Miért mondják,hogy többet fogyaszt a vízköves bojler?
Igen, azt már le sem mertem újból írni, hogy a magasabb fűtőszál hőmérséklet miatt csökken a fűtőszál teljesítménye.Lehet ki is átkoztak volna azonnal.:)
Lesz időm megmérem én is, van egy tartalék komplett alaplapom 2400W-os fűtőszállal.De van 500W-os rúd fűtőszálam is egy marékkal.Bár az nem lesz jó, mert arra meg azt mondják majd hogy az teljesen más, nem olyan mint ami a bojlerben van, és csalok.:)
Nem olvastam sajnos, de tényleg ez a tendencia figyelhető meg.
De úgy néz ki kezdenek elfogyni az egybitesek,csak néhány kitartó értetlenkedik még és szajkózza a nyilvánvaló baromságokat.
Lehet hamarosan túlléphetünk ezen, és elkezdhetünk agyalni azon, hogy vajon valóban mi okozhatja az állítólagos többlet fogyasztást.
"a cekasz az porcelán szigetelőn van"
Villamos szigetelés gyanánt!
"A hőtárolós kályhában több tíz centi samott van a cekaszon."
Épp itt ülük mellette. Pontosan tudom mi van benne.
"vedd ki ezeket,és lecsökken a fogyasztásod!"
Pont azért van benne hogy tárolja a hőt! Ha nem lenne, akkor folyamatosan mennie kellene a fűtőbetéteknek és sokkal több lenne a fogyasztás. Pont arra van tervezve, hogy eltároljuk a hőt és később, folyamatosan tudja leadni. A hőszigetelő réteg a kályha külső oldalán van. A fűtőbetét ebben sosem lesz vízköves! :D És a samottnak mások a tulajdonságai mint a vízkőnek.
82
"Villamos szigetelés gyanánt!"
De a porcelán hőszigetel is!
"Pont arra van tervezve, hogy eltároljuk a hőt és később, folyamatosan tudja leadni"
Tehát elismered,hogy a fűtőtest körül lévő anyag energiát tárol,amit a fűtés lekapcsolása után lead.
Gratulálok,innen már csak egy lépés,hogy átlásd hogy a bojler fűtőszálon lévő vízkő miért nem okozhat fogyasztás növekedést!
Ne add fel kérlek,bízom Benned!😉
A fűtőszál és a víz közé beépül még egy közeg,a vízkő.az előbbi ezt fűti,ami viszont rossz hőátadó tehát jóval több energia kell ahhoz hogy a fűtőszál a vizet felfűtse.
Nem tudom volt-e már ez a megközelítés..de a rossz ill a jó hőátadóképességű anyagokról biztosan hallottál már.
"Tehát elismered,hogy a fűtőtest körül lévő anyag energiát tárol,amit a fűtés lekapcsolása után lead."
Nem mondtam sosem hogy ez nem így van. De nem ad át mindent a víznek, mert nem olyan mint a samott, nem tudja úgy tárolni a hőt. Sok hő elveszik kifelé a lemezeken, vezetékeken, stb. Ez a veszteség. Azt te mondtad hogy ez 40%. Szerintem nincs annyi, meg kell mérni. De nem vödörben éppen csak vízköves fűtőbetéttel, hanem egy 20 éve nem takarított bojlerrel kell tesztelni, a bojlerben. Nem arról van szó, hogy egy 1-2 éves cucc - ami ráadásul lehet hogy egy vízlágyító mögé van bekötve - nekiáll hirtelen sokat fogyasztani.
A bojler fűtőbetétjét arra találták ki hogy a vízzel közvetlenül érintkezve legyen hatékony. Ha van rajta 5-10 centi vízkő, akkor nem hatékony a rendszer. Ha nem hatékony, akkor veszteség van.
"Gratulálok,innen már csak egy lépés,hogy átlásd hogy a bojler fűtőszálon lévő vízkő miért nem okozhat fogyasztás növekedést!"
De okoz!
Kérdés hogy mennyit és milyen körülmények között.
Ha kizáróla pénzügyileg nézzük a dolgot akkor biztosan deficites a történet, mert a fűtőbetét jóval hamarabb tönkre fog menni mint a tervezett élettartama és a hőkioldót is vissza kell nyomogatni ha kikapcsol. (ha visszanyomhatós, ha nem, akkor cserélni kell). Nahost ha valaki nem olyan mint én hogy elmegy megveszi a cuccokat és este két sör között megcsinálja, hanem valaki hozzá nem értő emberke akkor az oda fogja fizetni a bojler árának felét munkadíjra. Ha így nézzük, akkor már megint csak veszteséget okozott a vízköves fűtőbetét.
A lehetőség adott! Szerezz egy durván vízköves fűtőbetétet és teszteld 1 hónapig! (nem csak néhány pöttyös betét legyen, hanem olyan amit úgy kell kivésni a bojlerből). Senki sen tiltja meg hogy leteszteld, levideózd, csinálj róla infografikát és feltedd a youtubera.
Várjuk a linket!
"Ha van rajta 5-10 centi vízkő, akkor nem hatékony a rendszer. Ha nem hatékony, akkor veszteség van"
Hova tűnik a veszteség?
Mi lesz azzal a többszáz kWh energiával amit állítólag plusszban elfogyaszt?
Számolj utána,mennyi energia egy 30% többletfogyasztás egy évben egy bojlernél!De írnak olyat is,hogy akár másfélszer annyit is fogyaszthat a vízköves bojler.De számolj csak 30%-kal.
Én kiszámoltam, az én 150L-es bojleremnél az 600kWh lenne évente.Abból 600 órán keresztül folyamatosan vasalhat az asszony.🙂
Hova tűnik az???
Én nem mondtam hogy 20-30-40%.
Valamennyi van, de hogy mennyi azt meg kell mérni. Leírtam hogy hova megy. Ne engem ostorozz ha még olvasni sem tudsz, vagy funkcionális analfabéta vagy.
Az pedig a téged minősít, ha a nőklapjában, a feminán meg a szeretlekmagyarországon, meg az origon olvasottakat készpénznek veszed.
80-as!
Megmértem egy bojler fűtőszál teljesítményét 60,100,200,300,400°C-on.
A fűtőszálra ráerősítettem egy hőelemet,és egy mikroprocesszoros hőfokszabályozóval állandó értéken tartottam.
Fűtés közben mértem az áramot,feszültséget.
Lásd kép.
Az az eredmény született,hogy 400°C-on 5%-kal kisebb a teljesítménye a fűtőszálnak.
(100 fokonként kb.1,5%-ot csökken)
Még egy következtetést le lehet vonni a mérésemből.(89-es hozzászólás)
A vadonatúj fűtőszál már 300°C-on elkezdett barnulni,és 400°C-on már szinte fekete.Talán látszik a képen.Ha nem,lefotózom újra.
Sokszor vízkőtelenítettem bojlert,és a vízkőréteg eltávolítása,leoldása után sosem találkoztam barna,fekete fűtőszállal.Mindig réz színű volt,maximum enyhén vörösesebb.
Ebből én azt gondolom,hogy a vízkőréteg,vízkőtömb alatt a fűtőszál nem izzik fel annyira mint gondolják.Ebből következik,hogy a vízkő mégsem olyan jó hőszigetelő.
Én ezt eddig is sejtettem,ugyanis az a vízkő amit én kiszedek,az egy porózus,lágy anyag.Kézzel le lehet dörgölni a nagy részét.A pórusok között víz van,a víz pedig kiváló hővezető.Közvetlenül a fűtőszálra tapadva van ugyan egy kb.1-2mm-es kemény réteg ,amihez vízkőoldó kell.
Vélemény?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!