Próbáljam meg én eladni a telefonom vagy adjam el a Rejoy-nak?
Szerintem ahogy neked jobb.
Mégis mi alapján döntsem én el, hogy neked megéri-e tökölni az eladással vagy letudni olcsóért?
"a Rejoy 235-öt adna érte."
De nem fog.
Egy sérült telefonért adnának ennyit? :O
Amúgy ilyenkor azt érdemes figyelembe venni, hogy tök mindegy, hogy te anno ezt mennyiért vetted, az aktuális árhoz kell viszonyítani. Most egy új - igaz random GSM boltos - iPhone 15 Plus 360-ért is van már, én nem hiszem, hogy valaki adna 285-öt egy használt, sérült telefonért.
De 290-ért most találtam tök új, 100%-os aksis 15 Plust is, sérülés nélkül.
"A készülék nem tökéletes, van rajta egy kicsi, de szabad szemmel jól látható megütődés a keretén"
Mennyiért vennéd meg ?
Ha ilyen mobilt kinálnának neked ?
Ha a Rejoy tényleg megadná érte a 235-öt, akkor az egy nagyon korrekt ajánlat a sérülést figyelembe véve. De ahogyan fentebb írták, ha megvizsgálják, lehet az állapota miatt már csökkenni fog az ajánlat. Egyébként ha nem mész bele, ingyen visszaküldik, tehát nem veszítesz rajta semmit, ha megpróbálod.
A keret megütődés engem zavarna (ahogyan te is ezért szeretnéd eladni). Egy sérülés sokat csökkent az értékén. Érthető, hogy újonnan 385.000 Ft volt, és nem szeretnéd 150.000 Ft-al kevesebbért eladni, ezért jó lenne ha valaki 285-öt adna érte. Viszont gondolkozzunk a vevő szemével, kapásból 230-ért találtam egy szép állapotút, nem venném meg a tiéd drágábban, főleg mivel nincs rá garancia (a 230 ezresre sincs, azt sem venném meg). A Rejoy 2 év garanciát ad rá, cserébe lehet ők tényleg a 285 ezres áron adják tovább, amit 235-ért vesznek meg. Őszintén, a 2 év garanciáért én ilyen ár mellett ki is fizetném azt a +50.000 Ft-ot.
Tehát ha a Rejoy ennek a sérülésnek az ellenére megadja érte a 235 ezret, és tényleg meg is adja (azaz nem fog csökkenni bevizsgálás után), akkor add el nekik minél hamarabb, mert pár hónap múlva már alacsonyabb lesz az árajánlat. Ők a garancia miatt tudják eladni magasabb áron, és 100-ból 2-3 biztosan visszakerül hozzájuk javításra vagy cserére, viszont ez bele van kalkulálva, és mivel 97-98 jó a 100-ból, ezért a nagy számok törvénye miatt nyereséges az üzlet. A vevőnek ugyanakkor szerencserjáték garancia nélkül használtat vásárolni, mert ismeretlen lehet azért adja el, hogy rossz, de ha nincs problémája, akkor is lehet, pont kifogja az a 2-3-mat a 100-ból, ami 2 éven belül meghibásodik. Ezért a vevő két lehetőség közül választhat, vagy megveszi kereskedőtől drágábban garanciával (és ha gond van, akkor nem bukik rajta), vagy magánszemélytől olcsóbban, de ha bármi problémája lesz, akkor neki kell megoldania, ha pedig javíthatatlan, bukja a teljes vételárat. Egy életben elég egyszer venni rosszat (és én már jártam így, 3-4 hónapot bírt csak), utána aligha lehet rábeszélni arra, hogy garancia nélkül bármilyen műszaki cikket is megvegyen.
De megpróbálhatod feltenni többért, mert mindennek annyi az ára, amennyiért megveszik, csak valószínűleg nem lesz rá érdeklődő. Esetleg megpróbálhatod személyesen elvinni valamelyik kereskedőhöz, bár ő sem hiszem, hogy a Rejoynál többet ajánl.
Én (is) néztem nemrég egy iPhone-t kereskedőnél, a számomra megfizethető árban adta volna, be is kapcsoltuk, hogy megnézzem. Egyből kiszúrtam, hogy volt egy fehér (világosabban világító) pont a kijelzőben, rögtön visszaadtam az eladónak, hogy ez a hibája miatt nem fogom megvenni (pedig egyébként megvettem volna, ha hibátlan). Más vevő is ilyen, egy apróbb hiba miatt már lehet, hogy nem kell, vagy sokkal olcsóbban. Bár én ezt a kijelző hibát annyira gáznak tartottam, hogy alkudni sem próbáltam, ebben az esetben is egyértelmű volt, hogy miért adták el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!