Egyetemisták! Ti hogyan álltok hozzá a diákmunka, munkatapasztalat kérdéséhez?
22 éves vagyok és még soha nem dolgoztam, sem diákmunkán, sem rendes állásban (max. családon belül besegítettem vendéglátós rokonnak). Igazából soha nem volt komolyabb motivációm a munkához. A szüleim anyagilag is támogatnak a mai napig, alapvetően jó anyagi körülmények között élünk és nekem sem voltak soha költségesebb kívánságaim vagy szükségleteim, amikre külön meg kellett volna keresnem a pénzt. Vidéken élünk így itt nincsen sok lehetőség, emiatt errefelé nem is elterjedt a diákmunka. A barátaim, osztálytársaim sem dolgoztak soha, így az sem volt, hogy pl. elmentünk volna együtt és akkor az egy jó szórakozás, kaland. Egyetemre már értelemszerűen egy nagyobb városba járok, ahol már több a lehetőség, de ezek is túlnyomó részt a klasszikus diákmunkák (vendéglátás, kereskedelem, fizikai munkák). A többi tényező változatlan, önmagában ezek a munkák pedig nem vonzanak. Viszont olyan szakon tanulok (bölcsészettudomány), ahol nincsen szakmai gyakorlat és alapól egy elméleti képzésről van szó, tehát nem nagyon tanulunk gyakorlatban is alkalmazható dolgokat. Így nem tudok más, a szakomhoz kapcsolódó munkát sem vállalni. A jövőben tovább szeretnék majd még tanulni, tehát egyelőre még az sem esedékes, hogy majd el kell mennem főállásban dolgozni, külön költözni stb., ez még mind odébb van.
Őszintén szólva én nem érzem ezt problémának. Örülnék neki, ha lenne egy olyan munkám, amit az egyetem mellett is tudok végezni és szeretném, szívesen csinálnám vagy akár még hasznos tapasztalatnak is ítélném meg, amiből az ember tanulhat, fejlődhet. Viszont ennek hiányában mindig inkább úgy voltam, hogy jó, majd később esetleg még jön valami lehetőség, de addig inkább másra koncentrálok, tanulok stb.. Viszont azt érzem, hogy sokak szemében ciki, ha valaki ennyi idősen nem dolgozik. Mindenhol azt nyomatják, hogy mennyire fontos a munkatapasztalat, a gyakorlati tudás. Valamint sokakon úgy érzem, hogy egyszerűen nem kezelnek felnőttként, nem vesznek komolyan, mert én még nem dolgoztam, nem dolgozom. Szóval szoktam kapni ilyen jellegű negatív megjegyzéseket.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!