Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Külföldön élő magyarok, mikor...

Külföldön élő magyarok, mikor terveztek visszatérni Magyarországra? (szavazás)

Figyelt kérdés
Mostanában sokat elmélkedem a kivándorlás témakörén. Valamilyen szinten érintett vagyok, bár én Magyarországon élek, sosem hagytam el az országot, legfeljebb egy délutáni kirándulás erejéig, ám a volt nejem a gyermekeim és a régi barátaim zöme mind kivándoroltak. Sokan úgy mentek ki, hogy csak pár hónapra, legfeljebb 2-3 évre, hogy jól megszedve magukat hazatérve menő kocsit és/vagy házat vegyenek maguknak, ezzel szemben van aki már 10-12 éve is kint nyomja a melót, sőt véglegesen berendezkedett a külföldi életre. Felmerült bennem a kérdés, vajon visszatérnek-e valaha a külföldre kivándorolt barátaim, szomszédjaim, családom?

2022. nov. 22. 08:19
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/72 anonim ***** válasza:
23%
Jól jártak a gyermekeid, nem vagy szülőnek való.
2022. nov. 24. 13:36
 52/72 anonim ***** válasza:
100%

Harminckét éves nő vagyok, huszonhárom éves korom óta élek külföldön. Az egyetem alatt volt egy féléves Erasmus+ programom Olaszországban, ami alatt rájöttem, hogy ez a nekem való hely (korábban is odáig voltam érte, csak nyilván nem volt meg ez a "gyakorlati" tapasztalat, de a nyelvemet már akkor is folyékonyan beszéltem). Összejöttem a jelenlegi párommal és amint lediplomáztam (huszonhárom évesen, ugye), kiköltöztem hozzá. Apai ágon ő holland, így Amszterdamban is sokat szoktunk lenni. Ez a két ország egyébként világközpontnak számít az én területemen (művészettörténet), így részben emiatt is sokkal otthonosabbnak érzem magam. Ezekhez a kultúrákhoz és életvitelekhez sokkal jobban passzol az én életvitelem, ugyanúgy, ahogy a húgom Dél-Koreában talált otthonra.

A gyerekeimmel ismertetem a magyar kultúrát (haza is szoktunk látogatni pár havonta, bár elsősorban a maggar család miatt, szeretném, ha velük is szoros és jó kapcsolatuk alakulna ki), a magyar zenéket és meséket, ugyanis Magyarországon rengeteg remek dolog van. Az én szívemhez sose állt közel (ez azóta sem változott), de ettől függetlenül szeretném, ha a családjuknak ezt a részét is jól ismernénk. Hiszen minden kultúra, minden nyelv hozzátesz a személyünkhöz és tágítja a világlátásunkat. Neked is ezt javaslom: nézz Magyarországon túlra, ismerj meg más kultúrákat, tanulj meg nyelveket és utazz. Az egyik legtanulságosabb dolog utazni és világot látni, különben benneragadsz egy buborékban (te jelenleg így jártál) és egy ostoba és utálkozó ember maradsz. Nem azt mondom, hogy hagyd el Magyarországot, hanem hogy ne ítélkezz olyan helyek és emberek felett, akikről és amikről semmit sem tudsz.

A #3-mas válasza teljesen korrekt volt. Felsorolt rengeteg (valós) problémát és bár kritikus hangvételben tette, nem volt se személyeskedő, se sértegető. Ellenben te azonnal neki estél minden váalszolónak, szidtak őket gyakorlatilag a semmi miatt. A stílusoddal csak azt mutattad meg, hogy képtelen vagy érdemben érvelni és reagálni, valamint hogy képtelen vagy elviselni, hogy más emberek más életet élnek és másképp gondolkoznak bizonyos dolgokban. (Utóbbi nem értem, hogy számodra miért problémás, amikor nem érint a dolog.)

Emma

2022. nov. 24. 18:14
 53/72 A kérdező kommentje:

Ez a legutóbbi válasz végre egy normális válasz. Igaz az utolsó bekezdés miatt kénytelen vagyok visszatérni a 3. válaszhoz:

Ugyanis a delikvens úgy amblock az egész itthon maradt magyarság 80%-ára, tehát zirka 8 millió emberre vonatkoztatta az egész mondandóját. Tehát mi itthon maradtak mind dagonyapolgárok vagyunk, korruptak, tolvajok, talpnyalók, szolgák, irigyek, igénytelenek.

Most komolyan? Mi a tökömet csináljak? Széttárom a karom és kimondom:

Nem érdekel a művészet, legfeljebb, ha van benne valami magyar. Szoktam verseket írni nagy szegénységemben unalmas óráimban. Ez az én bűnöm? Hogy engem példáúl jobban érdekel a kertészkedés, mint a festészet? jobban érdekel az építőipari technológiák, mint egy letűnt kor zenéje? Ez lenne az én bűnöm?

Nem vagyok szülőnek való? Tudod, meglehet, hogy nem vagyok annak való. Nem én zavartam a gyerekeket el külföldre, hanem a kapzsi anyjuk vitte magával őket, mert itthon lejáratta magát az egész környék előtt a kurválkodásával. Nincs jogbiztonság? De , egy anyának biztosak a jogai, még akkor is, ha kurválkodásból él vagy abból szedi össze a mellékest. Aztán az én bűnöm, annyi volt, hogy néha eltoltam egy spanglit a garázsban és elvoltam magamnak.

Gyűlölködő lennék? Mert kitiltom az országból azokat, akik soha sem akarnak visszatérni? mit számít, hogy kitiltom őket? Az a bajuk, hogy nem tapsolok nekik, hogy ügyesek vagytok, nagyon jól csináltátok, le a kalappal előttetek? Cserben hagytátok a hazátokat basszus.

Itt mindenki változást akar ebben a szaros kis Magyarországnak csúfolt pöcegödörben, de szavazni emenni már luxus. Aztán csodálkoznak, hogy megint a Vittya nyert 2/3-al.

Szerintetek én stadionokra vágytam? Vírusos és háborús veszélyhelyzetek kihirdetésére, hogy ezek a maffiozók megtehessenek bármit ebben az országban? Nem, baromira nem erre vágyom én sem. De engem senki sem hívott ki külföldre. Én pedig azt tanultam, ahova nem hívnak, oda ne menjek. Én azt hallgattam , hogy külföldön cigány számba tartják a magyarokat. Ti erre pedig nem hogy rácáfoltatok, hanem be is bizonyítottátok, hogy igaz. Mert (tisztelet a kivételnek) teljesen úgy beszéltek Magyarország lakosairól, mintha 80 %-ban kulitár cigányok lennénk.

Azért tegye fel a szellemi kemény mag a kérdést: Ha mindenki olyan okos tolyás lenne, ki a fa.szom végezné el a kétkezi munkákat? Ha mindenki szinházba járna, ki a fa.szom játszaná a szerepeket?

Gondolkodjatok már el! Magyarok vagyunk.

2022. nov. 24. 23:20
 54/72 anonim ***** válasza:
100%

"tolyás"

Te jó ég...

2022. nov. 24. 23:22
 55/72 anonim ***** válasza:
Az ugye megvan, hogy senkit nem tilthatsz ki és hogy senki nem kérte, hogy tapsolj neki, csakhogy ne legyél bunkó és hogy hagyd őket békén? :D
2022. nov. 24. 23:24
 56/72 A kérdező kommentje:

54-es, az pont neked szólt úgy látom :D

55, meg van, de jólesett volna a dicséret gondolom. Ezek után hogyan méltathatnám a soha vissza nem térőket? Áh, az nem menne.

Én befejeztem, minden kérdésemre választ kaptam.

Köszönöm a válaszokat.

2022. nov. 24. 23:33
 57/72 anonim ***** válasza:
Nincs mit, menj, szívj el pár spanglit, amíg mások boldogan és nyugodtan élik az életüket (az exedet és gyerekeidet is ideértve ;)), amíg te azon őrjöngsz, hogy mások külföldön élnek. XD
2022. nov. 24. 23:37
 58/72 anonim ***** válasza:
14%

Én több mint 9 évet dolgoztam Angliában és Hollandiában Business Intelligence fejlesztő / Data Analyst és Senior Data Scientist pozícióban, hála a COVID-nak kialakult a távmunka kultúra és a remote munkavégzés, azonnal visszaköltöztem Magyarországra, mivel gazdaságilag sokkal jobban megéri, egy hónapban kb. nettó 1,3 - 1,7 millió forinttal többet teszek félre, mint ha abban az országban laknék ahol a cég telephelye van. Másfelől Magyarországon szó szerint luxusingatlant lehet vásárolni abból a pénzből amiből külföldön veszel magadnak egy saját átlagos ingatlant... én sokkal jobban preferálom Magyarországon a luxuskörülményeket, jacuzzit, medencét, full extra felszerelést a lakásomban ha már ígyis-úgyis remote dolgozom, mint hogy külföldön legyen egy átlagos 2 szobás saját lyukam és egy átlagos középosztálybeli életet éljek le.

Reflektálva pár gondolatra az országról:

"Magyarországon rossz az oktatás"

-Én mérnökinformatikus BSc majd Alkalmazott matematikus MSc végzettségemmel 2 hét után el tudtam helyezkedni egy nemzetköti multinál, azóta folyamatosan dolgozom és tapasztalatom van biztosítás, pénzügy, bank és befektetés területekről, sosem voltam hátrányban külföldi kollégáimhoz képest, sőt... Ha tehetségtelennek születik az ember és motiválatlan akkor teljesen mindegy hogy milyen oktatásban részesül, nem fogja semmire vinni akkor sem ha Nobel-díjas oktatói vannak.

"Magyarországon rossz az egészségügy"

-Igen, tényleg nem kiemelkedő az INGYENES egészségügyi ellátás színvonala, de Angliában például a fogaimat 4 millió forintnak megfelelő összegért csinálták meg, ami Mo-n a töredéke lett volna + Magyarországon is vannak magánklinikák amik teljesen jók. Azt ne hidd hogy külföldön komoly biztosítás nélkül ingyen szórakozni járhatsz a kórházakba.

"Magyaroknak rossz a mentalitása"

-Ez teljesen egyénfüggő, hogy kinek milyen a mentalitása, én kifejezetten pozitív emberek társaságát kedvelem és meg van a hasonló gondolkozású baráti köröm Mo-n is. Ha statisztikákra hagyatkozunk Magyarországon az egyik legalacsonyabb a krónikus andidepresszánzst használok aránya az egész Európai Uniót tekintve és az öngyilkossági arány is alacsonyabb a fejlettebb országokhoz képest.

"kiszámítható bérezés, előrelépési lehetőség (mert Magyarországon a rabszolgatartó üzemek vannak többségben, ahol nincs valódi alkotó munka)"

-Ha büfészakot végeztél / nem értesz semmihez akkor valóban nincs miről beszélni és nincs előrelépési lehetőséged Mo-n, de külföldön sem jobb a helyzeted. A versenyszférában ugyanúgy minden lehetőség adott itthon, sőt a remote (főleg IT-val kapcsolatos) munkavégzés elterjedése óta sokkal szélesebb piac nyílt meg a magyarok előtt, mivel a külföldi cégek is szívesen alkalmaznak más országból munkaerőt alacsonyabb bérért (ezt értsd úgy, hogy pl. Angliában egy angol Senior / Lead bére elérheti a 8-10 millió forintot, amit egy magyar contractor elvégez 3-4 millió forintért - és azért Magyarországon havi 4 millió forint egyáltalán nem rossz bér).

Lehetne folytatni a sort de felesleges, a hozzászólásodban is érződik, hogy egyértelműen nem egy piacképes szakmád van (büfészakot végeztél amivel sehová nem kellesz vagy egyáltalán nincs semmi szakmád) épp ezért emelsz ki olyan pontokat, amiket egy magas jövedelemmel rendelkező egyén nem is érzékel.

-Ha valaki rendelkezik piacképes tudással az lényegében bárhol meg tudja állni a helyét, főleg mióta a digitalizáció ekkora teret nyert a 21. században. Viszont ha nem vagy képes értéket teremteni / könnyedén pótolható vagy egy cégnél / munkahelyen akkor kiszolgáltatott maradsz és teljesen mindegy melyik országba költözöl, akkor sem fogsz az átlagostól jobb életet leélni.

2022. nov. 25. 00:47
 59/72 anonim ***** válasza:
87%

58.

Diplomás létedre neked sem erősséged a gondolkodás.

Illetve nagyon tájékozatlan vagy.

Szerintem te troll vagy.

Amúgy csak az IT, matematikai, pénzügyi vonal létezik a világon.

Ennyi eszed sincs.

1. Nem büfészak diplomám van. Tévedsz.

2. Ami az egészségügyet illeti, nem csak a fogpótlás létezik. Illetve nem csak Anglia létezik.

Ha tisztában lennél a magyarországi egészségügyi helyzettel, akkor látnád, hogy milyen várólisták vannak. Illetve, ha magán egészségügyi ellátás szeretnéd igénybe venni, akkor az átlag bruttó 400.000 ft-os átlagfizetéshez (medián), ha műtetni szeretnéd magad, akkor több millió forintot kell fizetni.

Ez még egy mérnöknek is megterhelő összeg.

- De a te értelmi képességet csak önmagadig terjed, tipikus magyar vagy. -

3. Alkoholisták számát valahogy mégsem említetted meg, ha már betegség a népesség körében.

4. Magyarországi versenyszféra.

Látszik, hogy még a munkaerőpiaccal sem vagy tisztában.

Az, hogy 1-2 szegmens “szárnyal”, attól még a pl. a mérnököket (ha nem akarsz vezető lenni) nem fizetik meg, illetve a magyarországi multiknál inkább van folyamat optimalizálás, mintsem komolyabb pl. mérnöki munka.

Hát még a többi diplomást…

Ha tudnál gondolkodni, akkor észrevennéd, hogy pl. nem csak a te adott munkakörödre van szükség egy gazdaság működtetéséhez.

Illetve a pénz nem minden, mikor (megismételve, mert nem voltál képes felfogni vagy fogalmad sincs ezekről, csak a szakmádról):

- nincs jogbiztonság,

- a közoktatásba beletartozik az ált. és középiskolai oktatás is, ami siralmas, mert sorra mondanak fel a tanárok, elavult az oktatási színvonal is.

- politikai kultúra is (kétlem, hogy tudnád mi az), a csaláson, lopáson, nulla szakmai hozzáértésen alapul, mert ha tudnák gondolkodni, akkor látnád, hogy a politika, nagyon is hatással van az emberek életére, de a tudatlanságod csak addig terjed, hogy milyen jól lehet keresni a munkakörödben.

Tipikus magyar vagy.

Tudod, a tudatlan fajtád, csak a önmagáik lát, mikor egy gazdaság működéséhez megannyi jól megfizetett szakmájú emberre szükség van.

Ezért hagyják el Magyarországot az:

- orvosok,

- mérnökök,

- ápolók stb.

Nem azzal van, hogy nagyon tudatlan vagy, hanem azzal, hogy próbálsz okosnak tűnni, de fogalmad sincs sem a munkaerőpiacról, sem a politikáról, sem az egészségügyről, sem a gazdasági helyzetről stb.

Te is olyan vagy, mint a kérdező.

Vagy szimplán troll vagy.

2022. nov. 25. 04:17
 60/72 anonim ***** válasza:

Jav.:

Amúgy - nem - csak az IT, matematikai, pénzügyi vonal létezik a világon.

2022. nov. 25. 04:18
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!