Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Szerintetek létezik objektív...

Szerintetek létezik objektív igazság? (valóság? )

Figyelt kérdés
2016. okt. 10. 18:34
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/71 anonim ***** válasza:
Bocsáss meg, de ehhez annyit szólnék hogy a zen buddhizmust követem. És azt sem vakon! Aki az objektív valóságot keresi az szerintem ezt megérti. De ha folyamatosan csak szubjektív véleményekben és azok ütköztetésében keresed, akkor nem fogod megtalálni, csak szelektálni fogsz, és azokat fogod megtartani amelyek passzolnak a nézeteidhez, így pedig önellentmondásokba fogsz ütközni. Pl. belinkeltél két cikket ami a buddhizmust cáfolja, viszont hajlik a katolicizmus felé, annak ellenére hogy te magad kijelentetted hogy minden vallás hamis. Amivel én egyetértek, rengeteg téveszme él a buddhizmusban is, azonban vannak elég letisztult ágai mint a zen, és ha ezeket helyesen gyakorlod pontosan azt tanulod meg hogy ne ragaszkodj a véleményedhez mert az csak egy nézőpontból született, viszont azt is felismered hogy vélemények által és azok ütköztetése által, soha nem fogod felismerni az objektív valóságot. Elutasíthatod te azokat a gyakorlatokat amelyek ebben segítenek, csak azért mert a vallásról amelyik őrzi őket, olvastál valamit és azóta annyira beleragadt az elmédbe hogy már saját véleményednek hiszed, de ezek csak akadályozó tényezők. Addig amíg bele vagy ragadva a saját nézeteidbe, addig mindig ott lesz a valóság és közted az egód, ami a valódi lényedet is fogva tartja. Pedig az igazi lényed nem akar semmit, ő csak létezik, megéli a pillanatot és nem alkot véleményt, de addig amíg fogvatartod a véleményeiddel, addig szenved. Kezdetnek figyeld csak meg az érzéseidet! Amikor támadják a véleményed, a gyomor környékén van egyfajta összehúzódás, olyan enyhe gyomorgörcs, amit követ a védekezési kényszer. Persze most jöhet az a tipikus védekezési mechanizmus, hogy te is a nézőpontodat véded, ez is szubjektív stb. Igen az én nézőpontom a nézőpont nélküliségből ered. És persze hogy van egóm, és gyakran azonosulok is a gondolataimmal, és védem őket. Igen, csakhogy én eközben is szemlélődök felettük, és egyre kisebb a hatalmuk felettem. Vagy mondhatod hogy eleve nem írtam volna ennyit ha nem a saját nézőpontomat védeném, nem, nem védem, egyszerűen csak próbálok rávilágítani valamire, ami nem hit kérdése. És ha valaki idetéved egyszer aki tényleg a szavak mélyére lát, az hamarosan át is fog látni rajtuk.
2016. dec. 6. 13:18
 52/71 A kérdező kommentje:

a buddhizmus az összes "ágával" egy az egyben elutasítandó.

miért?

mert az önmegváltást propagálja.

"nálam nélkül semmit nem tehettek" - mondja Jézus.

ahelyett h kérnéd az egy igaz élő Istentől a bűneid bocsánatát, a kegyelmet, mindenféle okkult, sátáni, vagy emberi kitalációs praktikákhoz folyamodsz.

ezért hamis minden vallás, mert mind az önmegváltást hirdeti, csak a mód más.

mit mondanak a vallások? (az összes)

tedd ezt-azt vagy amazt és eléred a célod (nirvánát, szatorit, mennyet, feloldódást az univerzumban, a szamszárából való kimenekedést, megvilágosodást stb....) ergó emberei erőre, akaratra cselekedetre buzdít és azt hirdeti.

ezért bukta minden vallás.

az embernek KEGYELEMRE, bűnei bocsánatára, Istennel (a Biblia Istene!) való megbékélésre van szüksége. A Vele való kapcsolatra, szeretet közösségre. Erre lettük teremtve.

és Ő keres Téged, Te tehetetlen vagy, a hamis vallások ezt akarják elfedni előled, a gőgödre és büszkeségre hajtanak.

egy burmai buddhista szerzetes tanúságtétele szerint 1 súlyos betegségben meghalt, és látta a pokol lángjaiban vergődő buddhista nagymestereket. akkor jött rá h a buddhizmus mindvégig hazudott az embereknek. Isten kegyelméből visszatért, és hirdetni kezdte a megtérést. (keresztény hitre)

2016. dec. 6. 17:49
 53/71 anonim ***** válasza:
Tehát akkor a kereszténység nem vallás, de az összes többi amit ezzel a szóval illetnek az igen, és az mind gonosz. Értelek.
2016. dec. 6. 19:45
 54/71 A kérdező kommentje:

félreértesz.

a katolicizmus vallás. és ugye hamis út.

a vallás: emberi (vagy sátáni) kitaláció 1 felsőbbrendű cél élérésének érdekében. cselekedetprogram.

a hit (az igaz hit) : Isten megoldásának elfogadása. ez a kegyelem elfogadása

másképp:

a vallásos: Istenhez akar menni, és xy cselekedetet hajt ehhez végre, ami(k) reményei szerint célt érnek

a hÍvő: elfogadta, megértette h Isten aki közelít az emberhez és nem fordÍtva.

ezért hamis az összes vallás, mert az ember megváltásra szorul, hisz tehetetlen lény.

én hívő vagyok, nem vallásos !

2016. dec. 6. 20:18
 55/71 anonim ***** válasza:
Akkor most már félreértés nélkül értelek! :)
2016. dec. 6. 21:55
 56/71 A kérdező kommentje:
köszönöm!
2016. dec. 6. 22:07
 57/71 anonim ***** válasza:

MrStrafacci, elolvastam amiket írtál, és gondolkodtam, és rájöttem mi az, ami miatt mi két külön utat választottunk.

Egyrészt tudnod kell rólam azt, hogy nem értek egyet az "az a ti istenetek, ez meg a mi istenünk" hozzáállással. Nem. Egy Isten van. Én ebben hiszek. És egyáltalán nem gondolom azt, hogy más vallások a jó úton haladnak. Nem mindegyik vallásnak ugyan az a célja, és nem is ugyan úgy akarják elérni őket. De ettől függetlenül nem igaz az, hogy egy más vallású nemzetre egy másik isten vigyáz, és hogy arra a nemzetre más erkölcsi dolgok vonatkoznának. Egyetlen Isten van, és ugyan az az én Istenem, mint egy kínaié vagy egy eszkimóé. Épp ezért el fogadnom, de nem értek egyet más vallásokkal. És bár örülök neki, amennyiben az adott vallás lelki nyugalmat és szelídséget tanít az embereknek (mert jobb mintha egymást gyilkolnák), de magával a ténnyel nem értek egyet, hogy nem hisznek Istenben, és hogy olyan világnézetük van, amiről tudom, hogy téves.

2016. dec. 6. 23:01
 58/71 anonim ***** válasza:

"Kezdetnek figyeld csak meg az érzéseidet! Amikor támadják a véleményed, a gyomor környékén van egyfajta összehúzódás, olyan enyhe gyomorgörcs, amit követ a védekezési kényszer. Persze most jöhet az a tipikus védekezési mechanizmus, hogy te is a nézőpontodat véded, ez is szubjektív stb."

Nos, nálam ilyen nem áll fent. Én mindig kíváncsian hallgatom meg más véleményét, kíváncsian olvasom el, amit más írt, és közben véleményt alkotok, hogy "ezzel egyetértek, ezzel meg nem". Persze a véleményalkotás ennél sokrétűbb. De biztos nincs gyomorgörcsöm azért, mert támadják a véleményem. Ez mondjuk attól is függ, hogy ki mit próbál megcáfolni. beláthatod, hogy ha egy gyilkos megcáfolja azt, hogy megölte XY gyerekét, akkor igen csak gyomorgörcse van a szülőknek, hogy miért nemül még rács mögött ez a gyerekgyilkos. Én is így lennék, ha olyan dolgot hazudtolnának meg, amiből nekem károm származna, és természetesen hogyha még igazam is van. Ez egy természetes mechanizmus, sőt, egy jó embernek kötelessége megvédenie a jót, kiállnia a jóért, mert bűnösök közt cinkos aki hallgat. Ezt ne feledd. És aki csak szarik az egészbe, az egyszerűen leszarja azt is, ami körülötte folyik. Egy hívő embernek kötelessége kiállnia a jóért, és kötelessége igazat mondania. Én is így állok hozzá. Hogyha ez a testfelépítésünk miatt a gyomor összehúzódásával jár, akkor járjon. Ez egy természetes (védekezés, vagy akármilyen) mechanizmus, ahogy a betegségek elleni védekezése is a szervezetnek, és senki sem fogja csak azért leállítani az immunrendszerét, hogy aztán ne bántsa szegény baktériumokat. Én hiszem, hogy az emberi elme akkor a legtisztább, hogyha képes a nehéz körülmények között itt logikusan gondolkodni, és képes rendes, jószívű maradni, akármi is történjék. És nem pedig akkor, ha becsukott szemmel lebegő tárgyakat lát megváltozott körvonallal, és olyan dolgokat tud meg, amit persze elmondani nem fog senkinek. Attól nem világosodik meg senki, hogy gondolatban egy olyan helyre kerül, ami nem hasonlít a földi, vagy materiális világra. Egy ember akkor mondhatja el magáról, hogy megvilágosodott, hogyha képes minden egyes lelkileg megterhelő körülmény között igazságosan és jószívűen cselekedni. NA ekkor tényleg egy olyan szinten van, amit sok ember soha nem fog elérni sajnos. És ez a megvilágosodás.

2016. dec. 6. 23:17
 59/71 anonim ***** válasza:
És mi a véleményed erről a hasonlatról? Adott egy isten, minden nép tőle származik és őt is keresi, viszont egyik sem láthatja mivel csak emberek vagyunk. És innentől fogva hasonlítsuk elefánthoz, amit megtapogatnak a vakok. És mindegyik különböző részéhez fér hozzá, aztán el kezdenek vitatkozni: Amelyik az ormányát tapogatta: az elefánt olyan mint egy kígyó! Amelyik a fenekét tapogatta: az elefánt olyan mint egy labda! Amelyik az agyarát tapogatta: az elefánt olyan mint egy csont. És így tovább. Aztán mindegyik meg van győződve a saját igazáról, miközben meg mindegyik csak egy részét ismeri annak. A vallás azért bonyolultabb téma, mivel különböző korokban, különböző kultúrájú próféták különböző nyelven, különböző szimbólumokkal kifejezve beszéltek ugyanarról a dologról. És a szavak eleve ferdítik a valóságot, soha nem lehet száz százalékig kifejezni szavakkal az igazságot, amikor pedig szimbólumokat is használtak a próféták, azok mögé is kellett látni. Arról ne is beszéljünk hogy ezeket a tanításokat egyik nyelvről fordítják a másikra, aztán arról fordítják megint egy másikra és így tovább. Aztán mire ideér hozzánk, durván átformálódott az egész, ráadásul lehet hogy az eredeti kultúrában bizonyos szimbólumok teljesen más jelentéssel bírtak. Így aztán nem kell csodálkozni ha sok vallásos ember meg van győződve róla hogy neki és csak neki van igaza. Én ezért mondom hogy a holdra mutató ujj az nem a hold! Sokakat megtévesztenek a látszólagos különbségek, amelyeket csak a fogalmak és a képzelet hoznak létre. Ha én lefényképezem a himalája északi oldalát, te pedig a délit és mindketten elnevezzük, lesz két képünk amelyeken látszólag egész más hegy van két külön névvel, de attól az még ugyanaz a hegy. És ha én pár barátommal kitalálok egy módszert amelyikkel feljuthatunk rá, te pedig egy másik módszert és mindketten elindulunk, akkor fent találkozunk és a látszólagos különbségek már nem is számítanak, mivel ugyanarról a hegyről volt szó... Ezen gondolkozz el egy kicsit! Amikor én azt mondom hogy a te istened, akkor tudom jól hogy ugyanarról van szó amit az advaiták önvalónak hívnak vagy a krisnások krisnának, a hinduk brahmannak, vagy a muzulmánok Allahnak (igen, a koránt is olvastam) vagy a budhisták abszolútumnak, csak azért mondom így mert tudom azt hogy neked "meggyőződésed" hogy az összes többi téved. És ha már itt tartunk az összes szentírás közül a legjobban részletekbemenő a bhagavad gíta, nincs egyik vallásban sem olyan tény ami a bhagavad gítában nincsen benne, de úgysem fogod elolvasni mert nagyon erősek a vallásos kondícionáltságaid. Viszont ha valóban annyival megvilágosodottabb vagy az átlagnál ahogy azt írtad, akkor ezeket az egyszerű tényeket könnyen belátod. Még annyit, és itt végleg befejezem , hogy abban a pillanatban elfogom dobni a buddhizmust magamtól, amikor felismerem azt hogy akadályozza a tisztánlátásomat, ez biztos!
2016. dec. 7. 00:02
 60/71 A kérdező kommentje:
az elefántos példa eszenciális tévedés, mert mindenki a saját szubjektivizmusát viszi bele.
2016. dec. 7. 08:10
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!