Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Egyetemisták! Ti hogyan...

Egyetemisták! Ti hogyan álltok hozzá a diákmunka, munkatapasztalat kérdéséhez?

Figyelt kérdés

22 éves vagyok és még soha nem dolgoztam, sem diákmunkán, sem rendes állásban (max. családon belül besegítettem vendéglátós rokonnak). Igazából soha nem volt komolyabb motivációm a munkához. A szüleim anyagilag is támogatnak a mai napig, alapvetően jó anyagi körülmények között élünk és nekem sem voltak soha költségesebb kívánságaim vagy szükségleteim, amikre külön meg kellett volna keresnem a pénzt. Vidéken élünk így itt nincsen sok lehetőség, emiatt errefelé nem is elterjedt a diákmunka. A barátaim, osztálytársaim sem dolgoztak soha, így az sem volt, hogy pl. elmentünk volna együtt és akkor az egy jó szórakozás, kaland. Egyetemre már értelemszerűen egy nagyobb városba járok, ahol már több a lehetőség, de ezek is túlnyomó részt a klasszikus diákmunkák (vendéglátás, kereskedelem, fizikai munkák). A többi tényező változatlan, önmagában ezek a munkák pedig nem vonzanak. Viszont olyan szakon tanulok (bölcsészettudomány), ahol nincsen szakmai gyakorlat és alapól egy elméleti képzésről van szó, tehát nem nagyon tanulunk gyakorlatban is alkalmazható dolgokat. Így nem tudok más, a szakomhoz kapcsolódó munkát sem vállalni. A jövőben tovább szeretnék majd még tanulni, tehát egyelőre még az sem esedékes, hogy majd el kell mennem főállásban dolgozni, külön költözni stb., ez még mind odébb van.

Őszintén szólva én nem érzem ezt problémának. Örülnék neki, ha lenne egy olyan munkám, amit az egyetem mellett is tudok végezni és szeretném, szívesen csinálnám vagy akár még hasznos tapasztalatnak is ítélném meg, amiből az ember tanulhat, fejlődhet. Viszont ennek hiányában mindig inkább úgy voltam, hogy jó, majd később esetleg még jön valami lehetőség, de addig inkább másra koncentrálok, tanulok stb.. Viszont azt érzem, hogy sokak szemében ciki, ha valaki ennyi idősen nem dolgozik. Mindenhol azt nyomatják, hogy mennyire fontos a munkatapasztalat, a gyakorlati tudás. Valamint sokakon úgy érzem, hogy egyszerűen nem kezelnek felnőttként, nem vesznek komolyan, mert én még nem dolgoztam, nem dolgozom. Szóval szoktam kapni ilyen jellegű negatív megjegyzéseket.

2021. jún. 11. 14:53
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
Kiraktam az egyetemen heti több cédulát, hogy ilyen és ilyen korrepetálást vállalok, ára ennyi. A helyedben nem csoportokban próbálkoznék, hanem az Index fórumon keresnék korrepetálós csoportot, illetve a fészen készítenék saját névvel - mondjuk egy betű pluszt beleillesztve, hogy ne a személyes oldalammal azonos legyen, és másik emilcímmel - olyan oldalt, ami kifejezetten korrepetálást reklámoz.
2021. jún. 11. 15:28
 12/31 anonim ***** válasza:
4%

#8 Én ezt tudom. De a kérdezőnek leírtam, hogy mit tud okozni, ha nem dolgozik az ember, ez nem sírás, én már beletörődtem, hogy egy semmirekellő léhűtő lesz belőlem.

Nem utasítottam el, csak túl nehéz a szakom nekem és csak a 0-24 puskázással tudtam ""előrehaladni"" benne. Más szak meg a halálnál is kevésbé vonzott. És nem utasítottam volna el a munkát, ha a McDonaldsban 5 óra munka után nem estem volna össze és vért ürítettem napokig fájó vesével. De nem bírom sajnos a fizikai munkát, akármennyire is erőlködöm. Szívesen dolgoznék valami szellemi munkát, de nem vagyok arra sem alkalmas, mert tudás nuku. Nem utasítom el, csaki nem kapom meg a munkát.

2021. jún. 11. 15:30
 13/31 A kérdező kommentje:
9-es De mégis hogyan, tudnál erről picit bővebben mesélni, hogy hogyan kezdted stb.? Csak azért kérdezem, mert nekem teljesen más a tapasztalatom vele és az ismerőseimtől, barátaimtól sem hallok semmi pozitívat. Én már az első hirdetéskor is azt éreztem, hogy teljesen reménytelen az egész. Rengetegen hirdetik magukat, sokszor már képesítéssel és tapasztalattal rendelkező tanárok, vannak anyanyelvűek, vannak külföldön élők stb. és egyébként is van csomó nyelvtanár, nyelviskola és alapvetően nem az egyetemistát keresik, aki szeretne korrepetálni a tanulmányai mellett. Végül nem volt egy tanítványom sem. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom, mondjuk én angollal próbálkoztam, lehet különlegesebb nyelvekkel egyszerűbb a helyzet.
2021. jún. 11. 15:31
 14/31 anonim ***** válasza:
8%
Amire a legnagyobb az igény, az a külföldi munkára felkészítő nyelvoktatás. Sikerélményed nem sok lesz, mert a takarítónak készülők nem fognak tanulni se, de egy ideig eljárogatnak. Most a Brexit betett ugyan ennek, de másutt is mindenhol kell tudni angolul. ha neked sincs hozzá kedved, akkor viszont ne csináld, fáj látni egy olyan tanárt, akiről süt a munka utálata.
2021. jún. 11. 15:33
 15/31 A kérdező kommentje:
11-es Oh értem. Hát én a facebookon próbálkoztam, mert gondoltam az a legkézenfekvőbb a legtöbb ember számára. Én is gyakorlatilag térdig járok a korrepetálós-magántanáros posztokban, ha megnyitom. Csináltam magamnak egy kis "posztert", amin fel voltak írva a fontos infók és azt tettem ki több csoportba. Én a külön oldalt túlzásnak éreztem volna, mivel még abszolút nincsen ezzel semmiféle tapasztalatom.
2021. jún. 11. 15:34
 16/31 anonim ***** válasza:
Pl. a diplomához is kell nyelvvizsga.
2021. jún. 11. 15:34
 17/31 A kérdező kommentje:
14-es Ehhez még lenne kedvem, szívesen csinálnám. Csak ugye még soha nem volt rá alkalmam, hogy egyáltalán kipróbáljam :D
2021. jún. 11. 15:35
 18/31 anonim ***** válasza:
A fészen a közös csoportokban egymást fikázzák a népek, azért nem jó. Indexen nem lehet szidalmazó megjegyzéseket tenni, az tisztább.
2021. jún. 11. 15:35
 19/31 anonim ***** válasza:
100%

2-es vagyok.

Ismerős gimnazistának segítettem felkészülni emelt érettségire. Nem kerestem akkor munkát, de megkért és elvállaltam. És most voltam elsős, ezért nem vállalok senki egyetemistát pénzért. Nyilván, ha kell, segítek a barátnőimnek, barátaimnak.

TTK-s vagyok, szóval a tipikusan mumus tárgyakat értem, így valószínűleg nagyobb kereslet is van rá. (Pl magán magyartanárra kisebb szükség van, mint matekra. Szimplán azért, mert a diákok többnyire magyarból jobbak. Meg azért is, mert magyarból sokkal több ember tud korrepetálni, mint matekból. De lehet, hogy ez pont egy rossz példa, mindenesetre én így tapasztaltam)

2021. jún. 11. 15:36
 20/31 A kérdező kommentje:
Ja, sokaknak kell nyelvvizsga, nyelvtudás és emiatt sokan keresnek tanárt, nyelviskolát stb., csak szerintem valahol ott van inkább a gond, hogy olyat keresnek, akiben maximálisan meg is bíznak. Szóval oké, én beszélem a nyelvet, nyelvszakos vagyok, ezt tanulom, tök jó. Csak a mérleg másik végén meg ott van egy x éve diplomázott tanár, x év oktatói tapasztalattal, saját anyagokkal stb., nem én vagyok a vonzóbb ajánlat úgy érzem.
2021. jún. 11. 15:37
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!