák, akkor nekünk lehetne a legjobb talán.

Nekem tetszik, hogy vannak lehetőségek, szabadabb a világ.

Van lehetőség egészségesebben étkezni illetve diétát tartogatni, ha valami rendellenességed van és nem (feltétlen) fordulsz fel 31 évesen szívinfarktusban, ha valami nem jól működik a testedben, mert diétázhatsz. Ha akarsz, étkezhetsz valóban változatosan.

Van lehetőség sportolni és nem néznek idiótának, ha sportolsz. Felnőttként kezdve is kitűzhetsz egy csomó sportcélt, pl külföldi futóversenyek.

Rengeteg lehetőséged van úgy élni, ahogy te tudsz.

Pl egyre kevésbé elvárás, hogy házasodj (minél korábban) és szülj 2-3-4 gyereket, akkor is, ha egyértelműen boldogtalan (és emellett, vagy éppen ezért) rossz szülő lennél.

A fiatalok még itthon is elfogadóbbak, nyugatabbra az emberek pláne. Nem kell mindenkinek ugyanúgy élnie, ugyanazt csinálnia, ennie stb, csak mert 200 éve is így volt meg csak mert valaki azt mondta.

A karrierválasztás is könnyebb. Igen, tenni kell érte. Nekem is volt huszonévesen, már munka mellett pár évem, amikor csak dolgoztam, tanultam, aludtam, utóbbit csak a Covid-lezárásoknak köszönhetően.

Az internetben is a lehetőséget látom, az online ügyintézés, a rendelések rengeteg időt spórolnak meg, a kapcsolattartás könnyebb, a tanulás könnyebb. Ha az embert műszaki, technikai, tudományos dolgok érdeklik, ezekről milliószor könnyebben tud olvasni, videókat tud nézni.

Egyetlen egy problémát látok, ami elég nagy, hogy ki tudja, meddig élünk... Világháború, környezetvédelmi gondok stb.

2023. jún. 5. 09:44
 25/43 anonim ***** válasza:
34%
Ha akkor éltetek volna, mint akikre írigykedtek , mind zártosztályon lennétek. Gyalog jártunk , esetleg kerékpárral A-ból B-be. Reggel , este , otthon segíteni kellett. A haztájival, a kerttel kapcsolatban. Ti , mint a senkiházi életképtelen követelelőző , korosztály, ezekbe belehalnátok. Kb 1 nap alatt. A tanár , szülő, nyakon csaphatott. Jól is tette. Hiszen , nem nekünk adták , hanem az ördögnek. Igaz nekünk fájt. Mi nem töröltük ki a szótárunkból a kötelesség és a munka,szavakat. Ti? Itt sírtok, hogy anyám felzörög hajnali 11-kor, a mocsok... . Stb...
2023. jún. 5. 09:47
 26/43 anonim ***** válasza:
100%

"73-ban olajválság volt, pár fillérrel emelkedhettek az árak, még mindig rohadt jól éltek az emberek."

Pontosan ilyenekről beszélek. Annak, hogy az emberek pár fillért észleltek az egészből, az volt az ára, hogy 1973-1980 között ötszeresére nőtt a magyar államadósság. Amit a nyolcvanas évek folyamán még sikerült megkétszerezni. Teljességgel fenntarthatatlan.

2023. jún. 5. 10:04
 27/43 anonim ***** válasza:
57%

"Ha akkor éltetek volna, mint akikre írigykedtek , mind zártosztályon lennétek."

Ne szépítsük a dolgot, az akkori generációkban is tömeges lett az alkoholizmus.

2023. jún. 5. 10:09
 28/43 anonim ***** válasza:
55%
25 Na ez a zártosztályi jellem pont a ti generációtokra jellemző. De ne robbantsunk vitát.
2023. jún. 5. 10:12
 29/43 anonim ***** válasza:
32%
Na de a kérdező reménytelen eset. Innen-onnan hallott infómorzsákat vastagon kibővít a saját képzeletével, annyi tévedéssel leöntve, hogy holnap estig írhatnám, de már nincs kedvem (hihetetlen, hogy valaki komolyan azt hiszi a rendszerváltás utáni évekről, hogy játszi könnyedséggel kaptál munkát - azóta sem volt semmikor olyan súlyos munkanélküliség, mint azokban az években), ezekből összeollóz magának egy sosemvolt álomvilágot, amiről azt hiszi, hogy abban nem érezné magát ilyen világfájdalmának. Pedig de.
2023. jún. 5. 10:18
 30/43 anonim ***** válasza:
79%

Abszolút egyetértek, az x generáció egy kibszott mázlista volt. Nálunk pont 20-20 év van nővérem és anyukám között, én az y legvége vagyok...

A szüleim és nővéremék is vettek maguknak házat korai 30-asként, mert akkor még ez simán lehetséges volt. Most apukám, anyukám és nővérem is vegetál azzal a szakmával, amivel anno milliókat tudtak félretenni.

Nagyon jó életképtelenezni a fiatalokat, de b.azmeg, az átlagbér dupláját keresem és sosem lesz olyan otthonom, mint amit ők néhány év alatt össze tudtak szedni.

Emellett nővérem korában tök jó zenék mentek (szerintem a pop utolsó jó időszaka 2010-ben volt, de egy folyamatos mélyrepülés tingli-tangli szarokkal), tök jó volt a társasági élet, a bulik, a belföldi nyaralások, minden színes, csilivili, nekem nagyon tetszik az a korszak, amiben ő volt fiatal, még az ezredforduló körül.

Ezt nem én képzelem össze, késői gyerek vagyok, a tesóm és az unokatesóim is mind a 70-80-as évek gyerekei, a szüleim meg 50-60-as évek. Tudtak eleget mesélni, nem kellett elképzelnem.

2023. jún. 5. 10:21
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!