Mióta van jelen ez a "mindenért te vagy a felelős" duma?
Nagyon utálom ezt a tipikus kapitalista dumát, hogy minden gondért minden bajért csak is csak az egyén felelős, mert mondjuk nem akarta eléggé, nem volt elég pozitív, én rosszul vagyok ettől és, ha rajtam múlna odasújtanék ennek a gondolkozásnak és büntetném is.
Hogyha tényleg így lenne ez akkor miért nem gazdag minden második vagy harmadik ember? Miért vannak szegények? Mi van akkor, ha valaki alsó osztályba születik, de nem tud kitörni belőle akkor is csak az egyén hibáztatható? Nevetséges!
Az ilyen Brian Tracy és Szabó Péter féle megélhetési trénerek eléggé rájátszanak erre és nem, nem vagyok irigy senkire se én csak azt szeretném, ha ezt a mantrát mindenki elfelejtené és inkább rendszerkritikusabb lenne a társadalom.
A kapitalizmus nem emberséges rendszer, de lehetne egy jobb rendszert létrehozni, ami túl mutat mind a kapitalizmuson és mind a bolsevizmuson. Kezdetnek ezt a "mindenért te vagy a felelős mantrát" száműzni kéne, de akár büntetni is lehetne, akik ezt terjesztik. Így az ilyen trénereket lelehetne építeni, hogy ne mások nyomorából éljenek meg.
Miért kell abba a hitbe ringatni az embereket, hogy minden csak az egyénen múlik? Látni lehet, hogy ez nem igaz és nem kell ehhez szaktudás, egy kis rendszerkritika is elég.
Kivel beszélgessünk utolsó.
Tudod van az a mondás,amerikai milliárdos mondta: ,,Ki az akire hallgatsz?"
Ez az első alapelv,utca embere mit tud hozzá tenni a fejlődésedhez meg mit tud mondani?
Szídni a kormányt meg mindenkit hibáztatni,kit érdekel az átlag ember?.
Kérdezz meg egy Kulcsár Tibort vagy egy Gattyán Gyurit.
Én nem érzem magam túlterheltnek,búsásan megfizetnek pedig,de rugalmas a munkaidő,kollégák van,hogy 1,5 óràs ebédszüneteket tolnak,home office,valamikor reggel jelentik be,hogy ma otthonról lesznek.
Informatikus vagyok,egyáltalán nem érzem magam annyira leterhelve, bírni kell fiatal vagyok amúgy nem sírni.
35-ös annyira nem,jó van amikor leadás van de kényelmes klímás iroda,hatalmas fizu,karrier lehetőség,magasabb szinten céges kocsi(Audi pl), benzinkártya,még magasabb fizetés,rugalmas munkaidő úgyanúgy,akárhonnan dolgozhatsz mert van home office.
Ez a legjobb szakma szerintem.
Először is hallotattok arról a kifejezésről, hogy elidegenedés? A bérmunka nem nemesít, hanem elidegenít. Mindent elmond a műveltségetekről az, hogy szerintetek jobb lenne itt hagyni ezt a társadalmat ahelyett, hogy változtatni lehessen rajta.
Először is ahoz, hogy jobb társadalomban éljünk elkéne már végre felejteni a bolsevizmust, egyrészt szar volt másrészt kapitalista is volt egybe. Nem hiába hívják államkapitalistának ugyanúgy kellett dolgozni csak ott nem éhen haltál hanem meghurcoltak, hogyha nem akartál dolgozni. Na de miért vagyunk rákényszerülve a munkára tényleg jó ez? Fontosnak tartanám a feltétel nélküli alapjövedelmet, hogy egy lazább, nem túlhajszolt társadalomban éljünk és az ember örömébe csinálja azt amit szeretne ne kényszerből megélhetésből dolgozzon hanem örömböl. Mivel korán meghaltak a szüleim és megállapitották, hogy aspergeres vagyok kapok havi 100ezer forintot passzívba és mellé dolgozok 4 órát tehát jól kijövök belőle.
Lehet furcsán hangzik, de nem csak magamra gonndolok. Fájó az, hogy mindig vannak hajléktalanok, szegények. Őket nem lenézni kéne, mert ti is bármikor válhattok hajléktalanná hanem együttérezni velük megkérdezni, hogy miért alakult így az életük. Társadalmilag nem humánus elfogadni azt, hogy van hajléktalanság. Lehet azzal jönni, hogy alkeszek, de azt a nyomoruságos életet csak így tudják megélni. Ezért tartanám fontosnak, hogy bérházak tömegek épüljenek, hogy ott ellehessen szállásolni őket még akkor is, ha nincs pénzük rá.
Az emberi természet alapjáraton se nem rossz se nem versengő az elitnek érdeke az, hogy ebben a mesében higgyünk. Miért lennénk alapból rosszak és versengőek? Kapom a saját alapjövedelmemet amit mindenkinek megkéne kapnia és érdekes módon nem vagyok egy totál semmittevő földön fekvő alkesz. Barátaimmal szervezünk egy valódi baloldali mozgalmat, lesznek céljaink én is ötletelek azon, hogy mik legyenek az ügyeim. Az első ügyem az alapjövedelem bevezetése lenne, mert hiszek abban, hogy egészségesebb társadalomban élnénk, hogyha lenne alapjövedelem, de azért nem mindent oldana. Légyszives ne játszátok a neoliberális közgazdászt, hogy hogyan lehetne megvalosítani ezt, az emberi érdekeket előbbre kéne tenni, mint a gazdasági érdekeket. Nem úgy kéne viszonyulni az ember társaitokhoz, mintha számon kérnétek azt, hogy mit tett le az asztalra. Alapjáraton nem vagyunk se rosszak se versengőek és semmittevőek se. Minden ember értékes a maga módján az ilyen mit tettél le az asztalra kifejezések nagyon pusztitoak. Senkire se kéne ráerőltetni a munkát hagyni kéne mindenkit békén és senki nem lesz totál semmittevő. Megkéne nézni mondjuk a finn oktatást, ott nem fegyelmezik a gyerekeket nincsenek komoly számonkérések, nem versenyeztetik őket és mégis a világ legszínvonalasabb oktatása folyik. A fegyelmezés csak a saját egyéni szabadságunkat csorbítja. Még egy ok arra, hogy versengés helyett inkább együttműködők vagyunk. A munkát is teljesen közösségivé kéne átalakítani, hogy ne legyen senki se kizsákmányolva és jobbam kiteljesedjen benne. Egyik könyvben azt olvastam (Erich Fromm Utak egy egészséges társadalom fele) egy 19. századi filozófus szerint elég lenne napi 2 óra munka és a munkának örömet kéne jelenteni. Már akkor foglalkoztak azzal, a modern ember túl van hajszolva. Miért is nemesítene a sok munka? Csak azért, mert mindenhol ezt a bullshit szöveget tolják, nem lehetne megkérdőjelezni a létjogosultságát?
Tegnap nagyon szomorú voltam, hogy elég kevesen szavaztak a Robira, nagy támogatója voltam mivel a Robi establismenten kívüli és ő lett volna legtisztább főpolgármester. Nagyon tetszik a motivációja, hogy ő abban hisz, hogy alulról szerveződő mozgalommal lehetne leváltani a komplett elitet és a balliberális (álbaloldali) kurzust és az illibb jobboldali kurzust. Mivel ez a két kurzus eléggé pusztító én mindkét kurzustól kapom a támadásokat. A Robinak volt a legbaloldalibb programja, mert az, hogy autóról emberre tervezzük át Budapestet, hogy autózás helyett inkább sétáljunk, biciklizzünk, közösségi közlekedjünk egy baloldali törekvés. Helyette az embereknek jobban tetszett a Karácsonynak a süketelései, az hogy ő nem kiabál és szépen mosolyog. Nem értik meg azt, hogy a kiabálástól lesz igazán őszinte. Nem azt kell nézni, hogy kiabál hanem azt amit mond.
Egyébként a kérdést azért tettem fel, mert megnéztem az egyik sznobjektív részt amit Puzsér Róbert vezetet, 10 legnagyobb élő magyarról szólt. A listába benne volt Feldmár Amdrás és a Puzsér egyik barátja a Farkas Attila Márton kritizálta ezt az újkapitalista módszert amiről e kérdést kiírtam, és amit némelyikőtök előszerettel val. A Feldmár András ezeket kritizálja ő egyfajta antitréner. Olvastam egy pár könyvét nagyon jól ír sokkal jobb olvasni, mint a trénerek süketeleléseit, mindenkinek ajánlanám.
Zárszóként elmondanám azt, hogy bármilyen sérelem ért titeket a bolsevizmus miatt, hogy mondjuk szüleiteket, nagyszüleiteket vagy egyéb rokonaitokat elhurcolták, azt sajnálom embertelen rendszer volt, nem pártolom se a Rákosi se a Kádár korszakat egyik se volt baloldali. Emiatt dolgozzátok fel azt a korszakot, mert enélkül nem lesz változás! Fárasztó azt látni, hogy az a közbeszéd hogy vagy kaputalizmus vagy bolsevizmus ez olyan, mint az Orbán vagy Gyurcsány. Harmadik út nem lehetséges? Egy nem tekintélyelvű, de nem is versengésen alapuló rendszer, ami tényleg az emberi természetet szolgálná ki, mint az együttműködés, kooperáció, békében együttélés, társadalmi szakadékok betömése. Legbelül erre vágynánk, hogyha nem lenne elidegenült a társadalom. A mozgalmunk egyik célja az elidegenedés elleni küzdelem lesz.
Tök jó amiket leírtál, kb én is így gondolkodok ezekről. És nagyon jó az, amit írtál, h 4 órát dolgozol. Kb ettől is agyérgörcsöt kapnak az emberek, ha ilyeneket hallanak.
Leginkább sztem azok, akik ha szabadságra mennek, akkor azon kapják magukat, h azt se tudják, hogy most mit csináljanak, vagy kik egyáltalán, és bár nem szeretnek dolgozni, mégis várják azt h leteljen már végre a szabadság. Utána meg panaszkodnak tovább.
Ez gondolom azért alakult ki, mert 6 éves kortól mindenkinek megmondják, h mit csináljon. És nincs ilyen h egyetem előtt elmenni egy évre gondolkodni, vagy középiskola előtt, vagy ilyenek, Hanem rohanni kell, és még a nyári szünetben sem szabad lazítani, mert akkor majd lemaradsz.
Mondjuk aki koraérett, meg nincsenek idegrendszeri problémái, és vmiért szeret is tanulni, annak nem annyira rossz, mert ő mondjuk tudós lesz, és szeretni fogja a munkáját. De kb osztályonként van 1 ilyen ember.
Persze az iskola önmagában kevés h elrontson egy embert, mert ugye ott vannak a szülők is.
Én szr körülmények közé születtem, és egyáltalán nem biztos h valaha tudom majd olyan életet élni, amit mindig is szerettem volna. Kénytelen vagyok beérni kevesebbel, és szemet hunyni bizonyos dolgok fölött.
Ha mondjuk lenne alapjövedelem, akkor fel sem merülne bennem, h valamit el kell hogy érjek, hogy jó munkát szerezzek. Hanem otthon maradnék, és zenével foglalkoznék, hogy minél jobb legyek, men minél jobb, és eredetibb dolgokat írjak. És mondjuk elmennék 4 órába valahova takarítani, mert az még simán belefér. Felvenném a gumikesztyűt, meg a maszkot, és kipucolnám a vécéket. Ennyi kompromisszumot minden rossz érzés nélkül tudnék vállalni. És még a vécék is tiszták lennének. De nem ez a helyzet, úgyhogy versenyzek, hogy valahogy minél több pénzt kikaparjak magamnak. Az utcán is felveszem a 100Ft-ot, és még véletlenül sem pucolnék ki egy WCt sem. Inkább ellopom, és eladom. (Na jó nem, de akár ezt is csinálhatnám.)
Budapesttel meg tényleg lehetnek kezdeni vmit. Nyáron 2 hónapot Bp-n voltam, és eléggé meglepődtem, h mennyire más, mint ahogy gyerekkoromból emlékszem rá. Pl kiszálltam a batthyányi téren, és tökre meglepődtem, h mennyire szr. Valamiért nem így emlékeztem rá. Vagy a lánchídnál a budai oldalon, az alagút előtt, kb életveszélyes volt áthaladni az autók előtt, már ha megálltak egyáltalán.
Ha ilyen nagyon durván szr dolgokon változtatnának, akkor már mennyivel jobb lenne a helyzet.
Néztem a puzsérnak azt a videóját ahol a gödrivel beszélgetnek az astoriánál, ahol arról beszéltek h előbb az igénynek kell megszületni, és attól lesz változás. Szóval ez a sétáló budapest izé, ez nagyon nem aktuális dolog. Inkább egy vágykép, meg hát ennek is szánták ugye... Mert ki töltse meg a várost? Az éjjel nappal budapest sztárjai, vagy a rosszul öltözött dohányzó, söröző szegény emberek? Wellhalottpénz koncertek lennének a sétáló astoriánál, meg éden hotel közönségtalálkozó, meg streetfood hamburger, nem pedig kultúra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!