Kezdőoldal » Egyéb kérdések » GYIK » Miért pontoznak le ha őszinte...

Miért pontoznak le ha őszinte vagy?

Figyelt kérdés
Nem értem ez miért lert divat itt a gyakorin... kérdeznek valamit és mindig tök normálisan válaszolok, csak ugye nem ezt várják, de nem vagyok bunkó, és lepontoznak. Ha eldöntendő a kérdés, miért nem lehet egy másik nézőpontot is elfogadni? Pl. Ott a terhességi teszt. Jó, én is tesztelek előbb, de elolvasom a használatit, tudom, hogy kell használni, időn túl miért ne olvassam le, ha nem színes alap, hogx nem csík. Feltöltik ide, de ha azt mondod nem láto (mert nincs is), egyböl le pontoznak. Persze nem is volt, mefjött nekik. Vagy véleményt kérnek és nem egyezik az övével megint lepontoznak. A "nem hasznos"- nak nem ez lenne a lényege! Ha valaki mást mond, az nem azt jelenti, hogy nem jó. Én csak a trollokat pontozom le. De innentől én is az leszek, mert úgy látszik, tök mindegy....

2019. márc. 9. 08:56
1 2 3
 11/29 A kérdező kommentje:

#7es egyetértek

#6os és #9es ne hogy azt gondoljátok ez nekem a legfontosabb :D nem a gyakorin élem az életem, persze nem ez határoz meg...

Csak az zavar, ahogy a hetes is írta, hogy véleményt leírsz, ráadásul pont nem félretájékoztatás (sőt volt, utána is néztem, véletlen se hülyeséget írjak, amiről azt gondolom jó) aztán majd nekem estek, mert szerintük hülyeség (ami ráadásul tény volt). Akkor minek kérdez, ha úgyis az a jó, amit ő tud...

Meg ezek a hómező tesztek, amikor semmi nincs ott, vagy egy nap mulva rá nézett és ott lett, vagy szétszedte és dereng ott valami, vagy fehér csík van ott de az pozi-e...?

Most komolyan ennyire csak érteni lehet hozzá, ott az útmutató is. Elhiszem vágynak babára, de attól nem lesz pozi és baba, ha odaképzeli. Én is volt totál azt hittem terhes vagyok, de nem volt pozi, nem néztem időn túl és nem tettem fel ide. És a legrosszabb, hogy sokan még oda is írják egyértelmű pozi, azt semmi, és csalódik, de aki negát írt az hülye.. Kérdeztem ezt azt én is tény. De mindenki válaszát elfogadtam, és nem pontoztam le csak azért, mert nem egyezett :)

2019. márc. 9. 09:59
 12/29 A kérdező kommentje:

#12es való igaz 😂

De akkor nem lenne ez az oldal.

Mert néha ha olyan van, jó más tapasztalatát olvasni, ami természetesen nem azt jelenti, hogy nálad ugyanazt jelenti, de megnyugtató, vagy egy kis beszélgetés azzal aki lehet hasonlón megy át most mint a kérdező. Sajnos a google mindent tud, de az se egyértelműen sokszor :)

2019. márc. 9. 10:03
 13/29 anonim válasza:
64%
Engem is zavart ez a lepontozás mindaddig amig egyszer valaki felett egy kérdést, hogy szoptasson vagy ne. Mindkét tábor durván le volt pontozva :D Azóta engem nem is érdekel. Nem azért irok tapasztalatot ide hogy pontozzanak, hanem hogy segitsek. Ha csak egy embernek is hasznos a válaszom, már megérte.
2019. márc. 9. 10:06
 14/29 A kérdező kommentje:
Utolsó ugen igazad van. Az a baj, hogy úgysem tudsz jót írni... pl most is volt egy kérdés, hogy cigiztetek e várandósság alatt. Leírtam, h anyám igen néha egy-egy szálat a legtöbb terhességnél, egészségesek vagyunk. Ez nem azt jelenti én cigiznék, vagy támogatom. De már ott tartunk, hogy ostoba vagyok :D na akkor csak az a jó, aki azt írja nem, még ha igen is, csak úgyse vallja be :D
2019. márc. 9. 10:15
 15/29 anonim ***** válasza:
49%
Hát én most azért lettem egy kérdésnél lepontozva mert felhoztam a mosható pelust (kérdés az h előbb szobatisztul-e a baba textil pelisban. Itt van kicsit lentebb.). Olyanok pontozhat le érte akik totál tájékozatlanok a témában mert mosi=sátán. És még csak nem is olyanokat beszéltem H jajj de jó még csak ez a jó. Tehát N promoztam
2019. márc. 9. 10:29
 16/29 anonim ***** válasza:
63%
Ezzel csak egy baj van, hogy aki gyanútlanul idetéved és nem tudja itt mi a módi az azt hiheti, hogy a hasznos komment a kérdésére a válasz pedig a legtöbb esetben nem ez a helyzet. :D
2019. márc. 9. 11:02
 17/29 2*Sü ***** válasza:
85%

Az őszinteség mögött rejlő erény az igazság erénye, az őszinteség nem más, mint az igazság kimondása. Ez alapvetően helyes, de:

- Lehet, hogy valaki igaznak tart valamit, de valójában nem az az igazság, az illető téved. Őszinte akar lenni, mégis hamis állítást tesz. (Pl. úgy tudja, hogy az 1 prímszám, őszintén el is mondja a meggyőződését, hogy az, a valódi igazság meg az, hogy az 1 nem prímszám.)

- Lehet, hogy az illető az igazat mondja, de a kimondott igazság nem segít a másikon, a kérdés mögötti problémában nem visz közelebb a megoldáshoz. (Pl. valaki megkérdezi, hogy hogyan tud egy kérdéshez képet csatolni, és a válasz erre az, hogy a GYK egy elavult oldal, és mennyire használhatatlan. A válaszolónak tulajdonképpen igaza van, csak ez nem segített a kérdező problémájának a megoldásában.)

- Néha van, hogy sokkal fontosabb elvek és erények felette állnak az igazságnak, az igazság kimondása fontosabb elveket sért, sőt egyenesen bűn. (Pl. ha egy cégnél bizalmi helyzetben dolgozol és kiposztolod Facebookon a páncélszekrény biztonsági kódját, akkor őszintén az igazat mondtad, mégis ezzel fontosabb elvet sértettél meg és hibáztál.)

- És legvégül, az igazság nem feltétlenül az, amit az emberek hallani szeretnének, nem feltétlenül örülnek az igazságnak. (Pl. ha az a kérdés, hogy jogosan büntet-e meg a rendőr, ha éjjel háromkor egy elagyatott mellékúton egy 30-as sebességkorlátozó tábla után 50-el mész, akkor az az igazság, hogy jogosan büntet meg a rendőr. Hogy ez racinális-e vagy sem, jó-e a jogszabály, vagy sem, az más tészta, de jogi értelemben jogosan büntet meg. Neked az a feladatod és ez tartozik rád, hogy elmond az igazságot. Hogy más meg milyen véleménnyel van erről, az meg az ő dolga, nem a tied.)

- És akkor itt az utolsót megtoldva, az sem mindegy, hogy az igazságot hogyan fogalmazod meg, milyen stílusban, mennyire támasztod alá érvekkel, mennyire vezeted rá a másikat, hogy képes legyen megérteni és elfogadni az igazságot. (Pl. vannak a sok vitát kiváltó, népszerű matematikai kérdések, mint pl. mennyi 2+3*0. Ott lehet, hogy hiába írod le a helyes és igaz választ, ha elmulasztod elmagyarázni és megértetni, tényekkel, forrásokkal alátámasztani, hogy miért az a helyes megoldás, ami.)

~ ~ ~

> A "nem hasznos"- nak nem ez lenne a lényege!

Valóban nem, és valóban nem a célnak megfelelően használják az emberek. De ez nem feltétlenül baj, mindenki tudja, hogy ez benne van a pakliban, és ezen keresztül értelmezik azt. Ha egy válaszoló 80%-ban ad hasznos választ, arról azért tudjuk, hogy valószínű nem minden ötödik válasza téves, hanem inkább minden ötvenedik válasza téves, meg van egy csomó válasza, ami egyszerűen nem tetszett másoknak. A válaszok hasznosságát nem objektíven lehet megítélni, hanem egymáshoz viszonyítva. Úgy valóban mond valamit, bár akkor sem feltétlenül helyes képet mutat. De hogy a válaszom alatt hányas szám szerepel, az miért kellene érdekeljen. A pontszámmaximalizálás messze kevésbé fontos elv, mint az igazságra való törekvés, vagy a segítő szándék.

> De innentől én is az leszek, mert úgy látszik, tök mindegy

És ezzel pont erősíted azt a jelenséget, amit nem tartasz helyesnek. Bölcs döntés ez? József Attilát idézve:

Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!

Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.

Ha neked fontosabbak a százalékok, mint mások segítsége, vagy az igazság képviselése, akkor régen megette a fene. Akkor te előtte sem őszinte voltál, csak valami – kétes jelentőségű – hasznot vártál egy adott stratégiától, és mivel nem jött be, gond nélkül lecseréled? Akkor ez nem őszinteség, hanem valamiféle versengés, amiben a nemes eszközt nemtelenre cseréled, ha úgy kifizetődőbb? Bocs, de ha ez így van, akkor az őszinteséged nem erény. (De gondolom nem így van, csak most elborít az indulat.)

~ ~ ~

> Idegesítő, hogy segíteni akarsz és le vagy hurrogva.

Velem ez – nyilván ez szubjektív – viszonylag ritkán történik meg. Igyekszem felmérni azt, hogy egy-egy kérdés esetén az, amit leírok, az mennyire elfogadható, vagy sem, és ha nehezen elfogadható, akkor igyekszem udvariasan, és kifejtően, az állításomat megalapozva, megindokolva leírni a véleményem. Persze így is lepontoznak válaszokat, de ez miért az én problémám legyen? Ami rám tartozott, és amit én a legjobb szándékommal és tudásommal megtehettem az ügy érdekében, azt megtettem, akkor miért lenne bármi más az én problémám? Nem versenyzek senkivel, hogy a válaszaim értékelése milyen az maximum összességében érdekel, addig, amíg az azért nagyon homályosan tükrözi a válaszom helyességét. Hogy egy jól megindokolt válasz 62%-ban hasznos, az már elég, hiszen ez azért azt jelzi a bizonytalan kérdezőnek, hogy a többség helyesnek tartja. Hogy ez nem 83%, vagy nem 100%, az különösebben nem zavar. Miért kellene, hogy zavarjon?

2019. márc. 9. 11:27
 18/29 A kérdező kommentje:

Utolsó előtti - igen való igaz, bár attól hogy nem hasznosnak van jelölve mert nem egyezik azzal amit a kérdező "elvár" lehet hasznos. Igen, nem jól használják...

Inkább olyan gomb kellene, hogy tetszik, nem tetszik. Kb itt ez megy.

Utolsó az igen, jó kifejtés. Egyetértek. Viszont olyan kérdésekre vonatkozott inkább, ahol nem azt mondom az én véleményem a helyes és megdönthetetlen, hanem lehet az is helyes. Az se tetszik az oldalon, hogy sokan egyetértenek a kérdezövel, mikor az téved, értem én, hogy drukkolni akarnak neki stb, de olyan tévhitbe ringatják, ami nem feltétlenül jó. Ettől függetlenül én is tévedek, én se értek mindenhez, de vaan hogy egy "komolyabb" kérdésnél utána keresek, így nagy valószínűséggel jót írok csak ez nekik nem tetszik. A vélemény pedig szubjektív mint tudjuk, mindenkinek más, és elfogadott, amennyiben olyan a kérdés, hogy nem konkrétan tényt kérdeznek, ami megdönthetetlen.

2019. márc. 9. 11:37
 19/29 TappancsMancs ***** válasza:
73%
Nekem is volt olyan válaszom, amit teljesen félrepontoztak. :) Hogy Svájcnak mi a fővárosa, és írtam is, hogy egyedi eset és hogy nincs fővárosa. Aztán gondolom azt hitték, ó hát olyan nincs, hogy egy országnak ne legyen fővárosa és kapott szép kerek 0%-ban hasznosságot. :) Nagy cucc.
2019. márc. 9. 12:47
 20/29 2*Sü ***** válasza:
42%

Egyrészt az értékelés nem a válaszok helyességét, hanem a hasznosságát értékeli. Hogy kinek mi hasznos, az meg szubjektív. Ha valakinek a témába vágó igazság nem hasznos, hát akkor nem az. Bánja a kánya, ő dolga. Persze nyilván az ember nem így értékel, a dolgokhoz való viszonyulása sokszor nem racionális, hanem emocionális, érzelmi alapon dől el, és késztetést érez arra, hogy ezt valamilyen módon ki is fejezze. Mivel nincs külön tetszik/nem tetszik értékelés, ezért a hasznos/nem hasznos értékeléssel fejezik ki az emberek ezt. Amúgy még az objektív ostobaság is lehet hasznos, ha az történetesen rávilágít a kérdés egy olyan aspektusára, amiben az objektíven helyes álláspont felszínre kerülhet.

Másrészt vannak objektíven igaznak, vagy helytelennek ítélhető válaszok. Pl. hogy az 1 prímszám-e, az objektíven eldönthető. Viszont vannak véleményes kérdések, ahol nincs objektíven helyes és helytelen válasz. Hogy ki eszi kenyérrel a rakott krumplit, ott nincs objektív mércéje annak, hogy kenyérrel enni helyes-e, vagy sem, objektív mércével ez nem eldönthető. Viszont mégsem feltétlenül egyenrangúak a különböző válaszok, mert bár objektív igazság nincs, de van többség, vannak normák, vannak szokások, amihez mérten egy vélemény lehet, hogy nem helytelen, de kevesek képviselik az adott véleményt, a többség más véleményen van. Ott sem feltétlenül érzem hibának azt, ha valaki lepontoz egy olyan véleményt, ami bár nem helytelen, mégsem a többség véleményét, a megszokottat, a normát képviseli. Ez is visszajelzés a kérdezőnek, hogy egy-egy véleményről mi a válaszolók megítélése, tehát ennek is lehet haszna. Én személy szerint kerülöm azt, hogy ilyen alapon értékeljek, de elfogadom, hogy más ilyen alapon értékel válaszokat.

> Az se tetszik az oldalon, hogy sokan egyetértenek a kérdezövel, mikor az téved, értem én, hogy drukkolni akarnak neki stb, de olyan tévhitbe ringatják, ami nem feltétlenül jó.

Akkor a te dolgod, hogy megértesd azt, hogy miért hibás az előző válasz.

> Ettől függetlenül én is tévedek, én se értek mindenhez, de vaan hogy egy "komolyabb" kérdésnél utána keresek, így nagy valószínűséggel jót írok csak ez nekik nem tetszik.

Lehet, hogy jót írsz, de ezért is mondtam, hogy nem mindegy, hogy ezt mennyire tudod megértetni a másikkal. Itt az is lényeges, hogy mennyire tudod jól tagoltan, jó helyesírással, könnyen követhető, könnyen befogadható, más forrásokra hivatkozó módon kifejteni az álláspontodat. Hiába az igazság, ha nem talál megértésre. Ha nem befogadható az igazság, akkor valami mégis csak hibázik a válaszban.

Pont nemrég volt egy szintén matematika témájú kérdés, a kérdező azt kérdezte, hogy ha van egy általános – nem derékszögű – háromszöge, amiben ismert három szög és a leghosszabb oldal hossza, akkor hogyan tudja kiszámolni a másik két oldal hosszát. Jött egy egyszavas válasz: „szinusztétel”. Bár a válasz helyes, úgy le lett pontozva, mint a pinty. Mert a kérdezőben volt egy olyan tévkép, hogy a szögfüggvényeket csak derékszögű háromszögre lehet alkalmazni, nem ismerte a szinusztételt, csak a szinuszfüggvényt. Nem a válasz helyességével, hanem a megértetés hiányával volt a gond.

Én kifejtettem ugyanezt a választ, leírtam a szinusztétel képletét, elmondtam, hogy az bármilyen háromszögre alkalmazható, linkeltem az erről szóló Wikipédia oldalt, és leírtam, hogy egy konkrét oldal esetén mi az a három adat, ami ismert, és amiből kifejezhető a negyedik, ismeretlen adat, ami történetesen a háromszög ismeretlen hosszúságú oldala. Igen, ehhez egy hosszabb, magyarázósabb választ kellett írni, ami több időt és energiát követelt, de az lett az eredménye, hogy bár én is azt válaszoltam, hogy szinusztétellel lehet kiszámolni, mégis az én válaszom sokkal jobb értékelést kapott, mint az előző válaszolóé. Az egyszavas válasz bár igaz volt, de a válaszoló elintézni akarta a kérdést, és nem rávezetni a kérdezőt a helyes útra, nem tett meg semmit, hogy a válasza igazságára rávezesse, a válasza igazságát beláttassa a kérdezővel, vagy bárki mással.

2019. márc. 9. 12:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!